[B4 ABK] Popychacze hydrauliczne a zużyty olej
[B4 ABK] Popychacze hydrauliczne a zużyty olej
Witam, koledzy mam pytanie. Czy zużyty olej silnikowy może mieć wpływ na cykanie popychaczy hydraulicznych.
- tokarka606
- Forum Audi 80
Witajcie, ja też mam pytanie odnośnie oleju. Otóż jakiś czas temu miałem poważny problem z odpalaniem auta, jak zgasiłem rozgrzany silnik to po 10 minutach już nie mogłem go odpalić, nie podawało paliwa, musiałem czekać kilka godzin jak porządnie wystygnie. Ale po wymianie oleju się troszkę poprawiło, autko już odpala ale strasznie kulawo, jakby nie na wszystkie cylindry chodził, po kilkukrotnej przygazówce wszystko wraca do normy. Macie może jakieś pomysły w czym może tkwić problem?
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Hmy, a nie słychać w tym momencie popychaczy? Jeśli tak to ja widziałbym to w ten sposób. Masz zimny silnik więc olej jest gęsty. Po odpaleniu popychacze ładnie się napełniają likwidując luzy zaworowe i silnik chodzi. Gasisz ciepły silnik i zostawiasz na 10 minut. Olej jest rozgrzany przez co jest bardzo rzadki (w przypadku słabych olei mineralnych robi się z tego woda). Popychacze tracą ciśnienie oleju. Przy próbie odpalenia na ciepłym silniku ciśnienie oleju docierające do popychaczy jest niższe niż w przypadku zimnego silnika co przy kilku czynnikach (kijowy olej, padające popychacze) prowadzi do tego że popychacze nie są w stanie odpowiednio się napełnić i zlikwidować luzy zaworowe, co prowadzi do problemów z odpalaniem bo na przykład zawory nie otwierają/zamykają się odpowiednio. Po wymianie oleju na nowy jego właściwości przy rozgrzaniu mogły się poprawić co powoduje nieco lepsze napełnienie popychaczy przy rozruchu na ciepłym po postoju. Tak oto moja teoria.krzA6 pisze:Macie może jakieś pomysły w czym może tkwić problem?
Hmm, jakiś tak stukot słychać czasem, ale nie wiem czy to są popychacze (http://w698.wrzuta.pl/audio/8dCN61u6EIN/odpalanie)
Czyli trzeba zrzucać pokrywę zaworów i przyjrzeć się popychaczom, tak?
Czyli trzeba zrzucać pokrywę zaworów i przyjrzeć się popychaczom, tak?
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80