[80/NG/LPG] Spadające obroty silnika.
[80/NG/LPG] Spadające obroty silnika.
witam koledzy i proszę was o pomoc, w moim autku gdy jadę i wezmę go na luz obroty silnika spadają mi prawie do zera następnie podnoszą się do 900 coraz częściej jest tak ze spadają tak nisko ze gaśnie mi autko, na paliwku mam tak samo tylko tyle ze autko nie gaśnie, żaden mechanik nie umie zdiagnozować usterki i ręce już mi opadają ,pomóżcie koledzy
Ostatnio zmieniony 24 maja 2010, 22:47 przez sylas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Tutaj masz dokładny opis walki z falowaniem obrotów przy mechanicznym wtrysku: http://a6klub.pl/pliki//www.centrum.aud ... niczny.doc
PS. w tagu zastosowałeś złe nawiasy powinny być kwadratowe [].
PS. w tagu zastosowałeś złe nawiasy powinny być kwadratowe [].
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 JS
- Kontakt:
ten sam problem z tym ze musiałem wykręcić śrubę od linki tak żeby więcej obrotów miała 900 około ale w ten sposób po zdjęciu nogi z gazu nie wciska się ten potencjometr od regulacji obrotów czy coś tam takiego. Zauważyłem ze po odpaleniu i odpięciu kostki kolo rozdzielacza ładnie się wkręca i trzyma obroty tej kostki po lewej stronie
To potencjometr przepływki o ile się nie mylę, można go regenerować bo z czasem się wyciera. W dziale download jest trochę o tym w pliku o regulacji wolnych obrotów.Dregan pisze:ten sam problem z tym ze musiałem wykręcić śrubę od linki tak żeby więcej obrotów miała 900 około ale w ten sposób po zdjęciu nogi z gazu nie wciska się ten potencjometr od regulacji obrotów czy coś tam takiego. Zauważyłem ze po odpaleniu i odpięciu kostki kolo rozdzielacza ładnie się wkręca i trzyma obroty tej kostki po lewej stronie
-
- Forum Audi 80
Zgadzam się z tym co pisze Karto. To na 99,9% potencjometr przepływki. Najprościej to sprawdzić miernikiem. Zdejmij tą kostke o której pisałeś, podłącz miernik i delikatnie powoli podnoś talerz a potem opuszczaj. Napięcie jakie pokazuje miernik powinno zmieniać się liniowo.
U mnie w czasie podnoszenia zmieniało się jakoś tak : 2, 7, 4, 15, 9, 6, 14 itd. I podobnie przy opuszczaniu. W cały świat pokazywało( czyli bardzo źle). Udało mi się kupić przepływomierz razem z rozdzielaczem paliwka z rozbitego cabrio( super stan, 98 000 przebiegu). Koleś niewiedział co sprzedaje- dałem 230 zl . Odbierałem osobiście ponieważ chciałem wszystko sprawdzić. Założyłem. Autko zaczęło suuuuper chodzić. Zero falowania, żadnych nieprawidłowości w pracy silnika. Od tego czasu minął rok i do dzisiaj zadniutkich problemów nie mam.
U mnie w czasie podnoszenia zmieniało się jakoś tak : 2, 7, 4, 15, 9, 6, 14 itd. I podobnie przy opuszczaniu. W cały świat pokazywało( czyli bardzo źle). Udało mi się kupić przepływomierz razem z rozdzielaczem paliwka z rozbitego cabrio( super stan, 98 000 przebiegu). Koleś niewiedział co sprzedaje- dałem 230 zl . Odbierałem osobiście ponieważ chciałem wszystko sprawdzić. Założyłem. Autko zaczęło suuuuper chodzić. Zero falowania, żadnych nieprawidłowości w pracy silnika. Od tego czasu minął rok i do dzisiaj zadniutkich problemów nie mam.
-
- Forum Audi 80
Na miernikach to sie za bardzo nie znam :mrgreen: , ale to chyba napięcie było.
A co do tego ''przesuwania'' potencjometra to nie slyszałem żeby ktoś wpprowadzał takie kombinacje. Według mnie nawet jeśli byś go przesunął ( choć to chyba niewykonalne), to potencjometr nie będzie pracował tak jak powinien i będzie podawał błędne wartości w stosunku co do położenia- wychylenia się ramienia przepływki.
No ale mogę się mylić
A co do tego ''przesuwania'' potencjometra to nie slyszałem żeby ktoś wpprowadzał takie kombinacje. Według mnie nawet jeśli byś go przesunął ( choć to chyba niewykonalne), to potencjometr nie będzie pracował tak jak powinien i będzie podawał błędne wartości w stosunku co do położenia- wychylenia się ramienia przepływki.
No ale mogę się mylić