[B4 TDI 94 r.]Jaki alternator?
[B4 TDI 94 r.]Jaki alternator?
Mam pytanie jaki alternator będzie pasował do mojego samochodu? Chodzi mi głównie czy 70A , 90A czy 120A bo takie głównie sa na allegro. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale auto jest z klimą. Akumulator mmam 72 Ah.Z tabliczki na alternatorze nie moge niestety nic odczytać jest zniszczona i pordzewiała
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Dokładnie ,jak założysz większy niż potrzebujesz np.120 Amper to w niczym nie przeszkadza .A dlaczego ? A dlatego że wbrew temu co nie którzy myślą alternator daje tyle ile w danej chwili potrzeba .Nie jest prawdą że za duży za dużo daje i wykończy nam aku.Daje tyle ile potrzeba w danej chwili ,oczywiscie w granicach swojej maksmalnej wydajności prądowej .Jak nie masz podgrzewacza elektrycznego (szarpie powyżej 40amper )to możesz zakładać 70A .Jak masz to 120 ABorysTDI pisze:zależy kolego jakie masz zapotrzebowanie na energię w samochodzie. Im więcej odbiorników tym większy amperaż by się przydało.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Prawda jest to co piszesz że daje tyle na ile jest potrzeba. Ale prawda jest taka że na rozładowanym aku przyjmnie tyle ile mu się da.MUNIOR pisze:Dokładnie ,jak założysz większy niż potrzebujesz np.120 Amper to w niczym nie przeszkadza .A dlaczego ? A dlatego że wbrew temu co nie którzy myślą alternator daje tyle ile w danej chwili potrzeba .Nie jest prawdą że za duży za dużo daje i wykończy nam aku.Daje tyle ile potrzeba w danej chwili ,oczywiscie w granicach swojej maksmalnej wydajności prądowej .Jak nie masz podgrzewacza elektrycznego (szarpie powyżej 40amper )to możesz zakładać 70A .Jak masz to 120 ABorysTDI pisze:zależy kolego jakie masz zapotrzebowanie na energię w samochodzie. Im więcej odbiorników tym większy amperaż by się przydało.
A wiadomo czym grozi szybkie ładowanie aku dużym prądem?
ALternator powinienen być dopasowany.
- tokarka606
- Forum Audi 80
- tokarka606
- Forum Audi 80
Alternator produkuje tyle prądu(czyt. natężenia Amper) na ile jest zapotrzebowanie w danej chwili.Rozładowany akumulator będzie potrzebował więcej prądu i alternator będzie więcej go wytwarzał.
Prąd w alternatorze powstaje w uzwojeniu stojana a nie w wirniku.Wirnik jest tylko wirującym elektromagnesem zasilanym przez szczotki napięciem sterowanym przez regulator napięcia.
Akumulator ładuje się zazwyczaj prądem (czyt. natężeniem) wielkości ok. 1/10 jego pojemności np. 5A dla 50Ah
Prąd w alternatorze powstaje w uzwojeniu stojana a nie w wirniku.Wirnik jest tylko wirującym elektromagnesem zasilanym przez szczotki napięciem sterowanym przez regulator napięcia.
Akumulator ładuje się zazwyczaj prądem (czyt. natężeniem) wielkości ok. 1/10 jego pojemności np. 5A dla 50Ah