Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 TDI] Uszkodzony komputer?

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
klekocix
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[B4 TDI] Uszkodzony komputer?

Post autor: klekocix » 29 cze 2010, 13:24

Witam,

Ok miesiąca temu zakupiłem komputer od Passata B5 8bit. Został on dopasowany do mojego samochodu i legitymuje się na VAGu numerem 028 906 021 D (czyli takim samym jak mój oryginalny). Czyli wyszła jakaś hybryda.

Problem jest taki, że od chwili włożenia tamtego komputera dzieją się z samochodem dziwne rzeczy. Np. podczas jazdy ni stąd ni z owąd zaczyna się migać kontrolka świec żarowych i wyskakuje błąd:
"741 Kontrola pedału hamulca nieprawidłowy sygnał".
Nie dzieje się to przy hamowaniu tylko nagle po przejechaniu jakiś 10km w dowolnej sytuacji.

Dziś gdy znów zaczęła się migać kontrolka świec żarowych akurat miałem przy sobie VAGa i postanowiłem sprawdzić, co się dzieje z tym komputerem.

Tak więc auto chodzi, ja podłączam VAGa i czytam błędy:

1- sze czytanie:
"741 - kontrola pedału hamulca nieprawidłowy sygnał"
kasuję błędy, restartuję program (drugi raz na włączonym programie nie dał się już połączyć"

2-gie czytanie:
"741 - kontrola pedału hamulca nieprawidłowy sygnał"
"65535 - uszkodzony moduł sterujący"
znów kasuję błędy, restartuję program

3-cie czytanie:
" 741 - kontrola pedału hamulca nieprawidłowy sygnał"
" 777 - czujnik położenia pedału gazu nieprawidłowy sygnał-G79 - błąd sporadyczny"

znów skasowałem błędy, wyłączyłem samochód.
Zaznaczam, że cały czas samochód chodził na wolnych obrotach bez wciskania jakichkolwiek pedałów czy innych przełączników a ja byłem na zewnątrz samochodu, kontrolka natomiast cały czas migała się.

Czy to uszkodzony komputer i tak wariuje? Czy wszystko na raz mi się psuje w samochodzie i następnie samoistnie naprawia? <osohozi>

Już zgłupiałem w tym temacie...

P.S. jak wyłączę i od razu włączę znów samochód to przez mniej więcej 10km mam znów spokój z tą lampką świec żarowych.

Awatar użytkownika
Mortiis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mortiis » 29 cze 2010, 18:05

Skoro takie cyrki Ci wyskakują po zmianie kompa podłącz ori i zobacz czy dalej tak samo będzie, skoro masz hybryde to prawdopodobnie to będzie przyczyną, miałem podobny problem ze swoim kompem samoistnie przełanczał się na tryb awaryjny i wracał spoworotem do normalnej pracy. Wymień kompa albo zrób podmianke od kogoś pożycz kompa na podpięcie pojeździj 20-30 kilosów i będziesz wiedział co przyczyną jest.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 29 cze 2010, 20:34

Kolego ale w silniku 1Z właśnie jest czujnik wciśnięcia pedału chamulca.

Napewno dobrze sprawdzasz? bo są dwa. Jeden dla ECU drugi osobny dla światła stop.

klekocix
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: klekocix » 01 lip 2010, 22:17

Jarewa pisze:Kolego ale w silniku 1Z właśnie jest czujnik wciśnięcia pedału chamulca.

Napewno dobrze sprawdzasz? bo są dwa. Jeden dla ECU drugi osobny dla światła stop.
Zmieniłem komputer na inny o tym samym oznaczeniu.
Problem zniknął od razu, po przejechaniu ponad 50km żadnych błędów.
Na poprzednim pewnie z 5 razy przez tą drogę musiałbym zatrzymywać się i wyłączać/włączać silnik aby zlikwidować błąd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl