Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b4 - foto

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
xX80Xx
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: xX80Xx » 05 cze 2010, 16:49

jeżeli chcesz jechać dekarką, to może być problem z usztywnieniem dolnego pasa drzwi, tam jest sporo miejsca i ciężko bez jakichś profili (chyba że będą), czy tworzywa, bedzie to w miarę usztywnić, wytłumienie i zatkanie ewentualnych otworów to jedno a zrobienie w miarę sztywnej komory akustycznej to 2 ważny element...
Właśnie dyskutowałem z kumplem na ten temat i powiedział, że jak chce żeby mi pomógł to musimy jechać do Castoramy bo on tego dziurska technologincznego taśmą nie zaklei bo się boi o efekt końcowy :mrgreen: Więc jak będzie wolny jade do Casto po mate dekarska i wtedy poprobujemy zrobić profil bo rzeczywiście ta dziura jest ogromna i samo zaklejenie jej taśma mijałoby się z celem.
moim zdaniem lepiej chyba wrzucić w drzwi cos w mierę kulturalnie zagra w stosunku do budżetu i w zależnosci od nastroju kopnie w nogawkę niż wrzucać głośniki w tylną półkę i słuchac pierdzenia w kiblu z tylnej półki, ale jak juz pisałem to moje zdanie, każdy robi wg uznania...
Zgadzam się w 100000% i lepiej bym tego nie ujał :lol:

@BeeAndHonny
Oczywiście leci <piwo> dla Ciebie bo o takie opinie mi chodziło, pomogłeś mi i to bardzo <ok>

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 05 cze 2010, 18:57

heh, spoko jeżeli mogłem w czyms pomóc...
Jeżeli bylibyscie przy czasie to alternatywą dla maty, bo pod nią też dobrze byłoby jakieś cienkie profile z blachy alu wstawić, to moglibyście z kumplem poszukać siatkę elastyczną, nie znam dokładnie nazwy ale wrzucę fote pogladową, świetnie się modeluje i zachowuje kształt, po odwzorowaniu otworu i zostawieniu jakiś 1 cm więcej od otworu użyć mat z włókna szklanego i ja zażywicować...wychodzi lekka, nie obciążajaca furtek i sztywna konstrukcja, którą później wystarczy zanitowac do blachy furtek i na to dopiero mata...świetnie spełnia swoja rolę, ale trzeba mieć troche czasu a kasowo zapewne wyszłoby podobnie do mat.

Powodzenia w ogarnianiu instalki ;-) .

xX80Xx
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: xX80Xx » 06 cze 2010, 00:38

Mat nie dorwaliśmy bo w Casto nie było ;/ była tylko jakaś papa w rulonie :shock: i koleś próbował nam wmówić, że to jest "mata"... Więc pojechaliśmy na garaże i waliliśmy narazie sama taśmę na zewnętrzna blache. Powiem wam szczerze, że jakoś ciszej się jedzie... mówię całkiem serio albo po prostu sama myśl że wiem, że ta taśma tam jest tak na mnie działa :mrgreen: . Ale do rzeczy w załączniku pokaże jak chce okleić i chciałbym, żebyście na to spojrzeli ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 06 cze 2010, 11:22

Wg mnie na na górze 1 warstwa maty wystarczy w zupełności...skup się raczej nad usztywnieniem dolnego pustego pasa...hmm, w dolnej części chciałbyś użyć samej siatki, czy masz zamiar ją wyprofilować i czymś usztywnić, np jak zaproponowałem żywicą :?:
Na focie masz tylko połowę wewnętrznej części wytłumioną, domyślam się ze reszta też będzie oklejana...

xX80Xx
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: xX80Xx » 06 cze 2010, 14:45

hmm, w dolnej części chciałbyś użyć samej siatki, czy masz zamiar ją wyprofilować i czymś usztywnić, np jak zaproponowałem żywicą :?:
Chce zrobić dokładnie tak jak zaproponowałeś czyli siatka i żywica :mrgreen: (gdzieś tam czytałem, że za pół litra 8zł) oczywiście mowie o miejscu "Siatka by BeeAndHunny" ;-)
Na focie masz tylko połowę wewnętrznej części wytłumioną, domyślam się ze reszta też będzie oklejana...
YES SIR! :D to była fotka robiona na początku taka poglądowa reszta oczywiście zewnętrznej blachy jest zaklejona pod samą klamkę :->
Wg mnie na na górze 1 warstwa maty wystarczy w zupełności
Zobaczę jak to będzie w praniu, ale gdzieś na forum widziałem, że da rade na mate jeszcze nakleić taśme... zobaczę jeszcze :mrgreen:

A co radzisz na miejsce "Tutaj mata sama"? Na pewno za głośnikiem znajdzie się mata bo tam największe ciśnienie na blachę ale co z tym kawałkiem otworu technologicznego :?: :!:

gadzik90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gadzik90 » 06 cze 2010, 15:19

wracając do głośników to fakt, jeżeli nie potrzebujesz dużo basu to 16cm pewnie wystarczą, ważne jest żeby to Ciebie satysfakcjonowało a nie np. mnie :-) co do tłumienia, to koleś w sklepie CA powiedział mi żebym kupił matę APP (chyba) w sklepie lakierniczym i żeby z tego zrobić "konstrukcje" pod mate. Szczerze to wyszło tak sobie, bo nie ma to takiej sztywności jak np. kawałki blachy. Poza tym drzwi w audi trudno uszczelnić, sporo szczelin. Poza tym mechanizm z szybą i ramką drzwi bardzo ładnie gra, co też trzeba wygłuszyć. Ja wedle sugestii kolesia ze sklepu CA zrobiłem tak: zewnętrzna część blachy jest obklejona soudalem (taśma dekarska) a wewnętrzna część dynamatem,
Obrazek
Obrazek
Czy to jest dobrze czy nie to do końca niewiem, w każdym bądź razie dzwięk mi się podoba :mrgreen:

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 06 cze 2010, 17:20

gadzik90 pisze:...co do tłumienia, to koleś w sklepie CA powiedział mi żebym kupił matę APP (chyba) w sklepie lakierniczym i żeby z tego zrobić "konstrukcje" pod mate. Szczerze to wyszło tak sobie, bo nie ma to takiej sztywności jak np. kawałki blachy
Dużo lepszym rozwiązaniem byłyby profile z blach alu, usztywniłyby bardziej konstrukcję ale źle napewno nie jest...każdy robi wg uznania i budżetu, co nie oznacza że wszyscy mają świetnie drzwi przygotowane...moim zdaniem jeżeli otwory technologiczne furtek nie są usztywnione a tylko zalkejone traci się na kick'u.
...siatka i żywica (gdzieś tam czytałem, że za pół litra 8zł)
Dokładnie, żywica + trochę włókna szklanego, siatka, czy cos innego na profil i tanim kosztem można zrobić lekki i sztywny panelik.

A co radzisz na miejsce "Tutaj mata sama"?
Tutaj niestety nie doradzę bo z tego co pamietam bedziesz stosował taschki, ja jestem zwolennikiem dystansów mdf w drzwiach, podobnie jak u kolegi
gadzik90 a przy takim montażu troche inaczej trzeba podchodzić wyklejania drzwi, ale zapewne będzie git, jak zrobisz tak, jak zaproponowałeś...

Hmm, jak masz zamiar leciec z ta siatką, bezposrednia do drzwi nitowac i jechac z żywicą, czy wycinać formę i w niej dopiero bawić się z siatka i żywicą a po wyschnięciu ładowac w furtki:?:[/quote]

xX80Xx
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: xX80Xx » 06 cze 2010, 18:32

Hmm, jak masz zamiar leciec z ta siatką, bezposrednia do drzwi nitowac i jechac z żywicą, czy wycinać formę i w niej dopiero bawić się z siatka i żywicą a po wyschnięciu ładowac w furtki:?:
Tzn. ja raczej będę nitował :mrgreen: bo w sumie z tą formą to mnie zakoczyłeś nie mam pojęcia jakby to miało wyglądać :lol: .

Tutaj niestety nie doradzę bo z tego co pamietam bedziesz stosował taschki, ja jestem zwolennikiem dystansów mdf w drzwiach, podobnie jak u kolegi
Chcesz mi powiedzieć, że to wyklucza się nawzajem :?: Nie gadaj... bo ja nie widzę tego inaczej jak bez dystansu ale ja myślałem, że taschka zasłania właśnie brzydko wyglądający dystans, zresztą ja narazie nie wiem jak przykręcić taschke do drzwi :lol:

@gadzik90
zewnętrzna część blachy jest obklejona soudalem (taśma dekarska) a wewnętrzna część dynamatem
Soudal ftw ale dynamat to dla mnie za droga zabawa :mrgreen: :mrgreen:

gadzik90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gadzik90 » 06 cze 2010, 21:14

Poniżej przedstawiam zdjęcia z mojego Audi. Te nierówne kółeczka przebarwione troszeczke na biało na panelach to kawałki materiału które spełniają rolę zaślepek śrubek (w niedługim czasie mam to zamiar poprawić). Dynamaty mnie wyszły 160zł za 2 arkusze, 1 arkusz na jedne drzwi. Czy warto w to ładować pieniądze to niewiem, musiałbym posłuchać grania przed przyklejeniem dynamaty i po. Ale jednak dynamat jest o wiele solidniejszy, grubszy, cięższy, sztywniejszy od soudala. Ja u siebie robiłem tak: zrobiłem dystans pod głośnik i przykręciłem go do drzwi, potem dziura w tapicerce, następnie robiłem panele i przykręciłem do kupy. Zrobiłem tak bo słyszałem że głośnik musi być sztywno osadzony,a przykręcanie głośnika w taschczki takowe się nie wydaje. Na jednym zdjęciu jest panel jeszcze przed obcinaniem dziury na głośnik. dziure wyciąłem troche mniejszą niż sam głośnik, bo potem przykręciłem sam panel do tapicerki a na koniec przykręcałem głośnik, oczywiście na ten naddatek materiału. Efekt końcowy jest taki że nie ma żadnej dziury w okolicy głośnika. Jednocześnie miałem jeden problem z głowy (nierówne wycięcie dziury w panelu na głośnik). Apropo, przy okazji się pochwale jeszcze niedokończonymi "budkami" na głośniki wysokotowe :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Uploaded with ImageShack.us
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 06 cze 2010, 21:55

Tzn. ja raczej będę nitował bo w sumie z tą formą to mnie zakoczyłeś nie mam pojęcia jakby to miało wyglądać .
xX80Xx forma, to może zbyt wiele odebrałeś...u siebie zrobiłem ja z grubszej papierowej dykty, bodajże po jakims opakowaniu z TV...najpierw włożyłem karton w puste miejsce i odrysowałem zarys blachy wokół pustej przestrzeni i wyciągająć zostawiłem jakis 1cm wiecej, aby później można było wpuścić zżywicowany panel pod blachę, lub nad, nawiercić otwory i zanitować.Przykładająć tapicerke drzwi odrazu widać gdzie trzeba zrobić wgłębienia w dykcie, później folia spożywcza do pieczenia na spód, siata, włókno i żywica...
Zdecydowałem sie na formę bo na poczatku tez miałem poprostu znitowac siate do furtki i bawić się z żywicą ale to nie była taka bajka, bo utrudnieniem może być nawet wypuszczony do wewnątrz profil w tapicerce drzwi i jeżeli przynitowałbyś siatke na prosto to poprostu przez to wytłoczenie w tapicerce drzwi jej nie założysz i praca do wyje...Jak znajdę u siebie jeszcze "formę" to wrzuce pogladowo ale to może troche potrwać...
Chcesz mi powiedzieć, że to wyklucza się nawzajem Nie gadaj... bo ja nie widzę tego inaczej jak bez dystansu ale ja myślałem, że taschka zasłania właśnie brzydko wyglądający dystans, zresztą ja narazie nie wiem jak przykręcić taschke do drzwi
Nie wylkucza się...nie to miałem na mysli...nie wiem jakie masz te taschki, bo jeżeli tylko takie pełniace funkcje maskownic to jak najbardziej ok, wtedy tylko przykrecesz najpierw do drzwi taschkę, wycinasz otwór w tapicerce na wysokosci otworu w taschce i dopiero wtedy montujesz dystanse do blachy, tak aby sie zgrywały z taschkami...mi chodziło raczej o takie, które bezpośrednio się do tapicerki drzwi przykreca a do nich bezpośrednio głośnik bo i takowe są, wtedy troche patologia wychodzi bo da się to wytłumienie daje średni efekt poza tym jeżeli tapicerka ma kiepskie mocowania do furtek to cała tapicerka lubi "zagrać"...
Soudal ftw ale dynamat to dla mnie za droga zabawa
Dynamat przedrogi...tańszą alternatywą jest STP, ale nadal trzeba utopić troche floty w furtkach.
[/b]

xX80Xx
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: xX80Xx » 06 cze 2010, 22:45

Ja mam nadzieje Dawid, że nam nie zamkną tego trójkącika: Ty, Gadzik i ja w tym temacie :mrgreen:

Teraz już z "formą" zrozumiałem. Widzę to teraz wszystko idealnie jak ma to wyglądać i widze też gdzie mniej więcej muszą być wgłębienia w tej dykcie. Ty sobie to nieźle wykombinowałeś! Bo to naprawdę będzie się zajebi... trzymać i w czasie kicka nie będzie latało w środku :-P

Co do taschek idą do mnie te za 300zł/kpl z www.taschki.pl Więc to chyba te maskujące... tzn mam nadzieje, że to te co będę mógł dystans wrzucić bo jak mi zaraz powiesz, że to nie te... to zgłoszę się do gadzika i zaproponuje żeby zrobił mi takie jak on ma... bo ja 2 lewe ręce do takiej roboty :mrgreen: GADZIK DOBRZE ZAPŁACE :!: :mrgreen:

Naprawdę chłopaki takiego tematu mi było potrzeba <ok>
Apropo, przy okazji się pochwale jeszcze niedokończonymi "budkami" na głośniki wysokotowe :mrgreen:
Gadzik budki dają rade :mrgreen: ale nie myślałeś, żeby wyprofilować słupków tak jak zrobił to bodajże Doc?

gadzik90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gadzik90 » 06 cze 2010, 23:53

Od razu dzięki za pochwałę, ale musze przyznać że te taschczczschki są wiele lepiej dopracowane od moich, ładniejszy materiał, ładne zaokrąglenia. Nawet jeżeli to są boczki (taszki) do których się przykręca głośnik to można je od razu przerobić, a mianowicie wyciąć w nich dziurę, przykręcić dystans do blachy, potem boczek przykręcić do tapicerki, tapicerkę założyć na drzwi i uwieńczyć to założeniem glośnika :mrgreen: Ale niestety nie można zapomnieć, że tapicerke w naszych autach nakłada się na haki i "wbija" w dół, co przy przykręconych dystansach może zawadzać (chyba że dystanse nie będą zbyt wysokie). Ale i tak tapicerkę można przerobić tak, że się ją bedzie przykręcać, z tym że trzebaby wiercić w drzwiach itp. itd... Sam tak chciałem zrobić, ale mój starszy i bardziej doświadczony brat mi odradził (ale nadal uważam to za pomysł godny przynajmniej zastanowienia). Reasumując: jeżeli zrobisz tak jak pisałem, to najwyżej glośnik będzie troche oddalony od taczkowej maskownicy , co jednak nie powinno mieć ujemnego wpływu na końcowy efekt :-D
Co do budek, wykonanie ich jest o wiele mniej czasochłonne niż osadzanie ich w słupku, a poza tym słupki mam wyłożone materiałem i ingerencja w to po prostu przerosłaby mnie. A wracając jeszcze do tych taczek, to możliwe że jakbyś ciął w nich dziurę to materiał mógłby się oderwać i wyglądałoby to koszmarnie :-/ także trzeba będzie się im przyjrzeć, jak są zrobione i czy taki zabieg będzie bezpieczny

slugs
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: slugs » 07 cze 2010, 14:03

Siema,

Suba zamkniętego napędzał mi będzie magnat - to już gra i jest malina. Teraz zostaje mi rozchulać głośniki w samym samochodzie. Docelowo tylne, w boczkach obok pasażerów, będę odłączał by nie psuć sceny. W tym momencie jednak tył 16 cm Bostona zostaje, gdyż z przodu pyrkają mi 10 cm w desce. Same głośniki ma napędzać jbl gto (wiem wiem, mówią że jbl to kibel itp ale ja tam wielkim audiofilem nie jestem i jak już go kupiłem to zostanie). Opłaca mi się teraz bawić i podłączać przednie (tylne podłączę z pewnością, chyba nawet dziś jak będzie czas) głośniki pod tego wzmaka, czy różnica między tym co uzyskam a tym co mam na wyjściu z radia nie będzie słyszalna?
Przód zostanie 10cm do czasu aż nie zamontuję elektrycznych szyb. A te zamontuję po zakupie felg ;-)

gadzik90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gadzik90 » 07 cze 2010, 14:16

Moim zdaniem-raczej nie będzie różnicy. Podejrzewam że te 10cm nie są najwyższych lotów, poza tym 10cm same w sobie to jednak troche za mało żeby z nich coś wyciągać... ale zawsze można spróbować. A najlepiej jak poczekasz troche i zamontujesz np. 16cm w drzwi, wtedy podpięcie pod wzmacniacz jest wskazany :-P

Awatar użytkownika
BeeAndHunny
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BeeAndHunny » 07 cze 2010, 20:10

Ja mam nadzieje Dawid, że nam nie zamkną tego trójkącika: Ty, Gadzik i ja w tym temacie :mrgreen:
Hehe...ja też mam takową bo zawsze marzyłem o trójkaciku :-D oczywiście wybiegając poza temat z dwiema sztukami, ale jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma i wracajac do tematu to spoko jest powymieniać zdania i doswiadczenia z osobami, które nie pier...od rzeczy i pomagać sobie.
...Nawet jeżeli to są boczki (taszki) do których się przykręca głośnik to można je od razu przerobić, a mianowicie wyciąć w nich dziurę, przykręcić dystans do blachy, potem boczek przykręcić do tapicerki, tapicerkę założyć na drzwi i uwieńczyć to założeniem glośnika Ale niestety nie można zapomnieć, że tapicerke w naszych autach nakłada się na haki i "wbija" w dół, co przy przykręconych dystansach może zawadzać (chyba że dystanse nie będą zbyt wysokie). Ale i tak tapicerkę można przerobić tak, że się ją bedzie przykręcać, z tym że trzebaby wiercić w drzwiach itp. itd...
Jężeli sa to taschki do których bezpośrednio przykręca sie głosnik, to nie ma sensu sobie niczego komplikowac z docinaniem czy wierceniem, chyb że są całkiem z d...i do d... pod tym względem...najprosciej przykręcić taschkę do tapicerki furtek, wyciąc w niej otwór odpowiadający otworowi w taschce, przykręcić do blachy drzwi dystans(-e) i bawić się w niwelowanie różnicy, zależnosci od tego ile brakuje od dystansów przytwierdzonych do furtek i do taschki, w dodawanie pierścieni, lub jeżeli jest nadmiar to przycieranie papierem, tak aby stworzyć jedną kamorę miedzy taschką a dystansami przykręconymi do blachy. Na koniec po "zgraniu" wszystkiego nawiercić otwory przechodzace przez taschkę i dystanse i skręcić. Z zakładaniem tapicerki i zaczepami tapicerki nie powinno być żadnego problemu, a dodatkowo mamy ją przykręconą z taschkiem do dystansów i usztywnioną...
Docelowo tylne, w boczkach obok pasażerów, będę odłączał by nie psuć sceny. W tym momencie jednak tył 16 cm Bostona zostaje, gdyż z przodu pyrkają mi 10 cm w desce.
Kolego slugs, stwierdziłaś że odłączasz głośniki z tylnych drzwi i posiadasz zapewne Bostona na podszybiu :?:
Opłaca mi się teraz bawić i podłączać przednie (tylne podłączę z pewnością, chyba nawet dziś jak będzie czas) głośniki pod tego wzmaka, czy różnica między tym co uzyskam a tym co mam na wyjściu z radia nie będzie słyszalna?

Różnica może być niewielka, jeżeli mocowo przesadzisz to możesz je usmiercić, napewno nie zagraja jakoś rewelacyjnie inaczej bo to tylko 10 i jeżeli juz pod wzmaka to raczej zająć sie przodkiem i jakies 16-pod niego w przyszłosci a 10 oszczedzić.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl