Audio w b4 - foto
Audio w b4 - foto
Witam wszystkich!
Od kiedy "dorosłem" :mrgreen: do prowadzenia samochodu i powiedzmy ze 80 jest teraz moja to postanowiłem, że ostro się za nią wezmę. I zaczynam oczywiście od nagłośnienia.
Sprawa ma się następująco:
Jakieś 2lata temu kupiliśmy z ojcem "car audio" :mrgreen: wydaliśmy wtedy 1000zł. Jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia postanowiłem moje car audio trochę ulepszyć.
Sprzęt:
Alpine CDE-9871RR 4x45W :roll: http://www.ceneo.pl/406084s
Przód podszybie: Ground Zero GZTF 10T 60W 4Ohmy.
Tył podszybie: Ground Zero GZTF 16T 80W 4Ohmy.
Więc domyślacie się pewnie jak to grało bass jak się ustawiło na +5 i głośność 24 to głośniki umierały.
I tutaj zaczyna się moja prośba do was.
Wiem napewno, że kupuje taschki! Ale czy jak w temacie, lepiej dokupić jeszcze jakieś 16'' i zostawić te na tylnim podszybiu i kupić wzmacniacz czy może polecieć po taniźnie i kupić tylko taschki i sam wzmacniacz?
Jeżeli pierwsza opcja to jakie głośniki jaki wzmacniacz? Jeżeli druga opcja to jaki wzmacniacz?
Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycje od was <mikolaj>
Od kiedy "dorosłem" :mrgreen: do prowadzenia samochodu i powiedzmy ze 80 jest teraz moja to postanowiłem, że ostro się za nią wezmę. I zaczynam oczywiście od nagłośnienia.
Sprawa ma się następująco:
Jakieś 2lata temu kupiliśmy z ojcem "car audio" :mrgreen: wydaliśmy wtedy 1000zł. Jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia postanowiłem moje car audio trochę ulepszyć.
Sprzęt:
Alpine CDE-9871RR 4x45W :roll: http://www.ceneo.pl/406084s
Przód podszybie: Ground Zero GZTF 10T 60W 4Ohmy.
Tył podszybie: Ground Zero GZTF 16T 80W 4Ohmy.
Więc domyślacie się pewnie jak to grało bass jak się ustawiło na +5 i głośność 24 to głośniki umierały.
I tutaj zaczyna się moja prośba do was.
Wiem napewno, że kupuje taschki! Ale czy jak w temacie, lepiej dokupić jeszcze jakieś 16'' i zostawić te na tylnim podszybiu i kupić wzmacniacz czy może polecieć po taniźnie i kupić tylko taschki i sam wzmacniacz?
Jeżeli pierwsza opcja to jakie głośniki jaki wzmacniacz? Jeżeli druga opcja to jaki wzmacniacz?
Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycje od was <mikolaj>
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 16:24 przez xX80Xx, łącznie zmieniany 7 razy.
- BeeAndHunny
- Forum Audi 80
Witam.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale w jednej z opcji chcesz zakupić taschki, do tego głosniki a te 10 GZ pakować na tył? Jeżeli ak to głosniki na tył sobie odpuść bo niczego nie wniosą, skoro sub nie wchodzi w grę to wnikaj w jakiś dobry zestaw + wzmak do tego...Nie napisałes kolego nic o budżecie jaki chciałbyś przeznaczyć, czy klocki miałyby być tylko nowe, czy tez używki, poza tym pozostaje jeszcze kwestja wytłumienia drzwi...
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale w jednej z opcji chcesz zakupić taschki, do tego głosniki a te 10 GZ pakować na tył? Jeżeli ak to głosniki na tył sobie odpuść bo niczego nie wniosą, skoro sub nie wchodzi w grę to wnikaj w jakiś dobry zestaw + wzmak do tego...Nie napisałes kolego nic o budżecie jaki chciałbyś przeznaczyć, czy klocki miałyby być tylko nowe, czy tez używki, poza tym pozostaje jeszcze kwestja wytłumienia drzwi...
Nie zrozumiałeś tego dobrze
A więc głośniki 16,5mm już mam na tyle i je chce:
Opcje:
1)zostawić je tam i dokupić jeszcze jedne 16,5cm i je wrzucić w taschki w drzwi + wzmacniacz
2)nic nie dokupywać, a te 16,5cm z tyłu wrzucić w taschki + wzmacniacz
Co do wytłumienia drzwi nie mam na tyle budżetu żeby bawić się w Dynamatami więc użyje taśmy dekarskiej...
Jeśli chodzi o budżet to raczej 1k zł w tym już taschki i taśma.
A więc głośniki 16,5mm już mam na tyle i je chce:
Opcje:
1)zostawić je tam i dokupić jeszcze jedne 16,5cm i je wrzucić w taschki w drzwi + wzmacniacz
2)nic nie dokupywać, a te 16,5cm z tyłu wrzucić w taschki + wzmacniacz
Co do wytłumienia drzwi nie mam na tyle budżetu żeby bawić się w Dynamatami więc użyje taśmy dekarskiej...
Jeśli chodzi o budżet to raczej 1k zł w tym już taschki i taśma.
jeśli kupujesz taszki to 300zł a taśma dekarska 10mx30cm jest za 100zł powinno ci starczyć bo ja dokupowałem jeszcze 15cmx10 bo mi brakło na tylne drzwi i razem wydałem 160zł a więć masz 400zł a za 600 możesz spokojnie kupić wzmaka i dało by rade zrobić jakaś skrzynie a nie koniecznie dużo miejsca zajmuje zobacz takie coś
https://audi80.pl/zamowienie-glosnik ... t42085.htm
https://audi80.pl/zamowienie-glosnik ... t42085.htm
- BeeAndHunny
- Forum Audi 80
Ok poczytałem nieco na forum. Kilka propozycji dla innych dot. odeseparowanych przednich i wzmacniacza i postanowiłem dać tutaj propozycje. Chodzi o to że czytając natrafiłem na kilka postów o tym, że coś może się pojarać albo że akumulator nieudźwignie sprzętu i się nieco przestraszyłem...
Co do odseparowanych byłbym skłonny za tymi:
http://www.powe.com.pl/product_info.php ... ucts_id/89
A co do wzmacniacza żeby udzwignał je to może ten:
ground_zero_gzia_2125hpx lub monacor_hpb_604
Co do odseparowanych byłbym skłonny za tymi:
http://www.powe.com.pl/product_info.php ... ucts_id/89
A co do wzmacniacza żeby udzwignał je to może ten:
ground_zero_gzia_2125hpx lub monacor_hpb_604
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 16:09 przez xX80Xx, łącznie zmieniany 1 raz.
- BeeAndHunny
- Forum Audi 80
Dobry wybór w tej kasie...SinusLive'y potrzebują mocnego pieca żeby je rozruszać, chociaż CP mocniejszy to osobiscie wybrałbym GZ...Nie myslałem o piecu w uzywce :?: Hmm, co miałoby sie pojarac przy prawidłowej instalacji i dobrze dobranym sprzecie :?: Co do aku to nie wiem w jaki system przedni musiałbyś przyinwestowac i wzmaka żeby go usmiercić, poza tym wydatek energetyczny instalacji CA okresla sie do wydajności alternatora, a nie akumulatora, bo to altek jest źródłem energetycznym instalacji w samochodzie, chyba że słuchasz muzuki na wyłączonym silniku, wtedy aku przejmuje funkcje źródła zasilania i można skutecznie go uśmiercic.
@BeeAndHunny
Wielke dzięki za pomoc przemyślałem sobie i jednak wybór pada na:
-SinusLive SL165w + Neo13 (na tym i na innych forach słyszałem tylko PB i PB rzygać się chciało więc się zdecydowałem na coś innego coś co z góry założyłem)
-GROUND ZERO GZIA 2125HPX (bo jest kur... konkretny 8-) )
*Przód pod wzmaka
*Tył jak nie będzie psuł sceny to podepne pod same radio i będzie git
Drzwi jedne juz wygłuszyłem tylko tutaj pytanie czy zewnetrzna obudowe tą co jest do niej przykrecona tapicerka też mam oklejać? Bo przecież jak okleje to jak ja włoże na to tapicerke? Będzie chyba odstawać...
Aha i jeszcze jedno jak wygłuszyć klamke, pokrętło od szyby itd :shock: ??
Wielke dzięki za pomoc przemyślałem sobie i jednak wybór pada na:
-SinusLive SL165w + Neo13 (na tym i na innych forach słyszałem tylko PB i PB rzygać się chciało więc się zdecydowałem na coś innego coś co z góry założyłem)
-GROUND ZERO GZIA 2125HPX (bo jest kur... konkretny 8-) )
*Przód pod wzmaka
*Tył jak nie będzie psuł sceny to podepne pod same radio i będzie git
Drzwi jedne juz wygłuszyłem tylko tutaj pytanie czy zewnetrzna obudowe tą co jest do niej przykrecona tapicerka też mam oklejać? Bo przecież jak okleje to jak ja włoże na to tapicerke? Będzie chyba odstawać...
Aha i jeszcze jedno jak wygłuszyć klamke, pokrętło od szyby itd :shock: ??
Widzę że nie czytałeś wszystkiego
Już się zdecydowałem na SinusLive bo wiem, że Hertze lub Helixy to bez wzmaka, pod samym radiem bedą "grały" ale w przypadku gdy nie chce skrzyni odpada takie rozwiazanie
Wydaje mi się, że rozwiazaniem które wybrałem osiągne porównywalny efekt do niejednej skrzyni :mrgreen:
Już się zdecydowałem na SinusLive bo wiem, że Hertze lub Helixy to bez wzmaka, pod samym radiem bedą "grały" ale w przypadku gdy nie chce skrzyni odpada takie rozwiazanie
Wydaje mi się, że rozwiazaniem które wybrałem osiągne porównywalny efekt do niejednej skrzyni :mrgreen:
- BeeAndHunny
- Forum Audi 80
Zewnetrzna blacha obowiązkowo do tłumienia...nic nie bedzie odstawać, tapicerka ma wyprofilowane ranty dookoła, pozatym jeszcze zaczepy są, które "ściągną" ją do blachy przy montażu,w sumie zależy ile warstw chcesz położyć...jeżeli chcesz jechać dekarką, to może być problem z usztywnieniem dolnego pasa drzwi, tam jest sporo miejsca i ciężko bez jakichś profili (chyba że będą), czy tworzywa, bedzie to w miarę usztywnić, wytłumienie i zatkanie ewentualnych otworów to jedno a zrobienie w miarę sztywnej komory akustycznej to 2 ważny element...
hmm, ten motyw z klamka to nie wiem dokładnie o co ci chodzi, ale jeżeli myslisz o całości to jej raczej nie obklejej, tylko blachę wokół niej...co do dźwigni od szyby to zrób nacięcie w macie i nałóż na dźwignię, obklej i po sprawie...w miare dokładnie obklej stronę wewnętrzną, boki i zewnetrzna blachę,nie zapomnij o pozostawieniu nie zaklejonych odpływów w dolnym pasie furtek.
hmm, ten motyw z klamka to nie wiem dokładnie o co ci chodzi, ale jeżeli myslisz o całości to jej raczej nie obklejej, tylko blachę wokół niej...co do dźwigni od szyby to zrób nacięcie w macie i nałóż na dźwignię, obklej i po sprawie...w miare dokładnie obklej stronę wewnętrzną, boki i zewnetrzna blachę,nie zapomnij o pozostawieniu nie zaklejonych odpływów w dolnym pasie furtek.
Ja powiem tak, te sinusy ma mój kolega i nie urzekły mnie niczym, do nich potrzebny byłby wzmacniacz bo pod radiem grają za cicho. Z 16cm nie wyciągniesz dużo bassu (np. z ostrych hiphopowych kawałków) chyba że kupiłbyś niewiadomo jakie za niewiadomo ile. Ja na Twoim miejscu kupiłbym zestaw na przód i jakieś głośniki w półkę i wzmacniacz (jakieś już podchodzące pod subwoofery, żeby posmakować choć trochę dudnienia). Sam nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania ale jeżeli skrzynka odpada... Osobiście w taschki się nie pchałem po przede wszystkim są drogie, po drugie wyglądają jak dla mnie zbyt nowocześnie. Ja sam "aplikowałem" 16cm w drzwi, potem robiłem kieszeń, i moim zdaniem wyszło nawet schludnie. I koszty oczywiście niższe.
- BeeAndHunny
- Forum Audi 80
Kolego sinusy może niczym cię nie urzekły bo zapewne słyszałeś je bez wzmaka, na niewiadomo jak zrobionych drzwiach...Kolega xX80Xx wyraźnie opisał konfig sprzetu i bedzie je zasilał GZ...w tej kasie głosniki na dobrym piecu i wytłumionych drzwiach potrafią ładnie zejść i zagrac naprawde przyzwoicie...gadzik90 pisze:Ja powiem tak, te sinusy ma mój kolega i nie urzekły mnie niczym, do nich potrzebny byłby wzmacniacz bo pod radiem grają za cicho. Z 16cm nie wyciągniesz dużo bassu (np. z ostrych hiphopowych kawałków) chyba że kupiłbyś niewiadomo jakie za niewiadomo ile. Ja na Twoim miejscu kupiłbym zestaw na przód i jakieś głośniki w półkę i wzmacniacz (jakieś już podchodzące pod subwoofery, żeby posmakować choć trochę dudnienia). Sam nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania ale jeżeli skrzynka odpada...
Aby uzyskać sporo basu nie trzeba wydawać nie wiadomo ile, tylko konkretnie podejśc do wytłumienia drzwi i dorzucić wzmak do zestawu, a nie upychac głosniki w półkę bo to tylko "kaleczy" scenę, suba zawsze mozna dorzucić w przyszłosci, w zależnosci od preferencji poza tym moim zdaniem lepiej chyba wrzucić w drzwi cos w mierę kulturalnie zagra w stosunku do budżetu i w zależnosci od nastroju kopnie w nogawkę niż wrzucać głośniki w tylną półkę i słuchac pierdzenia w kiblu z tylnej półki, ale jak juz pisałem to moje zdanie, każdy robi wg uznania...