[Diesel] vacum pompa - z czym to sie je
[Diesel] vacum pompa - z czym to sie je
Witam,
Czy Panowie macie jakies wiadomosci jak mozna sprawdzic ta pompe, mam problem z twardym hamulcem i chcialbym zaczac od sprawdzenia czy to ustrojstwo jest sprawne.
Pozdrawiam
Czy Panowie macie jakies wiadomosci jak mozna sprawdzic ta pompe, mam problem z twardym hamulcem i chcialbym zaczac od sprawdzenia czy to ustrojstwo jest sprawne.
Pozdrawiam
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Vacuum pompa wpływa jedynie na pracę wspomagania, ściślej serwa podciśnieniowego, przy uszkodzonej podciśnienie jest słabe albo go nie ma wcale, dlatego wspomaganie działa kiepsko, albo w ogóle. Zanim zaczniesz sprawdzanie Vacuum pompy sprawdź najpierw czy ten wąż od servo nie jest uszkodzony, mój znajomy w B2 1,6D miał problem taki, że po paru naciśnięciach pedał hamulca twardniał i praktycznie przestawały one hamować, okazało się, że wąż był nieszczelny, bo po jego wymianie hamulce działają jak nowe <ok>
P.S. Życzę powodzenia przy sprawdzaniu vacuum pompy manometrem <rotfl>
Przecież vacuum pompa jak sama nazwa wskazuje wytwarza podciśnienie, a nie ciśnienie, więc tutaj potrzebny jest wakuometr, a nie manometr (dla niewtajemniczonych, wakuometr, to miernik odwrotny do manometru, tzn mierzy podciśnienie)
Przecież vacuum pompa jak sama nazwa wskazuje wytwarza podciśnienie, a nie ciśnienie, więc tutaj potrzebny jest wakuometr, a nie manometr (dla niewtajemniczonych, wakuometr, to miernik odwrotny do manometru, tzn mierzy podciśnienie)
Przecież vacuum pompa jak sama nazwa wskazuje wytwarza podciśnienie, a nie ciśnienie, więc tutaj potrzebny jest wakuometr, a nie manometr (dla niewtajemniczonych, wakuometr, to miernik odwrotny do manometru, tzn mierzy podciśnienie)[/quote]
Powodzenie czy nie ja ma taki wskaznik od turbiny gdzie pokazuje turbo dziure i cisnienie sprezarki i nim sprawdzalem kiedys i dobrze pokazywal. Minimalne podcisnienie na wolnych obrotach powino wynosic 0,6
Przecież vacuum pompa jak sama nazwa wskazuje wytwarza podciśnienie, a nie ciśnienie, więc tutaj potrzebny jest wakuometr, a nie manometr (dla niewtajemniczonych, wakuometr, to miernik odwrotny do manometru, tzn mierzy podciśnienie)[/quote]
Powodzenie czy nie ja ma taki wskaznik od turbiny gdzie pokazuje turbo dziure i cisnienie sprezarki i nim sprawdzalem kiedys i dobrze pokazywal. Minimalne podcisnienie na wolnych obrotach powino wynosic 0,6
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- tokarka606
- Forum Audi 80
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- tokarka606
- Forum Audi 80
- pawelrybak15
- Forum Audi 80