Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9tdi 1Z 94]czarny nalot na jezdni/smrod

ODPOWIEDZ
malizna3h
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.9tdi 1Z 94]czarny nalot na jezdni/smrod

Post autor: malizna3h » 18 maja 2010, 11:24

witam drogich forumowiczow!

czy spotkaliscie sie z takim czyms, ze wasza niunia zostawiala czasem na jezdni pod wydechem czarny nalot?! w mojej wydech skierowany jest w dol i w tymze miejscu po kilku sekundach po zatrzymaniu sie pojawia sie czarny nalot na jezdni (widac bardzo wyraznie)

zaznaczyc musze ze pojawia sie czasami, ale zawsze jak sie pojawia towarzyszy temu niezly smrod!! czuc jak tylko wyjdzie sie z auta

auto nie kopci, tylko widac na jezdni i czuc

nie mam dostepu do vaga, co to moze byc? spotkaliscie sie juz z czyms takim?

z gory dzieki

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 18 maja 2010, 11:31

malizna3h pisze:czy spotkaliscie sie z takim czyms, ze wasza niunia zostawiala czasem na jezdni pod wydechem czarny nalot?!
Normalka to sadza
malizna3h pisze:w mojej wydech skierowany jest w dol
w mojej też i wszystkich innych TDI ;-) No chyba ze ten czarny nalot to kropelki oleju bo wtedy to nieciekawie się przedstawia i turbina kończy życie .Ale to mało prawdopodobne bo by ci dymił strasznie.A ten smród z wydechu to niestety wszyscy to mamy

malizna3h
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: malizna3h » 19 maja 2010, 07:49

nie dymi, ale smrod niezly, nie wiem nawet do czego podobny, hmm moze tak jakby cos sie palilo, albo wlasnie jakas sadza, trudno powiedziec, w kazdym badz razie jest to smrod gryzacy w gardlo. Przez wiekszosc czasu wogole nie wystepuje: po prostu w 80% przypadkow jak jade, zatrzymuje sie i wychodze, patrze pod wydech i nie ma sladu, smrodu tez nie ma NAJMNIEJSZEGO!!! a w okolo 20% przypadkow jak wyjde to wali juz po otwarciu drzwi, nie kopci, a nalot pojawia sie juz po kilku sekundach

czyli co wedlug Was jest normalne koledzy:
-to, ze z diesla CZASEM smierdzi i zostawia nalot a CZASEM wcale?
-to, ze z diesla smierdzi i zostawia taki nalot przez caly czas? a takie zmiany zahowania opisane przeze mnie moga swiadczyc o czyms powazniejszym?

pytam szczegolowo zeby nie bylo niedomowien, bo chcialbym wykluczyc ewentualne inne usterki jak moze cos z wtryskiwaczami, lub tak jak kolega wspomnial koniec zywota turbiny

odnoszac sie do tematu turbiny: da sie rozpoznac ze to kropelki oleju na jezdni? oleju mi nie ubywa, auto ma kopa, czuc i slychac ze turbina pracuje, a jak dotknalem reka nalotu to nie byl on ani wilgotny, ani nie moglem go zetrzec reka, tak jakby jezdnia zmienila kolor

kopcil na jasno czasem po odpaleniu w niskiej temperturze albo jak cala noc padalo, a w przy jezdzie to tylko jak go przycisnalem do wysokich obrotow (raz zakopcil - troszke - przy nastepnym wcisnieciu buta juz nie)

generalnie auto jezdi dobrze, moc ma, odpala na dotyk, jednakze martwie sie takimi sprawami bo tez dobrze sie nie znam i wole dmuchac na zimne niz cos zaniedbac, tym bardziej, ze uzywam tego auta do pracy i jest mi potrzebne 24h/7

dzieki z gory Panowie

Awatar użytkownika
BorysTDI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: BorysTDI » 19 maja 2010, 08:38

Może to zależy od wilgoci w układzie wydechowym. A co do smrodu to normalne :-) Może masz EGR niezaślepiony i niesprawny i czasem wali jak tatarowi spod siodła. Jak silniczek pracuje wzorowo to nie ma się go na darmo czepiać bo dopiero się pogniewa

malizna3h
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: malizna3h » 19 maja 2010, 10:55

w sumie nie wiem zy jest egr zaslepiony czy nie, ale wydaje mi sie ze tak, niezagladalem tam, ale widzialem fotostory na ten temat i tam gdzie powinno sie wsadzic blaszke to widac u mnie wystajacy kawalek blaszki i silikon czerowony, ale chyb zdejme to i zobacze zeby wiedziec napewno

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 19 maja 2010, 11:07

malizna3h pisze:widzialem fotostory na ten temat i tam gdzie powinno sie wsadzic blaszke to widac u mnie wystajacy kawalek blaszki i silikon czerowony, ale chyb zdejme to i zobacze zeby wiedziec napewno
Nie nadawaj sobie nie potrzebnej roboty ,odepnij wtyczkę od elektrozaworu na obudowie filtra powietrza który steruje EGR -em i też nie będzie działał .Do dolotu jest jeszcze podłaczona odma którą dostają się pary oleju a przy znacznym zużyciu silnika nawet zauważalne ilości oleju

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 19 maja 2010, 12:32

lepiej zdjąć wężyk z EGR i włożyć coś do środka żeby go zatkać bo czasem N18 może przepuszczać i samo zdjęcie wtyczki nic nie da

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 19 maja 2010, 12:56

W SB też zostawiał mi czasem czarne plamy na chodniku kiedy razem z wodą wypluwał sadzę. Ale smrodu nigdy nie miałem.

malizna3h
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: malizna3h » 20 maja 2010, 09:52

pobawie sie z tym w sobote jak bede mial wiecej czasu, dzieki koledzy, odezwe sie co i jak

Ps. co to jest SB? :)

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 20 maja 2010, 10:04

malizna3h pisze:Ps. co to jest SB?
Oznaczenie jednego z silników 1,6 TD <ok>

ODPOWIEDZ