Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi b4 2.0] Swap ABK -> ABK

Prezentacja w/w od 1991 do 1996.
Awatar użytkownika
Fanthom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi b4 2.0] Swap ABK -> ABK

Post autor: Fanthom » 26 maja 2010, 21:19

Witam , chciałbym ukazac światu moja piekna czarnulke:)

Autko nabyłem w grudniu 2009r , jest to moje pierwsze autko i musze przyznac że jestem z niego bardzo zadowolony:)

Plany na rok 2012:
:arrow: Przysunąć auto troche blizej ziemi (Ale nie bedzie to nic na poziomie -60, mysle o jakiejs delikatnej glebie)
:arrow: Zająć sie wreszcie silnikiem , wymiana rozrzadu , pompy wody , uszczelek w silniku itp. (jest)
:arrow: Zrobić cleaning pod maska
:arrow: Wywalić z przodu corbotronic
:arrow: Zakupić na przód 2 nowe opony
:arrow: Założyć AC/BC + manetka (jest)
:arrow: Uporac sie wkoncu z nieustannym brakiem recznego (zaciski juz po 2 regeneracjach;/ (jest)

I to by bylo na tyle , wszystko zalezy od tego jak wyjdzie z praca :)

A teraz troche o wyposażeniu :

-Rocznik 93 (grudzien) sedan
-Silnik 2.0 115km
-elektryczny szyber
-centralka (jak narazie bez pilota:(...)
-wspomaganie
-aluski 16"

No i to by bylo chyba na tyle , nie powiem z wyposażeniem szału nie ma ale kupujac auto wieksza uwage przywiazałem do wygladu i stanu auta niż do jego wyposażenia ktore zawsze można zmienic:)

A co zrobilem przez te pol roku posiadania autka?:P

-Zakup alusków
-Wymiana tłumika koncowego (stary sie wypalil)
-Wymiana swożnia , prawy przód
-Nowe tarcze wraz z klockami na przód
-Zakup welurowych dywanikow bo mialem jakies okropne gumy:P

No i to chyba na tyle , w planch mam:

-montaż pilota do centralki (jest)
-wymiana mieszka ochronnego (jest)
-nowe lampy (te sa jakies po przejsciach) i zarówki z białym światlem (jest)

To w planach na bliska przyszłość reszte bede dopiwywal w miare przypływu gotówki i pomysłow:P

Dzieki za odwiedzenie mojego tematu i dla wszystkich <piwo>

a teraz cos dla oczka:) :arrow: Obrazek

:arrow: Obrazek

Temat troche sie zakurzył , a wiec co udalo mi sie zrobic w tym czasie:

-Wymiana osłon przegubów
-Zakup nowego radyjka LG
-Zakup i montaż głośników 2xJBL 60W w półke , 2xJBL 45W w drzwi
-Ringi na zegary
-Mieszek na lewarek
-Podlokietnik marki alledrogo:)
-Nowe aluski
-Naprawa podswietlenia pokretel od nawiewu
-Wymiana wszystkich filtrów

No i to chyba na tyle , a teraz troche fot z serii "dzisiejsze" (przepraszam za nieład i kurz w i na samochodzie:(...)

:arrow: Obrazek - Kiera

:arrow: Obrazek - Środek

Obrazek

:arrow: Obrazek - zrezany głosnik w drzwiach , moze nie wyglada jak z fabryki ale to moja pierwsza zabawa z audi:)

:arrow: Obrazek - Radyyyjo:)

:arrow: Obrazek - Niunia na nowych laczkach

No i nadeszla wielka chwila kiedy to sie zdecydowalem na remont zawieszenia i lamp:)

Jak narazie zamówione zostaly:
- Komplet amorow olejowych kayaba
-Komplet poduszek
-Tuleje Belki tylniej
-Ori reflektory przód

Juz niebawem zaczne kompletacje calego przedniego nowego zawieszenia tak zeby moja Niunia plywala po drogach , bo jakos nie bardzo mi sie usmiecha obnizanie i utwardzanie...Nie na nasze piekne polskie , miodem i mlekiem plynace dziurawe drogi:P

Przyszły juz tylnie amortyzatory xD

I kolejne graty:)

Juz sa:

- 2 reflektory
-Komplet amortyzatorów
-Tuleje wahacza 8 szt.
- Sworznie zwrotnicy 2 szt
-Łączniki stabilizatora 2 szt
-Tuleje drążka stabilizatora 2 szt
- Tuleje ramy pomocniczej (sanek) 4 szt
-Poduszki amortyzatora z łożyskami 2 szt
- Końcówki kierownicze 2 szt
-Tuleje belki tylniej
-Osłony amortyzatora z odbojami 2 szt
:D:D:D

Dnia 23.10.2010 Audi doczekało sie wymiany lamp , we wczesniejszych w jednej padła regulacja i swiecila gdziesz po krzakach a w drugiej wypalil sie odblysnik:P...I troche foto a przy okazji zrobione zdjecie komory silnika:)

Temacik podobnie jak niunia nie umiera:D...Po roku od zakupu autka zrealizowalem swoje chyba najmniej kosztowne marzenie :P... Sterownik do centralki z kluczykiem w scyzoryku :mrgreen: Troche czasu zeszlo ale z elektryki nigdy kozak nie bylem , pozostalo jeszcze podlaczenie kierunków:P

Auto sie troszke umyło , wiec na szybkiego jakies foty wyszły:)Rewelacji nie ma ale wydaje mi sie ze oczko jest na czym zawiesic:)

I coś do brzeczenia w aucie :arrow: Obrazek

24.11.2010r

Audiczka powrociła z warsztatu lista prac byla dość długa , do wymiany poszly:

:arrow: Tuleje ławy
:arrow: Amortyzatory przód i tył
:arrow: Okazało sie ze łozysko tez jest do wymiany
:arrow: Nowe klocki hamulcowe na tył
:arrow: Regeneracja 2 zacisków tyl (a co za tym idzie po roku odzyskałem reczny xD
:arrow: Tuleje belki
:arrow: Nowa prawa osłona przegubu
:arrow: Przewody hamulcowe zakonczyły swoj zywot
:arrow: Koncówki drazkow , laczniki gumy wszystko co bylo pisane wyzej poszlo do wymiany , kieszen troche zabolala ale nikt nie powiedzial ze bedzie łatwo i tanio:)

13.12.2010

Dzisiaj czarnula pojechala na VAG'a , co si eokazalo bledow w kompie nie miala ale do wymiany poszedl przepływomierz , czujnik temperatury , zaplon i ustawienie paska rozrzadu do wymiany , mam nadzieje ze wkoncu zacznie latac (przy tym silniku to moze nie latac ale sprawnie sie przemieszczac) tak jakbym sobie tego zyczyl , bo od roku jest dosc kaprysna kochanka...

tak apro popo JUZ ROCZEK MAM Z CZARNULA!!! :mrgreen: <wodka>

14.03.2011

Moje audi dostało blogoslawienstwo od samego Jezusa ze Swiebodzina , i musze przyznac ze pomoglo ale o tym za chwile 8-)

Obrazek

Po wizycie u Cudotworcy WOJTKA26 udalo sie doprowadzic gaz do stanu uzytecznosci , jak sie okazalo pan ktory zakldal moj gaz posiadal chyba wyksztalcenie niepelne podstawowe , ni eposiadal umiejetnosci czytania , pracowal narzedziami z wykopalisk (najprawdopodobniej z epoki kamienia lupanego ) wiec Wojtek mial nie lada problem z ogarnieciem tego bajzlu , ale po wymianie wtryskiwaczy , zrobieniu nowych nawiertow i ogarnieciu calej elektryki udalo sie! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: wszystkie problemy zwiazane z gazem odeszly w niepamiec i teraz zostalo mi juz tylko zapier... pedzic czym predzej i radowac sie z zaistnialej sytuacji 8-)

A oto warsztat wielogodzinnej pracy Wojtka
Obrazek

Jeszcze raz wielkie dzieki dla Wojtka <piwo>

26.12.2012r

Ostatnio borykałem się z problemami z gazownia , mianowicie auto caly czas rozłaczalo gaz , zaprzestałem jezdzenia na gazie na 3 miesiace , wkoncu pojechalem do gazownika , wymienil filtry podlaczyl sie pod kompa , wyjechalem i wszystko pieknie , miesiac pojezdzilem.Ostatnio pojechalem na orlen zatankowac gazu.Zatankowalem , wyjezdzam i znow sie zaczelo;/...Rozlaczylo mi gaz , po postoju gaz spowrotem sie zalacza (tzn postoju z wylaczonym silnikiem) Czsami odpale auto i przejade 20km na gazie bez problemu , czasami mi rozlaczy po 300m.Nie wiem co jest grane , gazownik nie zdiagnozował mi zadnego problemu. Mam pytanie bo ostatnio układ wysokiego napiecia wymienialem ok 35 tys km temu.Dzisiaj jechalem do sklepu , gazu mi nie rozlaczylo , zrobilem zakupy wracam do domu i zauwazylem dziwny brak mocy przy niskich obrotch , tzn jak przy ok 2 tys obrotow daje gaz w deche to przyspiesza jakby dostwal jakas 1/3 paliwa , przelaczylem na benzyne i jest to samo tyle ze w mniejszym stopniu.Filtry wszystkie wymienione , obroty nie faluja ogolnie sie spier...w ciagu 10 min;/...

02.02.2012

Problem z gazem udało sie jak narazie zazegnać wiec trzeba bylo dokonac jakiegos zakupu dla przyjemnosci a nie z konieczności...Wybór byl trudny ale ze wpadlem na forum na ogloszenie Kunika to troche mi to ułatwiło sprawe
:arrow: Obrazek Nowy używany licznik z ac/bc , czekam jeszcze na manetke do sterowania tego cuda a w miedzy czasie zbieraja sie graty na jakis remont silnika blizej lata , jak narazie rozrzad wraz z pompa wody zagracaja miejsce pod nogami , wpadła tez oslona rozrzadu bo patrzec na to nie moglem , przyjada niedlugo zawiasy prawych przednich drzwi bo opadaja i to by bylo na tyle w temacie:)Pozdrawiam <piwo>

18.03.2012

W piątek udało sie wkoncu założyć AC/BC + manetka , udało się to zrobić w miare szybko jak na pierwszy raz (4h) , nieoceniona wrecz okazała się pomoc Vigo1984 , jedyna wpadke zaliczyliśmy z pomylonym kabelkiem , ale to przez to piątkowe slonce^^...Po pierwszej testowej trasie mogę napisać ze spalanie pokazuje na poziomie dbd , komp mi pokazał spalanie srednie 9,6 l na 100km a ja po przejechaniu 100km wlałem niecałe 9,7l gazu :mrgreen: ...W następnej kolejnosci bedzie elektryka szybek na przód bo juz tak sobie lewa reke od korbotroniku wyrobiłem ze telefon moge tylko prawa odbierac <osohozi> ...Jeszcze raz wielkie podziekowania dla kolegi Vigo1984

no i fota :mrgreen:

Obrazek

24.04.2012r

Nadszedł czas na odmulanie silnika , długo z tym zwlekałem ale wkońcu postanowiłem się zająć problemem puszczającego oleju a przy okazji odmulić silnik.Więc jutro do wymiany idą : Pasek rozrzadu , pasek wspomagania , alternatora , napinacz rozrzadu , pompa wody , uszczelniacz wałka od strony chłodnicy , uszczelna klawiatury , świece , kable ,olej , kopułka , palec rozdzielacza.Oprócz tego mam zamiar domyć silnik z oleju , załozyć wkoncu osłone rozrzadu , oczyścic wolna odmę , zregenerować lewy tylny zacisk oraz wymienić klocki hamulcowe w tymże zacisku.Jakiś czas temu po przejechaniu kilku tyś z zapieczonymi tylnimi zaciskami okazało sie ze zostało mi z tyłu 0,5mm okładziny na prawych klockach.Wiec podczas regeneracji prawego zacisku wyszedł zakup klocków.Jutro mam nadzieję , że odmulę trochę silnik.Po majówce dojdą do mnie elektryczne szyby na przód oraz elektryczne i grzane lustra , trzeba bedzie tylko prysnąć w kolor.Jutro porobie foto przy grzebaniu przy aucie jak narazie musicie zadowolić się takim foto <piwo>

http://imageshack.us/photo/my-images/6/ ... 220.jpg/[b][/b]

26.04.2012r

Po wczorajszych bojach przy silniku udało się osiagnąć zamierzony cel , wymiana wszystkich zakupionych czesci + czyszczenie odmy + czyszczenie przepustnicy dało zamierzony efekt i silnik odzyskał wigor :mrgreen: ...Z efektu jestem mega zadowolony , pracuje równo , ciszej i dużo przyjemniej wciska sie pedał do podłogi.Teraz czekam na koniec majówki , kiedy to dojadą do mnie elektryczne szyby i lustra.

Na koniec jeszcze raz wielkie dzieki dla Łukaza (Vigo1984) jego pomoc okazała sie nieoceniona , chłopak zna się na rzeczy jak mało kto - no i odrazu przepraszam Cie Łuki ze moje ABK chodzi ciszej od mojego może jeszcze da sie cos z tym zrobic:P...A no i jakoś po majówce do auta wpada ori tłumik od ABK za co rowniez wielkie dzieki dla Łukasza , bo ten co jest mnie drazni strasznie :evil:

Poniżej pare fotek z wczorajszego dnia : to musztardowe cos to w mojej wolnej odmie , czerwnony trup Andrzeja (Trooky) , no i fota Viga1984 w akcji xD

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

15.05.2012

Dzisiaj rozrusznik przeszedł regenerację bo sie skonczył:P...W miedzy czasie doszedł pas przedni wraz z odbojem przednim , musze prysnac w kolor i założyć na auto :)

15.05.2014

Hehe nie wchodziłem na mój temat chyba z pół roku:P...A żyje żyje , można powiedzieć za od 4 lat próbuje ożywić tego strupa , w ostatnim tygodniu zostało wymienione :

-Sprzęgło z dociskiem i łożyskiem SASCH
-Olej + filtr oleju
-Wymieniona uszczelka pod portkami

Dzisiaj wymienione końcówki drążków oraz ustawiona zbieżność , jutro do wymiany idzie łozysko koła lewego a w następnym tygodniu będz w ten weekend do wymiany portki na nowe , oraz maglownica bo moja sie skończyła :-( , tak więc jak widać coś sie powoli dzieje , w ostatnim czasie były też wymieniane obie osłony przegubów zewnętrznych oraz łożysko prawe. Niedługo czeka mnie też zakup opon letnich. Może jak wkońcu ogarne tego strupa mechanicznie to wezme się za wygląd 80 <ok>

[ Dodano: 2014-04-03, 21:25 ]
Dzisiaj zgodnie z planem wymienione łożysko lewego koła , jak to ze starymi autami nie obyło się bez problemów , na szczescie Vigo przygotowany był na każdą sytuacje , w miedzyczasie doszła dwururka , ostatni element układanki pod tytulem "niech wreszcie uslysze swoje mysli jadac autem" chociaz nie bede klamał ze po wymianie łożyska jest niebo a ziemia :)

[ Dodano: 2014-04-07, 22:58 ]
Wkońcu wpadło radio , wczesniej był blaupunkt teraz siedzi sony , poprzednie zostało niestety zarypane (tak jak widac jeszcze w Polsce oplaca sie krasc radia :P) Jutro o ile pogoda pozwoli to zmienię dwururkę miedzy kolektorem a katalizatorem:)

No i po krzyku , 2 dni pracy i silnik zmieniony , przy okazji wymieniona maglownica bo moja się już skończyła , w przyszłym tygodniu sprężyny i hamulce :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 maja 2014, 13:04 przez Fanthom, łącznie zmieniany 33 razy.

Awatar użytkownika
KoralB3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: KoralB3 » 26 maja 2010, 21:34

audiola bardzo ładna ale z tego co widze to 3 razy temat założyłeś.

Awatar użytkownika
maniek75
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maniek75 » 27 maja 2010, 10:45

Zapodaj jakieś lepsze fotki, bo to coś mało.
Ale zapowiada się ładnie <ok>

Awatar użytkownika
Fanthom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Fanthom » 27 maja 2010, 14:09

A przepraszam , mialem zwieche neta i przez przypadek tak wyszko;/...Fotki niedlugo jakies dodam:)

Awatar użytkownika
Fanthom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Fanthom » 24 wrz 2010, 22:12

Temat odświeżony , zapraszam do oględzin:)

Awatar użytkownika
Shutter
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Shutter » 26 wrz 2010, 14:48

bardzo ładna zadbana auudiolka w bardzo fajnym kolorze :) sam taki kolorek mam ( zapraszam do mnie ;) )
kołeczka również podobne tylko 1" różnicy :)
Głośniki takie miałeś czy sam montowałes ? musiałeś zmacniac półke bo w sumię cięższe są niż seryjne głośniki...

Awatar użytkownika
Fanthom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Fanthom » 26 wrz 2010, 18:19

Problem mialem z zbyt wzmocniona polką, mianowicie mialem pod nia plyte metalowa z wycietymi malymi otworkami , wiec musialem otwory powiekszyc , no i sam montowalem:P...Efekt jest jak dla mnie zadowalajacy:)

Awatar użytkownika
Fanthom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Fanthom » 18 paź 2010, 18:50

Temat odświeżony , Wszystko w pierwszym poście:)

Awatar użytkownika
tomekk666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomekk666 » 18 paź 2010, 19:01

Bardzo fajna audiczka, przeprowadzone zmiany na plus. Powodzenia w realizacji dalszych planów ;-)
Życzę bezproblemowej ekspluatacji :-)

Awatar użytkownika
Fanthom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Fanthom » 19 paź 2010, 12:34

Dziekuje , staram sie za mocno nie swirowac przy zmianach w poczciwej Niuni:)...Z czasem by sie troche elektryki jeszcze przydalo:P

Awatar użytkownika
BorysTDI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: BorysTDI » 20 paź 2010, 18:12

Mnie się względnie podoba toczydło <ok> I dupa tam nie elektryka, muły wyrabiać a nie kręcić kierę paluszkiem :-P A no i jak dla mnie to maskownice na głośniki jakoś za bardzo się rzucają w oczy ;-) Ogólnie masz plusa <ok>

Awatar użytkownika
Fanthom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Fanthom » 20 paź 2010, 21:59

Hehe wspomaganie jest , wiec i tak krece paluszkiem:P...Szyby paluszkiem nie otworze:(

A co do maskownic , sa jakie sa ale przy zamknietych drzwiach ich az tak nie widac ze srodka:)

Awatar użytkownika
Fanthom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Fanthom » 24 paź 2010, 13:01

Wczoraj nadszedl czas na montaż reflektorów...A przy okazji zdjecia silnika:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Fanthom
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Fanthom » 25 paź 2010, 19:49

Temacik podobnie jak niunia nie umiera:D...Po roku od zakupu autka zrealizowalem swoje chyba najmniej kosztowne marzenie :P... Sterownik do centralki z kluczykiem w scyzoryku :mrgreen: Troche czasu zeszlo ale z elektryki nigdy kozak nie bylem , pozostalo jeszcze podlaczenie kierunków:P

Tigeros
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Karol
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: Tigeros » 25 paź 2010, 19:53

Też mi się marzy kluczyk z pilotem, zajebista sprawa, oby tak dalej <ok>

ODPOWIEDZ