Witam,
Mam taki problem jak w temacie na kole zębatym wałka rozrządu pojawia mi się olej. Szczególnie na jego zewnętrznej części i wtedy jak silnik jest mocno dogrzany (postój na włączonym silniku itp.) Szczególnie to mnie zastanawia bo właśnie ostatnio jakiś 1k temu wymieniłem uszczelkę pokrywy zaworów korkowa i uszczelniacz wałka firmy corteco. Pasek jest suchy i od dołu tez nie wygląda jakby ten olej był "zaciągany" Czy to wina jednak tej uszczelki korkowej czy coś innego :-|
POZDRAWIAM
[B4 ABT] olej na kole zębatym wałka rorządu
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
na powierzchnie do których dotyka uszczelka położyłem cienka warstwę pasty erling Pokrywę po jakimś czasie dokręcałem, poza tym nie widać nigdzie żeby był jakikolwiek wyciek. UPG wykluczam tak samo uszczelniacz na wale i kółku pośrednim - bo nie ma żadnych śladów od dołu oleju i pasek jest suchy. Uszczelniacz na wałku rozrządu CORTECO jest nowy, chyba tak szybko by nie stracił swoich właściwości Jeżeli to jednak jest uszczelka korkowa to wymienię ja na gumową bo te korkowe są nic nie warte
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
z tego co czytałem tutaj na forum to oryginalnie w B3 szły uszczelki korkowe, a w B4 były już gumowe, być może w tym jest przyczyna. Ja u siebie jak zmieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów to założyłem korkową i już 2 miesiące żadnego wycieku. Ja bym jeszcze dał tą korkową, którą masz założoną na sucho, (korkowa jak jest nowa to na sucho uszczelni, bez past, sylikonów), a jeżeli nie chcesz eksperymentować to zakup uszczelkę dedykowaną, czyli gumową do Twojego modelu Audiczki, i załóż i ciesz się brakiem wycieków. :mrgreen: