[All] Przekladka przegobów z prawego na lewy i odwrotnie
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
[All] Przekladka przegobów z prawego na lewy i odwrotnie
czesc jak w temacie ,slyszalem ze jak przeguby joz zaczynaja strzelac,to przekladka prawego przegubu na lewa strona i lewego na prawa,wydluzy ich zywotnosc i przestana strzelac.Powiedzial mi o tym kumpel ktury sprzedawal swoja a4 i niechcial kasy w nia juz ladowac i tak zrobil . Co wy na to ?
Ostatnio zmieniony 09 paź 2010, 17:52 przez piotrek 250279, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Jeśli to nawet pomaga, to i tak na krótką metę. Jeśli przegub już strzela to znaczy że ma luzy. A tego nie naprawisz już w żaden sposób. Czasami pomaga też wymiana smaru itp. Ale to też rozwiązanie na krótką metę - w zależności jak mocno przegub jest już uszkodzony.piotrek 250279 pisze:Co wy na to ?
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
przelozylem dzisiaj te przegoby,wyczyscilem wszystko i umylem w ropie,dalem nowy smar i nowe oslony . I strzela dalej po tej samej stronie mimo ze dalem tam ten dobry przegob , strzelanie jest tylko na pelnym skrecie w prawo i na wstecznym. Do przodu jest ok.Zauwazylem jedna ciekawa rzecz, jak mialem zdjete kola to brat krecil mi kiera w prawo i lewo do oporu , i zauwazylem ze w prawo wyraznie kola sie bardziej skrecaja niz w lewo czyli promien skretu jest mniejszy.Moze to to jest przyczyna szczelania przegubu ze za bardzo jest skrecony.A i w szukajce bylo ladnie pieknie opisane jak zdjac przegub itp ale z lewej strony a nikt nie powiedzial ze z prawej polos jest krutsza i niema nia takiego pola manewru.I trzeba piaste z wachacza zwalic :cry: ale dalem rade i temu :mrgreen:
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
pierwszy raz słyszę że zmieniając przegub nie trzeba zwalać piasty :lol: przecież to 10min roboty i po sprawiepiotrek 250279 pisze:.I trzeba piaste z wachacza zwalic ale dalem rade i temu
co do przekładania to mam to samo że strzela i narazie tak jeżdżę,przeguby do aah z abs to koszt rzędu 600zł więc muszę odłożyć z wypłat :mrgreen:
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
piotrek 250279, jeżeli chodzi o promień skrętu to nie chcę tu tworzyć jakiś niezbadanych teorii ale to chyba wynika z tego jak są drążki kierownicze wkręcone w malownice czy jakoś tak, stąd w jedną stronę wychodzi większy promień niż w drugą a jeżeli jeszcze mowa o przegubach to ja kupiłem dziś Lobro i po założeniu zero stuków i hałasów zobaczymy jak długo.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Hehe. Ja to nawet koła nie ściągam Od strony kierowcy wychodzi pięknie. Od drugiej strony jest trochę gorzej, ale też da radę całość wyjąć bez odkręcania koła :lol:shellah pisze:pierwszy raz słyszę że zmieniając przegub nie trzeba zwalać piasty
Też o czymś takim słyszałem.ysiul pisze:jeżeli chodzi o promień skrętu to nie chcę tu tworzyć jakiś niezbadanych teorii ale to chyba wynika z tego jak są drążki kierownicze wkręcone w malownice czy jakoś tak, stąd w jedną stronę wychodzi większy promień niż w drugą
Nie próbowałem ale patrząc w sklepie różnica była w wadze a nie w dł. w sumie to ani nie były podane dł.ani strony tylko masa i po tym doszliśmy ,że dłuższy musi by cięższy. Jak źle założyłem to koło kierowcy skręcało się prawie pod kątem prostym a prawe jak by nic po zamianie wszystko jest ok.
ps.może regulacja na drążku śrubą rzymską coś pomoże?!
ps.może regulacja na drążku śrubą rzymską coś pomoże?!
- piotrek 250279
- Forum Audi 80