Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4]Opis instalacji sterownika centralnego zamka z pilota

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
jacektokarski
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jacektokarski » 14 mar 2010, 14:16

aldi, stary podpowiedział byś jeszcze jak podłączyć czujki z otwierania drzwi

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 14 mar 2010, 14:46

Jeśli chcesz podłączyć wszystkie drzwi naraz to wzdłuż ścianki po lewej pod półką kierowcy idzie do pierwszego słupka idzie potrójny kabel do lampki. Podłączasz się do skrajnego z paskiem.
Obrazek

Ma to taką wadę że alarm może świrować gdy masz alarm bez możliwości ustawienia opóźnienia dla czujników drzwiowych bo ta lampka nie gaśnie od razu po zamknięciu drzwi (tylko w B4).

Druga opcja to podłączenie do białej dwupinowej kostki która jest od elektrycznych szyb, są w niej normalne sygnały z czujników drzwi kierowcy i pasażera z przodu.
Kable w tej białej kostce mają kolory brązowo-żółty i brązowo-zielony.

Jeszcze w instrukcji montażu alarmu w A80 (która znajduję się w download) jest coś napisane o:
Przewody masowe od czujników drzwiowych: brązowo-niebieski i brązowo-biały znajdujące się w 3-y polowym złączu konektorowym pod tablicą rozdzielczą po lewej stronie
Ale nigdy nie szukałem takiej kostki.

jacektokarski
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jacektokarski » 14 mar 2010, 16:27

spoko tylko powiedz mi jeszcze czy to normalne że w momencie otwarcia tylnych drzwi lampka się nie zapala a co za tym idzie nie włączy mi alarmu a i co z klapą bagażnika gdzie złapać sygnał otwarcia.
jeszcze jedno pytanko jak wysterować zapalenie światła w środku z centrali przy wyłączeniu alarmu (jak to sobie jakoś może poradzę ale gdzie się wpiąć i jaki sygnał podać)

pozdrawiam i dziękuje

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 14 mar 2010, 17:42

Przy otwieraniu którychkolwiek z tylnych drzwi nie zapala się lampka? Może czujnik otwarcia drzwi nie działa prawidłowo tzn. dobrze nie łączy spróbuj lekko poruszać tym bolcem na boki.

Co do klapy bagażnika to możliwe że trzeba będzie przyprowadzić kabel na przód od kostki idącej z wiązki klapy bagażnika ona znajduje się za tylną lampą. Jeśli nie masz osobnego wejścia w alarmie dla klapy bagażnika i będziesz podłączał tam gdzie drzwi to trzeba będzie dać diodę/y aby nie włączało się oświetlenie wnętrza przy otwieraniu bagażnik i odwrotnie.

Co do włączania oś. wnętrza po wyłączeniu alarmu to nie znam/mam gotowego rozwiązania.
Masz w tym alarmie wyjście na taką funkcję?
Pomyślałem jakby dać przekaźnik który by podłączyć do alarmu tak aby tylko przy odsuwania się załączał na chwilę obwód*, podłączając odpowiednio pod wyjścia sterownia centralnym zamkiem albo pod wyjście kierunkowskazów odseparowując diodami tak aby przy normalnym włączaniu kierunkowskazów nie zapalało się oś. wnętrza.
* - tym obwodem byłby czujnik z którychkolwiek drzwi w ten sposób przekaźnik symulowałby chwilowe otwarcie drzwi i zapalenie się oświetlenia na kilka minut.

jacektokarski
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jacektokarski » 14 mar 2010, 18:44

może wiesz kolego do której kostki z przodu idzie sygnał z otwartej klapy bagażnika

a z tymi tylnymi drzwiami to sprawdzę ale jak bym wiedział dokąd się schodzą kabelki to sprawdził bym sam kabelek/ki bo lampka nie reaguje na żadne drzwi tylne

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 14 mar 2010, 18:59

Właśnie na przód chyba nie idzie sygnał od lampki bagażnika bo kiedyś demontowałem alarm który był założony przez niemieckich profesjonalistów i tam szedł dodatkowy kabel na tył samochodu.

szejk1985
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szejk1985 » 01 kwie 2010, 20:57

Witam ALDI. Dzięki za całą rozpiskę staerownika. Przydało się ... Pozdrawiam

jajacek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jajacek » 22 kwie 2010, 09:47

Cześć, mam pytanko odnośnie podłączenia alarmu do stacyjki. Mam zamontowany alarm SKORPION 2000 ale coś mi szwankuje nie zawsze mogę otworzyć drzwi z pilota więc otwieram kluczykiem alarm jest załączony więc wyje ostatnio musiałem odłączyć akumulator bo z pilota nie mogłem nic zrobić .Kupiłem nowy URZ0221/0222 ale nie wiem gdzie się podpiąć pod stacyjkę, z góry dziękuję za pomoc

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 23 kwie 2010, 09:12

jajacek pisze:ale nie wiem gdzie się podpiąć pod stacyjkę, z góry dziękuję za pomoc
Najprościej podpiąć się pod kostkę stacyjki, w tym temacie: https://audi80.pl/postlink/410261.ht ... ht=#410261 masz rozpisane do którego kabla. Do alarmu najlepszy by był czarny przy kostce stacyjki.
Druga opcja to podłączenie do odpowiedniego kabla od spodu skrzynki bezpieczników. Plus po zapłonie będzie się pojawiał w kostkach/pinach B15 oraz I75 (nie sugeruj się strzałką na zdjęciu).

Obrazek

jajacek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jajacek » 24 kwie 2010, 23:09

Fajnie dzięki. Ale dla jasności
ŻÓŁTY z centralki (wyjście -) do przekaźnika pod pin86
BIAŁY z centralki (wejście +) do stacyjki ACC
BIAŁY z przekaźnika pin85 do stacyjki na ON
ZIELONY z przekaźnika pin87A do ZAPŁON
przewód z przekaźnika pin30 do stacyjki START

To tak wygląda
http://img62.imageshack.us/i/img043g.jpg/[/img]

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 25 kwie 2010, 00:01

Widzę ża masz tam więcej tych kabli do stacyjki.
Więc tak: żółty wiesz jak podłączyć bo idzie z centralki....
Oba białe podłącz do czarnego przy kostce stacyjki
87A i 30 możesz podłączyć do końców kabla czerwono-czarnego po jego rozcięciu (rozrusznik).
Tylko nie wiem czy jest sens podłączać odcięcie rozrusznika tuż przy stacyjce... Zabezpieczanie przed złodziejem będzie to raczej marne.
Jeśli chcesz z niego zrezygnować (nie dawać przekaźnika) to podłącz do stacyjki tylko jeden biały idący z centralki, a żółty pozostaw niepodłączony.

jajacek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jajacek » 25 kwie 2010, 00:08

Obecnie mam tak podłączone że po kilku sekundach silnik gaśnie

audipiekne
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audipiekne » 03 maja 2010, 20:59

witam koledzy mam pytanie zamontowałem ostatnio sterownik centralnego zamka sterowanie zamykanie z kluczyka wszystko podłączyłem ale sterowanie pneumatyczne no i problem jest taki, iż jak chciałbym zamknąć z kluczyka drzwi alarm się uzbraja normalnie ale zamknąć drzwi nie chce co może być powodem

funnyboy88

Post autor: funnyboy88 » 25 maja 2010, 15:23

Witam, drodzy koledzy, mam problem, otóż ostatnio padła mi centralka nie działa ani z kluczyka, ani z pilota, wcześniej jeszcze potrafiła raz na jakiś czas zadziałać, ale teraz już w ogóle. W dodatku jak wyjmujemy kluczyk ze stacyjki zapala się lampka w podsufitce, u mnie ona tylko mrugnie, a gdy otwieram drzwi nie zapala się (wcześniej działała normalnie razem z centralnym) myślę nad wymianą całej centralki ale nie wiem czy to pomoże i czy połapie się w kablach stara - nowa centralka... Proszę o rady

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 25 maja 2010, 16:20

funnyboy88 pisze: myślę nad wymianą całej centralki ale nie wiem czy to pomoże i czy połapie się w kablach stara - nowa centralka... Proszę o rady
Jeśli chodzi o pompkę od centralnego zamka to poszukaj takie samej jak masz, wystarczy tylko odpiąć dwie kostki i wężyk do wymiany.

Poszukaj szrotu na którym mógłbyś sprawdzić na miejscu czy nowa pompka pomoże jeśli nie to nie płacisz i szukasz dalej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl