Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1Z ]Jak zamontować tempomat do B4 TDI?

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
flex78
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: flex78 » 13 maja 2010, 19:52

Czy ktoś z forumowiczów ma tempomat założony na przepływce BOSCHa?

funnyboy88

Post autor: funnyboy88 » 06 lip 2010, 20:26

Dołączam się do tematu, również mam przepływomierz Boscha, szukałem tej niebieskiej wtyczki, oczywiście bez efektów.. Przecież to nie może być niemożliwe do zrobienia :-(

flex78
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: flex78 » 06 lip 2010, 22:02

funnyboy88 spróbuj podłączyć elektrykę jak jest w schemacie Audi A6/C4 2,5 tdi tam też jest sterownik 55 pinowy. Ja wykoanłem wg tego ale niestety nie działa, może ty spróbuj, jeśli tobie też nie wyjdzie to znaczy ze sposób jest do bani

funnyboy88

Post autor: funnyboy88 » 07 lip 2010, 12:28

flex78, Na razie się wstrzymam gdyż dziś pofatygowałem się w tej sprawie do serwisu Audi, ale jak to w polskiej rzeczywistości bywa, taki samochód już pod względem schematów u nich nie istnieje, zatem idąc tym krokiem dalej w razie co, serwis nie potrafiłby naprawić już samochodu z 92 roku, hahahaha :-D No ale na szczęście trafiłem na swojego dawnego nauczyciela z Technikum Samochodowego, który na "serwisu nieszczęście" był w mojej szkole elektrykiem i kazał pofatygować mi się do serwisu w Radziszewie, koło Szczecina i tam powołać się na niego i zawołać Pana o nazwisku X, jeżeli on tego nie będzie wiedział, to może chociaż coś pomoże ]:-> Zatem wybiorę się tam jeszcze w tym tygodniu i będę relacjonować wydarzenia w tym poście. Mam nadzieję, że coś się uda i w końcu my, BIEDNI użytkownicy Boscha w końcu coś z nim zrobimy !!!! O :!: :-)

flex78
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: flex78 » 07 lip 2010, 21:32

Dzięki za zainteresowanie tematem, jak będziesz miał jakieś info to dawaj znać czy to na forum czy na priva, za niedługo wybiram sie nad morze to przydałaby się ta zabawka ;-)

funnyboy88

Post autor: funnyboy88 » 07 lip 2010, 22:11

Oczywiście, że dam znać:!: Mam dość "braku równouprawnienia" użytkowników Zetorków :-P Teraz dzielnych posiadaczy Boscha proszę o 3manie kciuków :-)

[ Dodano: 2010-07-09, 21:21 ]
Mam dość dobre wieści dla użytkowników Boscha :-P Dziś kontaktowałem się z Panem magikiem od razu podszedł do sprawy porządnie, na swoim komputerze nie ma tego schematu, ale już kontaktował się ze swoim kolegą i ma dostać go na @ :-)

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 31 lip 2010, 14:39

no i jakie rezultaty? a tak przy okazji ja mam sedana z 92roku na boschu i mam tez zamontowane te przelaczniki przy pedale sprzegla i hamulca z wyprowadzonymi przewodami, co sa uzywane tylko do tempomatu, moze poprzedni zagraniczny uzytkownik mial go umnie zamontowanego? zobacze i opisze to tutaj

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 31 lip 2010, 14:59

Z tego co pamiętam to też u mnie w 1Z na boschu 92' był czujnik przy pedale sprzęgła, tempomatu nie było.

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 31 lip 2010, 15:59

patrzylem u brata i guzik, tez ma te przyciski na pedalach a nie ma tempomatu

funnyboy88

Post autor: funnyboy88 » 31 lip 2010, 16:56

Cały czas czekam na wieści, chyba muszę się w końcu przypomnieć panu elektrykowi z serwisu audi... co do tego czujnika przy pedałach, to myślę że Audi montowało we wszystkich, bądź w większości, aby przygotować auto pod dodatkowe wyposażenie :-)

Jelly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jelly » 02 sie 2010, 07:59

Panowie, ja jestem już posiadaczem manetki oraz niebieskiej magicznej wtyczki pod kierownicą. Pozostaje podłączyć tempomat, ale nigdzie nie umiem znaleźć jakie numery mają wtyczki - ta podłączona do niebieskiej wtyczki oraz ta przy manetce. Może ktoś podać w jakie wtyczki muszę się zaopatrzyć? Poza tym wszędzie są opisy połączenia manetki z komputerem a jak należy podłączyć manetkę z niebieska wtyczką - który kabel do którego??

krzysiek_b
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzysiek_b » 02 sie 2010, 09:14

Jelly pisze:Panowie, ja jestem już posiadaczem manetki oraz niebieskiej magicznej wtyczki pod kierownicą. Pozostaje podłączyć tempomat, ale nigdzie nie umiem znaleźć jakie numery mają wtyczki - ta podłączona do niebieskiej wtyczki oraz ta przy manetce. Może ktoś podać w jakie wtyczki muszę się zaopatrzyć? Poza tym wszędzie są opisy połączenia manetki z komputerem a jak należy podłączyć manetkę z niebieska wtyczką - który kabel do którego??

ale zdradz gdzie znalazłeś tą niebieską wtyczkę :)
ja u siebie szukam ale gdzieś się chyba ukryła :)

Jelly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jelly » 02 sie 2010, 09:35

Tam gdzie wszyscy którzy ja mają - pod kierownicą w okolicy pedału sprzęgła (nad nim)

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 02 sie 2010, 10:49

Jelly pisze:[...]jak należy podłączyć manetkę z niebieska wtyczką - który kabel do którego??
A masz w tej niebieskiej wtyczce kolory biały, niebieski, czerwony, czarny?

Jeśli masz manetkę od silnika benzynowego (z przepustnicą na linkę) to:
czarno-niebieski (lub czarym jeśli manetka jest od samochodu z automatyczną skrzynią biegów) z manetki połącz z czarnym w niebieskiej kostce
niebieski z manetki połącz z niebieskim w kostce
czerwono-żółty z manetki połącz z czerwonym w kostce
czarno-żółty z manetki połączyć z szarym niebieskiej kostki

Tylko na stronie golfa pisze że na niebieskim kablu jest zwalnianie ja musiałem to tak rozpisać aby po przesunięciu przełącznika w lewo włączało się to zwalnianie. Normalnie w tym miejscu jest przywracanie ostatnio zaprogramowanej prędkości (np. gdy wciśnie się sprzęgło). Aby było tak jak oryginalnie czyli zwalnianie po przesunięciu przełącznika w prawo trzeba by dać przekaźnik bo w manetce od benzyny po przesunięciu w prawo jest rozwierany obwód a tutaj trzeba aby był zwierany.

Jelly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jelly » 03 sie 2010, 13:29

aldi pisze:
Jelly pisze:[...]jak należy podłączyć manetkę z niebieska wtyczką - który kabel do którego??
A masz w tej niebieskiej wtyczce kolory biały, niebieski, czerwony, czarny?

Jeśli masz manetkę od silnika benzynowego (z przepustnicą na linkę) to:
czarno-niebieski (lub czarym jeśli manetka jest od samochodu z automatyczną skrzynią biegów) z manetki połącz z czarnym w niebieskiej kostce
niebieski z manetki połącz z niebieskim w kostce
czerwono-żółty z manetki połącz z czerwonym w kostce
czarno-żółty z manetki połączyć z szarym niebieskiej kostki

Tylko na stronie golfa pisze że na niebieskim kablu jest zwalnianie ja musiałem to tak rozpisać aby po przesunięciu przełącznika w lewo włączało się to zwalnianie. Normalnie w tym miejscu jest przywracanie ostatnio zaprogramowanej prędkości (np. gdy wciśnie się sprzęgło). Aby było tak jak oryginalnie czyli zwalnianie po przesunięciu przełącznika w prawo trzeba by dać przekaźnik bo w manetce od benzyny po przesunięciu w prawo jest rozwierany obwód a tutaj trzeba aby był zwierany.
Jakie są kolory w kostce musze sprawdzić, ale manetka jest z Audi C4 z silnikiem 2,6l (czyli benzyna) Moge prosic o opisanie z jakiego numeru wtyku do jakiego koloru we wtyczce ma byc w tym wypadku kabel? bo wtyczke przy tempomacie musze dorobić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl