Witam,
Po złożeniu silnika mam taki objaw - na zimny silniku odpala na chwilę, po czym gaśnie i dalej rozrusznik zachowuje się jakby nie miał żadnego oporu. Czekam wtedy chwilę, kręcę i wtedy albo to samo albo odpala na 2 gary, po kilku minutach pracy odzywają się dopiero pozostałe.
No i dalej.... zanim rozgrzeje się do jakiś 60st. słychać cykające popychacze i zapala się kontrolka od oleju przy 1000obrotów. Po przekroczeniu owych 60 st. wszystko jest jak z fabryki czyli ok
Wiem że wieszają się popychacze lub zawory. Pytanie, co zrobić żeby się nie wieszały na zimnym..... olej był 15w40, wycisnęliśmy wtedy olej z popychaczy. Nie pomogło. Wymiana oleju na 10w40 też nie pomogła.
[2.0 ABT] wieszają się zawory
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Był już taki przypadek na forum, chyba w dieslu jak dobrze pamiętam.
Wymiana regulatora ciśnienia oleju pomogła. Ciśnienie oleju było za duże i hydropopychacze otwierały zawory i po chwili od odpalenia silnik gasł.
Wymiana regulatora ciśnienia oleju pomogła. Ciśnienie oleju było za duże i hydropopychacze otwierały zawory i po chwili od odpalenia silnik gasł.
Ostatnio zmieniony 05 cze 2010, 21:40 przez maciek889, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
a jak je zmierzyć? według mnie najbardziej chodzi o popychacze, sparawa oleju uspokaja się w momencie gdy reszta sie uspokaja - popychacze przestają cykać i się wieszać
[ Dodano: 2010-06-06, 12:53 ]
wpadłem na pomysł.... mam głowicę od passata 1.8, jeśli popychacze będą pasowały to wstawię je na próbę i zobaczymy co z tego będzie.
[ Dodano: 2010-06-06, 12:53 ]
wpadłem na pomysł.... mam głowicę od passata 1.8, jeśli popychacze będą pasowały to wstawię je na próbę i zobaczymy co z tego będzie.