Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] Wyciszanie drzwi + dystanse głosnikowe

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
kapsel

Post autor: kapsel » 27 cze 2007, 23:08

Co tu porownywac.Kazdy swoje chwali ;).Ja odzalowalem na tashki i jestem happy.Wyglada to bardzo ladnie,nie kolacze mi sie nic po tych plastikowych kieszeniach.Glosniki maja sztywne mnocowanie.

Z drugiej strony w takim boczku jak ma kolega trudno zaadaptowac taszki.Jesli o mnie chodzi kombinowal bym z pierscieniami z mdfu.Wymierz glosnik w boczku ,wytnij dziure .Po zalorzeniu boczka zaslep miejsce montazowe w dzwiach blacha alu 2mm i w tym wytnij otwor i przykrec do tego pierscienie.Moze niejasno pisze dla kogos kto nie otwieral drzwi ,ale wyglada to tak ze na wysokosci glosnika jest blacha montazowa z podnosnikiem szyb itd i nie ma w tym miejscu do czego przykrecic pierscieni.

Wytlumienie to wredna ,denerwujaca i najbardziej czasochlonna robota.Polecam zdjac cala blache montazowa tak zeby bylo dojscie do srodka drzwi bo inaczej bedziesz sie denerwowac.Filozofi tu nie ma :porzadnie odtluszczasz ,przymierzasz mate (dynamaty odpusc jesli audiofilskich zapedow nie masz,app wystarczy) mozesz dociac jesli potrzeba,zdzierasz papier ,przyklepujesz,jesli jest na jakiejs nierownej powierzchni podgrzewasz opalarka albo mocna suszarka do wlosow zeby sie lepiej ukladala i tyle.
Druga warstwa wyklejasz blachy montazowe.Wieksze otwory mozna przykryc blaha alu albo nakrecic plaskowniki i dopiero na to kleic mate.Wielu ludzi skarzy sie na maty app ze pekaja bo zaklejaja nimi duze otwory,mata dostaje temp i sie zlewa do srodka lub peka.Dasz cos pod spod i bedzie ok.
Ja posilkowalem sie matami dekarskimi ,ale moim zdaniem app jest lepsze (1 drzwi mam app cale ,a drugie maty dekarskie na otworach montazowych) roznica jest slyszalna.

Podsumowujac
-lepiej wydac na taszki i miec porzadny zestaw stereo pod radiem niz zalorzyc komplet glosnikow przykreconych tylko do boczka

Ja po wytlumieniu slysze nieprzyjemne dzwieki spod deski (przy radyjku na 80%),wiec zabawa niestety sie nie skonczyla.Nie wiem czy to zestrojenie zwrotnicy w helixa'ach 62 (odseparowane) jest takie ,ze nie lubi grac pod max i soprany niedomagaja czy to jednak cos w desce.Soprany powedrowaly w podszybie ,a docelowo bede na slupkach.
Doc jak jest u Ciebie?

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 27 cze 2007, 23:59

kapsel pisze:Doc jak jest u Ciebie?
U mnie podobnie. Przy czym nie sugeruje się wyciskaniem maxa z radioodtwarzacza. Moze u Ciebie to zniekształcenia naturalne wzmacniacza.

Nie ma co filozofować. Sprawa jest prosta. Jeśli szukamy dobrego dźwięku musimy zamontować taschki. Jeśli chcemy aby był jeszcze lepszy powinnismy wytłumić drzwi.

Jeśli ktoś rzuca słowa po co wydawać kasę skoro można włożyć głośnik w boczek to tak samo mogę powiedzieć po co kupować alu felgi jak blaszaki są równiez okrągłe.

Włożenie głośników w fabryczne boczki, a włożenie w taschki z mdfu to porównanie typu włożenie głośnika w skrzynię drewnianą, a włożenie w pudełko po butach.

Tu i tu będzie on przecież grał ;-)

patryk_85
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: patryk_85 » 30 cze 2007, 13:22

Dzięki za odpowiedzi, zdecydowałem jednak pozostawić tapicerkę starą i zamontować taschki. Oczywiście odpowiednie wygłuszenie do tego. Pewnie to zrobię dopiero w sierpniu-brak funduszy na taschki i dobre głośniki, poza tym będzie mnie czekać pewnie ze 2 tyg pracy z tym wszystkim żeby to ładnie i dokładnie pomontować (el. szyby + głośniki)

Awatar użytkownika
barteq289
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: barteq289 » 30 cze 2007, 17:40

Szajba pisze:Witam mam takie same boczki jak ty i zamontowałem głośniki 16,5 cm bez żadnych ringów czy tashek. Materiał boczka jest dość sztywny i nic nie pracuje, nie trzeszczy-jest poprostu lux. Dodatkowo masz elektryczne szyby także to tylko kwestia wymierzenia wycięcia otworu. Nie mam aparatu, ale może później załączę jakieś zdjęcie z telefonu jak to u mnie wygląda. [url=http://images20.fotosik.pl/226/1c08bffca015e477m.jpg]Obrazek[/URL] [url=http://images20.fotosik.pl/226/21cc766a9c441974m.jpg]Obrazek[/URL]
Jak pewnie wiesz ten boczek jest spłycony, ale akurat daje to ładny kanał na głośnik i wszystko ładnie pasuje i aż się prosi żeby to wykorzystać.
mam takie same boczki!! w przodzie w podszybiu standard glosniki i w tylnych drzwiach po dwa glosniki oryginalnie!! ale brakuje mi cos z przodu:( wrzuc jakies dokladniejsze zdjecia tych glosnikow i dokladny opis montazu jesli to nie problem?

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 30 cze 2007, 23:58

patryk_85 pisze:poza tym będzie mnie czekać pewnie ze 2 tyg pracy z tym wszystkim żeby to ładnie i dokładnie pomontować
eeee nie, spokojnie. Góra 2 dni.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 01 lip 2007, 05:55

patryk_85, Montuj i wklejaj fotki i chwal się jak to wyszło. Co do montażu to jedna dniówka i cieszysz się nowym dźwiękiem :mrgreen:

Awatar użytkownika
barteq289
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: barteq289 » 31 lip 2007, 10:44

panowie doradzcie co mozna zdzialac w tych dziwnych boczkach drzwi?? bo zaczyna mi to coraz gorzej grac :-/ w tym sensie ze czlowiek sie szybko przyzwyczaja i pragnie czegos lepszego...to wlasnie ja:)

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 31 lip 2007, 12:20

panowie doradzcie co mozna zdzialac w tych dziwnych boczkach drzwi?? bo zaczyna mi to coraz gorzej grac :-/ w tym sensie ze czlowiek sie szybko przyzwyczaja i pragnie czegos lepszego...to wlasnie ja:)
Włoż głośniki centralnie w boczek lub kawałek cienkiego mdfu. Tweeter wyżej gdzies w okolicy klamki.

Nic wiecej nie wymyslisz w tylnich drzwiach. Ogolnie rzecz biorąc sa do dupy ;-)

Awatar użytkownika
barteq289
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: barteq289 » 01 sie 2007, 14:36

Doc pisze:
Włoż głośniki centralnie w boczek lub kawałek cienkiego mdfu. Tweeter wyżej gdzies w okolicy klamki.

Nic wiecej nie wymyslisz w tylnich drzwiach. Ogolnie rzecz biorąc sa do dupy ;-)
a ktos mi podrzuci link gdzie mozna kupic dystanse z mdf-u dedykowane??

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 01 sie 2007, 17:01

Nie kupisz do audi dedykowanych bo w AUDI nie montuje sie dystansów musisz kupic uniwersalne pod głośnik określony.

myster
Forum Audi 80
Forum Audi 80

ile potrzeba mat????

Post autor: myster » 14 lis 2007, 19:00

Witam.Ile potrzeba mat na porzadne wygluszenie jednych drzwi w audi 80 mowa oczywiscie o drzwiach przednich i jakie maty polecacie... <mikolaj>

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 14 lis 2007, 19:10

Rozejrzyj sie po hurtowniach budowlanych za arkuszami blachy alu od spodu pokrytymi elastyczna masa (czarny kolor) technologia podobna do dynamat - sto razy lepsza od bitumu , przy mrozie nie zacznie ci brzeczec jak bitum, a to mega istotne. Cena mat bitumicznych zabija i są bardzo kiepskim, przereklamowanym rozwiązaniem jesli chodzi o CA. Dobre to do komputera, aby wygłuszyć blaszaka ktory w cieple pracuje.

Audi ma dobre wygłuszenie, materiał dźwiękochłonny zapakowany w folię przyczepiony do panela drzwi. To bardzo dobra rzecz, która już Ci odpada. Nie zapomnij wygłuszyć cięgna, klamki, ponaciągać na nie gąbki lub termokurcze.

Jesli masz ochotę to http://www.allegro.pl/item269622274_dyn ... r_kit.html

policz, zmierz wielkosc drzwi i masz rozmiar.

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 14 lis 2007, 19:14

ok 5-6 sztuk maty APP na 1 drzwi :-)

u siebie mam cały bagażnik plus dwoje przednich drzwi wyciszone matami APP i nie moge narzekać...
maskę wyciszyłem także podobnym materiałem co APP tylko pokryte folią aluminiową, by sie nie roztopiła ;-)

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 14 lis 2007, 19:47

FranoF1, zostawiłeś dużo otwartych profili. Rozumiem, że nie do konca robiłeś to pod audio ?

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 14 lis 2007, 20:14

Doc pisze:FranoF1, zostawiłeś dużo otwartych profili. Rozumiem, że nie do konca robiłeś to pod audio ?
zgadza sie... nie robiłem tego specjalnie pod audio...chciałem jedynie wyeliminować drgania, które można było zaobserwować podczas jazdy...
pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl