Jakieś błędy
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
ehhh, faktycznie. Znowu zrobiliśmy.
Serwer może nie daje rady. Zobaczymy.
-------------------------
Zrobiłem niepotrzebnie tabele w phpMyAdmini'e
Szybko zapierdziela
zobaczymy.
phpbb_logs - usuwa Logi Czynności
phpbb_read_history - czyści wszystkie nieprzeczytane tematy/posty
phpbb_topic_view - czyści przegladanie tematów przez wżytkowników
Serwer może nie daje rady. Zobaczymy.
-------------------------
Zrobiłem niepotrzebnie tabele w phpMyAdmini'e
Szybko zapierdziela
phpbb_logs - usuwa Logi Czynności
phpbb_read_history - czyści wszystkie nieprzeczytane tematy/posty
phpbb_topic_view - czyści przegladanie tematów przez wżytkowników
- Doc
- Administrator

- Imię: Andrzej
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Cześć.
Sorry, mieliśmy problem.
Już niedługo (październik/listopad) zrobimy lepszy serwer.
Pozdrawiam.
Sorry, mieliśmy problem.
Zrobiliśmy miejsce na dysku, ale serwer zawiesił się kompletnie.Wykorzystanie dysków twardych - [ / ] : 100 %
Zrestartowałem go i już wszystko jest OK!Obciążenie CPU : 100 %
Obciążenie RAM : 92 %
Obciążenie serwera
Obciążenie CPU : 9 %
Obciążenie RAM : 35 %
Obciążenie SWAP : 0 %
Wykorzystanie dysków twardych
[ / ] : 58 %
[ /home ] : 16 %
Już niedługo (październik/listopad) zrobimy lepszy serwer.
Pozdrawiam.
Myślę, że gdyby zrobić dobrą optymalizację konfiguracji, to z tego serwera dałoby się jeszcze wycisnąć więcej pary.
Przede wszystkim widzę, że układ partycji jest kiepski. Zapełnianie katalogu /var będzie powodować zwisy, bo nie jest na oddzielnej partycji. Najlepiej by było mieć oddzielną partycję podmontowaną do /var/lib/mysql, ewentualnie przenieść bazy danych np do /home/mysql/ i utworzyć symlinka do /var/lib/mysql. Dzięki temu pliki baz danych nie zapchają partycji głównej.
Na jakim module MPM działa Apache? PHP jest jako moduł czy fastcgi? Z doświadczenia wiem, że zmiana z konfiguracji mpm_prefork+mod_php na mpm_worker+fcgid+php-cgi pozwala na dużo lepsze wykorzystanie zasobów serwera i spore zwiększenie możliwości serwera pod względem serwowania stron i skryptów PHP.
Już w przeszłości oferowałem swoją pomoc przy ewentualnych optymalizacjach, ale jakoś obeszło się bez echa. Teraz ponawiam swoją propozycję. Myślę, że przed jakąkolwiek zmianą serwera warto spróbować najpierw wycisnąć co się da z tego. Tym bardziej, że już ostatnio okazało się, że nie ma kasy na opłacenie obecnego serwera i wymagana była zbiórka.
Przede wszystkim widzę, że układ partycji jest kiepski. Zapełnianie katalogu /var będzie powodować zwisy, bo nie jest na oddzielnej partycji. Najlepiej by było mieć oddzielną partycję podmontowaną do /var/lib/mysql, ewentualnie przenieść bazy danych np do /home/mysql/ i utworzyć symlinka do /var/lib/mysql. Dzięki temu pliki baz danych nie zapchają partycji głównej.
Na jakim module MPM działa Apache? PHP jest jako moduł czy fastcgi? Z doświadczenia wiem, że zmiana z konfiguracji mpm_prefork+mod_php na mpm_worker+fcgid+php-cgi pozwala na dużo lepsze wykorzystanie zasobów serwera i spore zwiększenie możliwości serwera pod względem serwowania stron i skryptów PHP.
Już w przeszłości oferowałem swoją pomoc przy ewentualnych optymalizacjach, ale jakoś obeszło się bez echa. Teraz ponawiam swoją propozycję. Myślę, że przed jakąkolwiek zmianą serwera warto spróbować najpierw wycisnąć co się da z tego. Tym bardziej, że już ostatnio okazało się, że nie ma kasy na opłacenie obecnego serwera i wymagana była zbiórka.
do administratorów, jeśli możecie to nie piszcie jasnożółtym kolorem w nazwach tematów bo na szarym/błękitnym tle ciężko to przeczytać, np. tu:
tekst: "Pilnie potrzebny grafik do projektu kalendarza"
jest: "Pilnie potrzebny grafik do projektu kalendarza"
lepiej: "Pilnie potrzebny grafik do projektu kalendarza"

tekst: "Pilnie potrzebny grafik do projektu kalendarza"
jest: "Pilnie potrzebny grafik do projektu kalendarza"
lepiej: "Pilnie potrzebny grafik do projektu kalendarza"
-
Audi 80 Polska
- Forum Audi 80

- Imię: Andrzej Cz
- Nadwozie: Sedan quattro