[audi80 1,9 Tdi 1z] Chłodzenie silnika
[audi80 1,9 Tdi 1z] Chłodzenie silnika
Witam
Mam pytanie otóż wymieniłem jeszcze dwa miesiące temu czujnik temperatury ten szary trzy pinowy bo nie miałem wskazań temperatury,wszystko ok dochodził do 90 stopni i stał.Teraz zaczęły się upały i temperatura poszła na 100 stopni przy szybszej jeżdzie spada,i jeszcze jedno ile płynu chłodzącego ubywa przy normalnej eksploatacji bo mnie na jakieś dwa tysiące kilometrów wyparowało z pół litry zauważyłem też na zbiorniczku płyn jakby tamtędy wypychało ,olej w silniku czysty płyn w zbiorniczku też.
Proszę o poradę
Mam pytanie otóż wymieniłem jeszcze dwa miesiące temu czujnik temperatury ten szary trzy pinowy bo nie miałem wskazań temperatury,wszystko ok dochodził do 90 stopni i stał.Teraz zaczęły się upały i temperatura poszła na 100 stopni przy szybszej jeżdzie spada,i jeszcze jedno ile płynu chłodzącego ubywa przy normalnej eksploatacji bo mnie na jakieś dwa tysiące kilometrów wyparowało z pół litry zauważyłem też na zbiorniczku płyn jakby tamtędy wypychało ,olej w silniku czysty płyn w zbiorniczku też.
Proszę o poradę
Termostat w zimie jeszcze wymieniałem niby ok nagrzewnica super grzeje,wiatraki dziś sprawdziłem na krótko- biegają.Chyba że ten czujnik przy chłodnicy walnięty.Płyn wcześniej tak samo ubywał, chodzi mi o to że albo zbiorniczek gdzieś pęknięty albo ten korek od zbiorniczka nie odpowietrza bo jak go odkręcam to psyknie.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
jak tak to zmień czujnik ja też tak miałemrysiek500 pisze:Termostat w zimie jeszcze wymieniałem niby ok nagrzewnica super grzeje,wiatraki dziś sprawdziłem na krótko- biegają.Chyba że ten czujnik przy chłodnicy walnięty.Płyn wcześniej tak samo ubywał, chodzi mi o to że albo zbiorniczek gdzieś pęknięty albo ten korek od zbiorniczka nie odpowietrza bo jak go odkręcam to psyknie.
Wiecie może, czy do 1Z pasuje chłodnica z silniczka benzynowego 2,0?? Mianowicie, chodzi o tą chłodnicę: http://allegro.pl/item1117820503_chlodn ... 115km.html
Wygląd może i ten sam, ale nie wiem jak tam z wężami itp., szukam chłodnicya moje autko u mechanika, więc nie mam jak sprawdzić...
Wygląd może i ten sam, ale nie wiem jak tam z wężami itp., szukam chłodnicya moje autko u mechanika, więc nie mam jak sprawdzić...
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Czujnik jest na dole po prawej stronie chłodnicy ,jest jeden dwustopniowy <ok>stepel-1970 pisze:a gdzie jest ten czujnik czy sa dwa jak to jest
Tak jest bee :mrgreen: wymień czym prędzej bo możesz wkrótce mieć mało ciekawe objawy w rodzaju wywalania płynu zbiorniczkiem wyrównawczym itp.a po tym do wymiany uszczelkę pod głowicą Koszt czujnika nie wielki 20-30 zł .Jak ktoś lubi rzeżbić to można kupić za kilkanaście zł bo pasuje większość czujników od innych aut np.fiat ,polonez ,tyle że temperatura załaczania musi być ok.95stopni no i wyjścia są na konektory a nie wtyczkę.Piszę o tym dlatego bo w co nie których sklepach jak padnie słowo "do audi"to padają jakieś ceny z kosmosustepel-1970 pisze:Bo miałem ponad 100 i wetylatory nawet nie drgneły znaczy się czujnik jest be ?