Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[B4 1.9 TDI 1Z] silniczek elektrycznych szyb tył

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
icemerc
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

[B4 1.9 TDI 1Z] silniczek elektrycznych szyb tył

Post autor: icemerc » 10 maja 2010, 12:33

Witam. Mianowicie mam problem z jedna tylną szyba. Mam 2 pytania :
1) czy silniczek jest rzecza wymienna czy trzeba wymieniac wszystko czyli cały mechanizm?
2) czy silniczek szyb tylnich pray i lewy są różne czy takie same czyli zamienne?

Generalnie ani z przycisku ani z panelu sterowania z przodu tylna jedna szyba ani drgnie...

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 10 maja 2010, 22:43

icemerc pisze:czy silniczek jest rzecza wymienna czy trzeba wymieniac wszystko czyli cały mechanizm?
Silniczek można odkręcić od mechanizmu i wymienić bądź naprawić, nie trzeba wymieniać całego mechanizmu.
icemerc pisze:czy silniczek szyb tylnich pray i lewy są różne czy takie same czyli zamienne?
Silniczki są takie same i niczym się nie różnią, tak więc są ze sobą zamienne.

Na początek zdejmij boczek i podepnij silnik "na krótko"

Awatar użytkownika
piekarelk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: piekarelk » 10 maja 2010, 22:59

U mnie czasami lubi nie zadzialac tylna szyba od strony kierowcy i niewiem co jest bo po chwili znow dziala.Moze wina lezy po stronie wlacznika?! :-|

Awatar użytkownika
icemerc
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: icemerc » 11 maja 2010, 07:13

Mobilek, można naprawić ? tzn ze musze sie udac do dobrego elektryka?

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 11 maja 2010, 19:52

icemerc pisze:można naprawić ? tzn ze musze sie udac do dobrego elektryka?
Można pod warunkiem że szczotki i wirnik masz sprawny, w silniczkach od szyb często zawieszają się szczotki (szczególnie po sezonie zimowym w którym rzadko otwiera się okna) tak jak było w moim przypadku, ale lekkie puknięcie w silnik przywraca go do pełni sił :mrgreen: .

Awatar użytkownika
icemerc
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: icemerc » 12 maja 2010, 08:29

czyli odkręcić boczek, odkręcić silniczek, puknąc młotkiem, podłączyc na krótko i jak zadziała to skladać - jak nie - szukać innego ? :D

Awatar użytkownika
Mobilek
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Mobilek » 12 maja 2010, 10:10

icemerc pisze:czyli odkręcić boczek, odkręcić silniczek, puknąc młotkiem, podłączyc na krótko i jak zadziała to skladać
Odkręcić boczek :arrow: podłączyć na krótko :arrow: jeżeli nie działa :arrow: puknąć w silniczek (nie młotkiem tylko wkrętakiem) :arrow: jeżeli nie działa odkręcić sam silnik lub ramkę z szybą (lepszy dostęp) po czym odkręcić sam silniczek od mechanizmu, przeczyścić szczotko-trzymacz, komutator wirnika i poskładać wszystko w odwrotnej kolejności. Do odkręcenia silniczka od mechanizmu potrzebny jest kluczyk lub nasadka trox (nie pamiętam jaki numer) powodzenia.

forumowitz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: forumowitz » 18 gru 2014, 01:19

odkopuję temat.
w mojej niuni umarła szyba tył od str pasażera [prawy tył].
wszystkie przełączniki sterujące, są podświetlone, także na drzwiach z zepsutym sterowaniem.
podejrzewam zatarty/spalony silnik lub zimny lut w sterowniku.
ze sterownikiem powinienem sobie poradzić, natomiast mam problem z silniczkiem.
jak go odkręcić od szyby i fizycznie wyjąć z drzwi?
mam już zdjęty boczek i chętnie zerknął bym na jakieś foto story jeżeli takowe jest.

Awatar użytkownika
audico
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audico » 25 gru 2014, 23:11

Musisz kolego odkręcić ramę z szybą. A to co wykręcisz (tj. szyba i rama z taką blachą) kładziesz na coś miękkiego np. karton lub koc. Klucz 10 nasadowy (najlepiej taki dłuższy) i chyba z 8 śrubek odkręcić (dokładnie nie pamiętam). Reszty już nie trzeba tłumaczyć :-) oglądając to co wykręcisz na pewno dasz sobie radę.

forumowitz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: forumowitz » 02 sty 2015, 02:29

Audico,
Dzięki, poradziłem sobie.
Wcześniej zatrzymałem się na tych 8 śrubkach. Natomiast silniczek razem z szybą był [w ramce w której się poruszał] przykręcony po bokach drzwi na 4 duże śruby. po ich odkręceniu ramka z szybą i silniczkiem odeszła. W moim przypadku silnik nie był uszkodzony tylko niesamowicie zasyfiony. Po zdjęciu obudowy i wyczyszczeniu działa [gorzej od pozostałych trzech ale działa].
I tak jak koledzy piszą, prosta robota nie spieszyć się i dla laika w godzinę można spokojnie dobrać się do silnika, nie trzeba od razu do warsztatu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lusterka, szyby, szyberdach.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl