[80 B4 94] Odchodzące dolne listwy drzwi
[80 B4 94] Odchodzące dolne listwy drzwi
W moim audi są zamontowane takie dziwne gumowo/plastykowe listwy u dolnej krawędzi drzwi. Dokładnie takie same jak widać w tym audiku:
link
link2
Zauważyłem że mało która 80 B4 to ma, ale jako że jednak są takie z tym to zakładam że to oryginalne wyposażenie. Nie wiem po co to komu, ale w moim przypadku listwy te zaczynają odchodzić przy krawędziach drzwi - na końcach. Wygląda to brzydko. Z tego co widziałem są one na jakiś zaczepach, ale nie chcę tego szarpać żeby całkowicie nie zepsuć i żeby nie wyglądało jeszcze gorzej. Czy ktoś ma podobny problem?
Najchętniej to bym się tego pozbył, ale nie wiem czy nie zostaną jakieś ślady po zaczepach lub coś w tym stylu dlatego czekam na wszelkie sugestie:)
link
link2
Zauważyłem że mało która 80 B4 to ma, ale jako że jednak są takie z tym to zakładam że to oryginalne wyposażenie. Nie wiem po co to komu, ale w moim przypadku listwy te zaczynają odchodzić przy krawędziach drzwi - na końcach. Wygląda to brzydko. Z tego co widziałem są one na jakiś zaczepach, ale nie chcę tego szarpać żeby całkowicie nie zepsuć i żeby nie wyglądało jeszcze gorzej. Czy ktoś ma podobny problem?
Najchętniej to bym się tego pozbył, ale nie wiem czy nie zostaną jakieś ślady po zaczepach lub coś w tym stylu dlatego czekam na wszelkie sugestie:)
-
- Forum Audi 80
Takie listwy były montowane w B4 od 93 roku, roczniki poniżej ich nie posiadają oryginalnie.denis44 pisze:Zauważyłem że mało która 80 B4 to ma, ale jako że jednak są takie z tym to zakładam że to oryginalne wyposażenie
Tu co udało mi się znaleść jak spytałem "szukajke" :mrgreen:
https://audi80.pl/wszystkie-plastiko ... lne+listwy
https://audi80.pl/b4all-listwy-drzwi ... lne+listwy
Pozdro
Na metalowych kołeczkach (element stały drzwi) nasuwane są plastikowe zaczepy (spinki)
Na te zaczepy nasuwane są listwy gumowe w których zalana jest listwa metalowa.
Ta listwa metalowa mimo że zalana w gumie koroduje i puchnie (przez to odstaje)
Mój patent na tą bolączkę był prosty.
Wycinałem skorodowaną listwę metalową.
Po wycięciu powstawał luz pomiędzy listwą a zaczepem (spinką) plastikowym na drzwiach.
W miejsca w których po montażu listwy znajdowały się spinki w listwę wciskałem sikaflex (klej do szyb) i nie nasuwałem listwy tylko zaczepiałem na spinki od góry po czym dociskałem żeby wskoczyły spinki w listwę od dołu.
Nigdy mi nie odpadły <ok>
(oczywiście wszystko wcześniej odtłuszczone a spinki porysowane papierkiem ściernym)
Na te zaczepy nasuwane są listwy gumowe w których zalana jest listwa metalowa.
Ta listwa metalowa mimo że zalana w gumie koroduje i puchnie (przez to odstaje)
Mój patent na tą bolączkę był prosty.
Wycinałem skorodowaną listwę metalową.
Po wycięciu powstawał luz pomiędzy listwą a zaczepem (spinką) plastikowym na drzwiach.
W miejsca w których po montażu listwy znajdowały się spinki w listwę wciskałem sikaflex (klej do szyb) i nie nasuwałem listwy tylko zaczepiałem na spinki od góry po czym dociskałem żeby wskoczyły spinki w listwę od dołu.
Nigdy mi nie odpadły <ok>
(oczywiście wszystko wcześniej odtłuszczone a spinki porysowane papierkiem ściernym)
-
- Forum Audi 80
Ja proponuje kupić nowe lub używki w dobrym stanie.Najlepiej je obejrzeć przed zakupem czy są całe.W środku nich jest metalowa listwa.Guma pęka,przeciera się niszczy i do środka dostanie się woda powodując korozję tej listewki.Na forum był gdzieś temat jak kolega naprawiał te listwy.
W żadnym wypadku nie wkręcałbym bym w listwy wkrętów itp...toz to zbrodnia a efekt paskudny...
W żadnym wypadku nie wkręcałbym bym w listwy wkrętów itp...toz to zbrodnia a efekt paskudny...