Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABT] olej na kole zębatym wałka rorządu

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
STROKE
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABT] olej na kole zębatym wałka rorządu

Post autor: STROKE » 17 maja 2010, 19:32

Witam,
Mam taki problem jak w temacie na kole zębatym wałka rozrządu pojawia mi się olej. Szczególnie na jego zewnętrznej części i wtedy jak silnik jest mocno dogrzany (postój na włączonym silniku itp.) Szczególnie to mnie zastanawia bo właśnie ostatnio jakiś 1k temu wymieniłem uszczelkę pokrywy zaworów korkowa i uszczelniacz wałka firmy corteco. Pasek jest suchy i od dołu tez nie wygląda jakby ten olej był "zaciągany" Czy to wina jednak tej uszczelki korkowej czy coś innego :-|

POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 17 maja 2010, 21:25

a uszczelkę korkową dawałeś na ''sucho'' ( bez sylikonu) ? Bo gdy ja dałem na sylikon to leciało gorzej niz na starej uszczelce, a gdy dałem bez sylikony nie ma wycieku. A może wystarczy tylko dokręcić śrubki od pokrywy ? Albo przez korek Ci leci oliwa :lol:

Awatar użytkownika
STROKE
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: STROKE » 17 maja 2010, 22:09

na powierzchnie do których dotyka uszczelka położyłem cienka warstwę pasty erling Pokrywę po jakimś czasie dokręcałem, poza tym nie widać nigdzie żeby był jakikolwiek wyciek. UPG wykluczam tak samo uszczelniacz na wale i kółku pośrednim - bo nie ma żadnych śladów od dołu oleju i pasek jest suchy. Uszczelniacz na wałku rozrządu CORTECO jest nowy, chyba tak szybko by nie stracił swoich właściwości Jeżeli to jednak jest uszczelka korkowa to wymienię ja na gumową bo te korkowe są nic nie warte

Awatar użytkownika
Przemo80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemo80b3 » 18 maja 2010, 05:59

z tego co czytałem tutaj na forum to oryginalnie w B3 szły uszczelki korkowe, a w B4 były już gumowe, być może w tym jest przyczyna. Ja u siebie jak zmieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów to założyłem korkową i już 2 miesiące żadnego wycieku. Ja bym jeszcze dał tą korkową, którą masz założoną na sucho, (korkowa jak jest nowa to na sucho uszczelni, bez past, sylikonów), a jeżeli nie chcesz eksperymentować to zakup uszczelkę dedykowaną, czyli gumową do Twojego modelu Audiczki, i załóż i ciesz się brakiem wycieków. :mrgreen:

Awatar użytkownika
STROKE
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: STROKE » 18 maja 2010, 09:28

Dzięki Przemek za odpowiedzi <piwo> Tak fakt dbam o audiczkę a jak widzę taki olej na kółku wałka to :evil: Poza tym uszczelkę wymieniłbym już dawno tylko jest problem z tym, że tam trzeba nowe śruby dwustronne dać i nie wiej czy po tym zabiegu będzie wszystko pasować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl