Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep samochodowy

[80 b3 all] Podłączenie podświetlania podłogi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
McCoob
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 b3 all] Podłączenie podświetlania podłogi

Post autor: McCoob » 29 kwie 2010, 10:05

Witam!
Zakupiłem listwy diodowe do Audi, do podświetlania podłogi (nogi kierowcy i pasażera).
Chcę je podłączyć w ten sposób, alby zapalały się gdy drzwi będą otwarte - użyję tych włączników, które służą do zapalania lampki w podsufitce - u mnie i tak te włączniki w tylnych drzwiach są połamane, więc tak czy tak lampkę włączam ręcznie zawsze.

Tak więc problem mój jest jeden: chcę aby to podświetlanie działało gdy mam włączony zapłon (włączam zapłon, otwieram drzwi i dana strona się pali). Czyli z którego kabla ze stacyjki mam wziąć prąd?

Awatar użytkownika
Rosper85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rosper85 » 29 kwie 2010, 10:10

jak dla mnie kolego trochę przesoliłeś z tymi listwami..... lepiej tego nie zakładaj, dla mnie np to totalna wieś, ale cóż, auto ma się Tobie podobać..

Awatar użytkownika
McCoob
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: McCoob » 29 kwie 2010, 12:15

Już mniejsza o to, chodzi żebym widział jak wsiadam w nocy. Nie niebieskie podświetlenie tylko czerwone. Jak dla mnie super sprawa, kumpel ma w Mondeo - otwierasz drzwi, zapala się podświetlenie siadasz, zamykasz i pomału gaśnie, u mnie będzie gasło od razu po zamknięciu drzwi.

Przecież to nie żadne nełonki czy inne spojlerki z tesco :roll:

Hmmm, teraz myślę - czy nie lepiej by było jakby one się zapalały gdy będę miał włączone postojówki [znaczy jak mam włączone postojówki to przy otwieraniu drzwi się będą zapalać]?

Awatar użytkownika
KaZi_2005
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: KaZi_2005 » 30 kwie 2010, 23:59

Krańcówki drzwi sterują masą (odcinają i łaczą) jak bys chciał po zapłonie podłączyć do jeden kabel do + po stacyjce (niebiesko-czarny kabel) a drugi do masy w krańcówce drzwi. Z postojówkami wtedy ta sama sytuacja tylko zamiast niebiesko-czarnego bierzemy kabel z postojowek (szaro czerwony chyba). Nie ma możliwości podłączenia żeby paliła się ta strona z ktorej drzwi otworzysz, ponieważ musiał byś robić osobne krańcówki do danego neonka, a po drugie te neonki sa prawdopodobnie ze sobą połączone.

Awatar użytkownika
McCoob
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: McCoob » 01 maja 2010, 13:31

Jak nie ma możliwości, żeby się paliła tylko jedna strona jak jest ;-)

Podłączam sobie każdą stronę osobno, one nie są połączone i nie są to nełonki za 3 zł z allegro tylko ładnie świecące listwy led.

Dobra, wiem już skąd brać prąd, dzięki!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl