[B4 ABT] prosta odpowiedź: jaki jest dobry termostat??
[B4 ABT] prosta odpowiedź: jaki jest dobry termostat??
Drodzy Klubowicze proszę o prosta odpowiedź jakiej marki są dobre TERMOSTATY do audi ponieważ przesledziłem forum i już nie wiem sam. Jedni piszą że Wahler dobry, drudzy zeby takiego nie kupować. W sklepie mają FEBI I GETZA za ok 40zł, w serwisie zas 114zł. Powiedzcie moi drodzy czy coś raczej z tych dwóch pierwszych mogę kipić żeby sprawnie i bezawaryjnie działało? Proszę o jakieś dobre rady jaki i jakiej marki i za ile?
Re: [B4 ABT] prosta odpowiedź: jaki jest dobry termostat??
venol20 pisze:Drodzy Klubowicze proszę o prosta odpowiedź jakiej marki są dobre TERMOSTATY do audi ponieważ przesledziłem forum i już nie wiem sam. Jedni piszą że Wahler dobry, drudzy zeby takiego nie kupować. W sklepie mają FEBI I GETZA za ok 40zł, w serwisie zas 114zł. Powiedzcie moi drodzy czy coś raczej z tych dwóch pierwszych mogę kipić żeby sprawnie i bezawaryjnie działało? Proszę o jakieś dobre rady jaki i jakiej marki i za ile?
FEBI I GETZA polecam,wahlera trzeva wymieniać prawie co rok,także nie polecam.
Osobiście nie polecam termostatów WAHLERA. Wymieniłem na taki u siebie i trzymał temperaturę podobną co wcześniej, w granicach 70-80 stopni. Postanowiłem że nie będę kupować żadnych zamienników bo może być to samo. Kupiłem oryginał w ASO, kosztował co prawda 3 razy tyle co WAHLERA, ale przynajmniej teraz mam spokój.
- percevalle
- Audi 80 Klub
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- majeczek78
- Forum Audi 80
Powinno być GATES'a <ok> ale już nie czepiajmy się szczegółówmajeczek78 pisze:GETZA
Reasumując:
Najlepszy termostat biorąc pod uwagę niezawodne działanie:
Orginał z ASO
A80 B4 (A100/ A6 C4)
dla AMB, ABT, ABK, ACE, 6A, ABB, ADA -> 056 121 113D
dla 1Z, AAZ, ADW, AAE -> 044 121 113
dla NG, AAR, AAT, AEL -> 069 121 113
dla ABC, AAH, ACZ, AFC -> 078 121 113F
Lub szukanie termostatu firmy BEHR HELLA
w Jednym i drugim przypadku cena termostatu będzie się wachała w granicach 120-180zł w zależności od Serwisu VW/Audi/Seat/Skoda/Behr Service i ich marży na części zamienne.
Bo wiadomo że w takiej B3 1.8 NE bez wspomagania wymiana termostatu jest banalna wiec nawet robota nie jest ciężka. Tak samo prosta wymiana jest przy AAT, AEL,AAR, NG. W ABT/ABK ze wspomaganiem juz jest cięzej bo troche pompa przeszkadza.
Ale uzytkownicy ABC i AAH mają juz nielada problem z wymianą termostau .....
Wiec warto pomyśleć o zakupie porządnego i mieć świety spokój. 8-)
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Dlatego przy wymianie rozrządu kupiłem Wahlera który to niby był wszędzie zachwalany. Wytrzymał może z miesiąc. Zareklamowałem i dostałem zwrot kasy. Koles w sklepie tylko coś burknął że chyba przestaną Wahlerem handlować bo już maja dość reklamacji. Kupiłem Verneta, któregoś z kolei do swoich aut i jak na razie działa bez zarzutu.widmo pisze:Ale uzytkownicy ABC i AAH mają juz nielada problem z wymianą termostau .....
Wiec warto pomyśleć o zakupie porządnego i mieć świety spokój.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- majeczek78
- Forum Audi 80