Odpowiadamtrepek pisze:@qbab
Powiem krótko, sprzedawca to debil, mechanik również, do 1Z odradzane jest wlewanie minerała. Duża część osób na tym forum śmiga na full syntetykach i nic się nie dzieje. A odradzali bo się nie znają. Czy ktoś w sklepie podszedł do samochodu, odpalił go, turbo sprawdził itp? Czy tylko przez szybkę w sklepie: "o, stary diesel to proszę, minerał".
Ja jeżdżę 22 latkiem z przebiegiem rzędu pół miliona na półsyntetyku i co, i nic. Tygodniowo robię 500-900km (a ostatnio miałem tydzień, gdzie zrobiłem 1400km). Rocznie policzl jakiego rzędu są to przebiegi.
Mechanikowi powiedz aby lepiej sprawdził w etce jaki typ pompy oleju z jakim regulatorem siedzi w Twoim zetorku i niech ponownie sprawdzi odczyty. Ja Ci dane ciśnień z książki serwisowej podałem.
A że Ty kolego czytasz wartości ciśnień dla benzyny i chcesz, by 1Z miał takie same - Twoja sprawa. Jak masz pieniądze to remontuj zdrowy silnik, to Twój porfel nie mój.
Ta minuta po odpaleniu to na biegu jałowym było czy sprawdzałeś tak, jak w książce pisze?
To raz, dwa - ile km ma olej, jakiej firmy, i na miłość Boską, to minerał jest!
Trzy - jaki jest styl Twojej jazdy? Przeganiasz niekiedy samochód na drodze do odcięcia? Czy styl Twojej jazdy to jak najwyższy bieg i obroty byle nie wyższe niż 2000?
Mam nadzieję, że mi odpowiesz na te trzy krótkie pytania.
Minuta - dziś rano odpalilem i podjechlem do bramy, szklanki nadal grały, obroty praktycznie jalowe bo przeciez dopiero co odpalony silnik i nie da sie piratowac na odcinku 50 m do bramy.
Olej jest zmieniony w sobotę (robiłem rozrząd i wymiane oleju a przy okazji i popychacze zostaly wymienione. W niedziele dopiero uslyszałem złe wieści od mechanika. przebieg na owym oleju to ok 100km.
Styl mojej jazdy nie jest emerycki, pomimo iż jade przez miasto to zazwyczaj chwilami osiągam 120 albo i nawet 140 km/h. Na dwójce ciągnę do 70km/h. Odcięcia jednak nie doświadczyłem. Dystans do pracy 22km.
Generalnie ufam mechanikowi bo jest na prawdę solidny a z drugiej strony ja się nie znam i nie muszę. Chcę miec sprawny samochód.
Czy mozesz podac skąd bieżesz te wartości ciśnienia? Co to za ksiązka? Podeślij skan lub wersje elektroniczna to podyskutuję z mechanikiem. Może rzeczywiście gdzies sie rąbnął.
P.S.
Sprawdzlem w dwóch ksiązkach dostepnych na centrum.audi80.pl i w obu jest napisane ze cisnienie przy 2000 obr powinno byc 2 bary.
Pzdr
QbaB