[90 b3 NG] Opadający pedał hamulca?
[90 b3 NG] Opadający pedał hamulca?
Problemik jest nastepujacy. Gdy hamuje delikatnie np 300m przed skrzyzowaniem to pod ciezarem mojej nogi pedał hamulca powoli opada. co prawda dzieje sie to powoli i udaje sie wyhamowac zanim opadnie na samo dno. ale gdy na postoju to zrobie to opada powoli ale az do samej podłogi. zastanawiam sie nad zapowietrzeniem układu albo nad przepuszczaniem pompy hamulcowej... Moze ktos pomoc?
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
kepasus, Zacznij od kontroli przewodów hamulcowych jak jest sucho i nie brakuje płynu to nie one.
Następnie zlokalizuj gdzie układ traci ciśnienie i się zapowietrza.Jeśli na postoju też odczuwasz opadanie hamulca(silnik pracuje) odpowietrz układ a następnie zaciśnij po kolei przewody giętkie-każde z osobna i próba kilku depnięć czy znowu opada.W ten sposób można określić w którym z zacisków tłoczek nie trzyma i zapowietrza układ.
Pompę sprawdzał bym na końcu bo rzadziej odmawia posłuszeństwa.
Następnie zlokalizuj gdzie układ traci ciśnienie i się zapowietrza.Jeśli na postoju też odczuwasz opadanie hamulca(silnik pracuje) odpowietrz układ a następnie zaciśnij po kolei przewody giętkie-każde z osobna i próba kilku depnięć czy znowu opada.W ten sposób można określić w którym z zacisków tłoczek nie trzyma i zapowietrza układ.
Pompę sprawdzał bym na końcu bo rzadziej odmawia posłuszeństwa.
mam ABS ale nie zapala sie kontrolka... ale to raczeje nie ABS tak na moja glowe...gryfi pisze:ja bym obstawiał akumulator ciśnienia.
masz ABS?
zaświeca się jakaś kontrolka?
luk_OP_Q89 przewody sa szczelne bo płynu nie ubywa ale dzisiaj juz było trocha strasznie jak nacisnąłem hamulec a on delikatnie tylko hamował a pedał prawie w podłodze... pusciłem pedał, nacisnalem ponownie i hamował... ale tez nie było to jakies szalone z piskiem tylko takie juz do przytjęcia... zastanawia mnie to bo raz pedał hamulca jest twardszy raz bardziej miekki, raz przepuszcza bardziej a raz prawie w ogole... po dłuższej rozkminie typuje pompe hamulcowa tzn przeuszcza gdzies... a drugie to zapowietrzenie i woda w płynie (gotuje sie płyn) ta woda mnie zastanawia bo jak dopiero co odpale furke i pojezdze troche to jest ok z hamulcami ale po jakiejs liczbie hamowan zaczyna puszczac... ;/
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
- luk_OP_Q89
- Forum Audi 80
kepasus,Kup sobie zestaw naprawczy zacisku (grosze).Zacisk na przewód ham.elastyczny co by się płyn nie lał.Demontujesz zacisk i naprawiasz.
Wątpliwe aby pedał wpadał (zawsze) z powodu zawodnionego płynu.
Co innego po mocnym rozgrzaniu hebli.
Obstawiam jak już pisałem wyżej.
Wymieniając płyn puszczaj go przez odpowietrzniki z założoną przezroczystą rurką (można kupić na metry jako przewód paliwa albo spryskiwaczy).Spuszczaj kontrolując zbiorniczek z płynem hamulcowym.Spuszczasz tyle aby nie stracić wszystkiego ze zbiorniczka (lustro płynu na dnie zbiorniczka) potem dolewka do pełna i znowu.Kup sobie trochę więcej płynu niż wynosi pojemność układu ze 200-300ml zapasu.Odpowietrzasz od najdalszego koła po kolei do najbliższego.
Wątpliwe aby pedał wpadał (zawsze) z powodu zawodnionego płynu.
Co innego po mocnym rozgrzaniu hebli.
Obstawiam jak już pisałem wyżej.
Wymieniając płyn puszczaj go przez odpowietrzniki z założoną przezroczystą rurką (można kupić na metry jako przewód paliwa albo spryskiwaczy).Spuszczaj kontrolując zbiorniczek z płynem hamulcowym.Spuszczasz tyle aby nie stracić wszystkiego ze zbiorniczka (lustro płynu na dnie zbiorniczka) potem dolewka do pełna i znowu.Kup sobie trochę więcej płynu niż wynosi pojemność układu ze 200-300ml zapasu.Odpowietrzasz od najdalszego koła po kolei do najbliższego.
regenerowałem zacisk co dało zaje... efekt ale było koszmarnie trudne do zrobienia przez jeden segier który jest trudno założyć przy składaniu zacisku. w moim fotostory jest pokazany ten element... wymieniłem płyn i :
jest twardszy hamulec, nie opad, równo koła biorą. warto było troche sie pobrudzic
jest twardszy hamulec, nie opad, równo koła biorą. warto było troche sie pobrudzic