Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1.9D B3] dodatkowa elektryczna pompa wody

ODPOWIEDZ
rav_rudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1.9D B3] dodatkowa elektryczna pompa wody

Post autor: rav_rudy » 12 cze 2010, 14:08

Witam,
mam taki problem, że po 20 latach stażu urwały się plastiki na dodatkowej pompie wody... Ogólnie wolałbym nieco oszczędzić na częściach, więc zająłem się rozbieraniem i jakoś nie mogę zdjąć pokrywy plastikowej z tymi ułamanymi kanałami.
Czy jest jakaś szansa zdjąć tę pokrywę tak żeby nie uszkodzić bardziej całości?
I czy jest jakaś szansa na dostanie takiej pokrywy samej? Bo pompy tego typu na allegro od 150 się zaczynają..
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 12 cze 2010, 14:12

Zawsze możesz ewentualnie wywalić całą pompkę. Nie jest ona czymś co jest niezbędne.

rav_rudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rav_rudy » 12 cze 2010, 14:26

no teoretycznie tak, ale widać ktoś miał powód, żeby ją tam umieszczać... więc wolałbym nie sprawdzać...

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 12 cze 2010, 14:57

Dodatkową elektryczną pompkę wody miałem w 1,6TD. U mnie miała się włączać jeśli katowałbym auto i przed zgaszeniem nie dał ostygnąć turbince. Wtedy po zgaszeniu silnika przy wysokiej temperaturze miała ona chłodzić turbinę. W praktyce przez prawie 3 lata włączyła mi się raz. Ty masz 1,9D - nie wiem więc co ona u ciebie miałby chłodzić.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 13 cze 2010, 09:04

Labiel pisze:Ty masz 1,9D - nie wiem więc co ona u ciebie miałby chłodzić.
Zgadza się ,w 1,9D ta pompka jest zupełnie zbędna i podejrzewam że znalazła się tam przypadkowo bo fabrycznie raczej jej nie montowali .A głowiczki z tworzywa o ile nie jest rozkręcana nie rozbierzesz bez uszkodzenia .Też taką miałem i nie dało sie jej rozebrać żeby nie popsuć .

rav_rudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rav_rudy » 13 cze 2010, 13:52

no własnie nigdzie nie znalazłem jej w schematach chłodzenia ani ogrzewania, więc coś w tym jest... obecnie jest wymontowana... planuję jakoś zastąpić ją czymś tańszym i niekoniecznie Boscha.. byle coś było, bo może jednak miała swoje zadanie, nie tylko żeby Bosch zarobił

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 13 cze 2010, 17:31

rav_rudy, teraz patrzę w ETKE i o dziwo w 1Y czyli w 1,9D też niby występowała ta dodatkowa elektryczna pompa wody :shock: Czegoś tu nie kapuję :roll: Sprawdź gdzie ona jest podłączona, pod który czujnik temperatury bo strasznie mnie to intryguje. W SB czujnik znajdował się na turbinie.

rav_rudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rav_rudy » 17 cze 2010, 15:35

Witam po kilkudniowej przerwie
niestety nie udało mi się jednoznacznie sprawdzić skąd pompa jest sterowana, ze względu na braki czasu oraz małe możliwości techniczne.. mój miernik się ostatnio zepsuł...
Jednak ze wszystkich możliwości i po oględzinach stwierdzam, że jedyna możliwość to sygnał z tego samego czujnika temp co wiatraki. I jej zadanie polega chyba tylko na tym żeby ruszyć płyn w nagrzewnicy, ponieważ jest tuż za trójnikiem przewodów z bloku który rozdziela na górny przewód do chłodnicy i na układ ogrzewania

zastanawia mnie ogólnie coś takiego żeby założyć jakąś inną pompkę o podobnej wydajności a może mniejszą, od jakiegoś innego autka, byle taniej było, bo taka używana boscha od 150zł się zaczyna

lech150
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lech150 » 17 cze 2010, 17:35

Witam.
posiadam audi z takim samym silnikiem i też miałem ten problem.
pompa jest sterowana z czujnika znajdującego się na krućcu wychodzącym z boku silnika.
znajdują się tam dwa czujniki jeden ustawiony w pionie a drugi w poziomie. jeden z nich to włącznik pompy .jak będe przyaucie to spojrze i opisze dokładniej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl