audi 80 b4[1z] strzelanie przegubu...
Koledzy podepnę się pod temat ponieważ wypróbowałem już kilka marek przegubów Ruvil itp wytrzymują około 3-4 tyś km. I teraz uwaga pytanie :lol: polecacie przeguby firmy Lobro i Spidan ale z tego co patrzyłem na allegro to ceny tych dwóch są na prawdę skrajne Lobro jest w cenie około 170zł a Spidan to 230zł czy ta różnica cenowa ma odwzorowanie w jakości :?:
B4 [z1] wymiana przegubu
Dzisiaj próbowałem wymienić przegub ale nie wyszło mi. Poluzniłem tą śrubę w środku koła potem odkreciłem koło i tą śrubę. Potem zaczęły się schody. Najpierw przy wyjmowaniu przegubu przy skręconych kołach w lewo (lewy przegub) nie mogłem wyjąć go z środka. Czy wyjmować go w prawo jak sie stoji na w prost do koła czy w lewo?? Gdy wyjąłem nie mogłem go odczepić od reszty wałka. Troszkę na siłe prubowałem. Moje pytanie brzmi. Czy trzeba odkręcić cały ten wałek od skrzyni ?? Czy przegub zewnętrzny trzyma się na jakimś zabezpieczeniu? Jak go potem zlozyć poprawnie ?? To moja pierwsza wieksza operacja przeprowadzana własnymi rękami. Nie chce czegoś spaprać i chętnie posłucham rad kogos kto już przeprowadzał taką operacje.
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Używaj opcji szukaj przed założeniem nowego tematu i zapoznaj się z regulaminem
Natomiast co do przegubu wybij dolny zwożeń od wahacza wyjmij przegub z piasty na wierzch
jak nie będzie chciał ci wyjść z piastry wkręć śrubę żeby załapał gwint i puknij delikatnie wtedy przegub wyjdzie z piasty jak już będziesz miał na wierzchu śćiągnij gumę osłaniającą przegub i puknij go młotkiem i przegub zeskoczy z zabezpieczenia.Czasem da rade zrobić w ten sposób że w przegub wkręcasz śrubę od piasty do końca i on sam zeskoczy z zabezpieczenia
Natomiast co do przegubu wybij dolny zwożeń od wahacza wyjmij przegub z piasty na wierzch
jak nie będzie chciał ci wyjść z piastry wkręć śrubę żeby załapał gwint i puknij delikatnie wtedy przegub wyjdzie z piasty jak już będziesz miał na wierzchu śćiągnij gumę osłaniającą przegub i puknij go młotkiem i przegub zeskoczy z zabezpieczenia.Czasem da rade zrobić w ten sposób że w przegub wkręcasz śrubę od piasty do końca i on sam zeskoczy z zabezpieczenia
witam mam taki problem i zastanawaim sie czy to czasem nie przegub
podczas skrecania ok i podczas jazdy tez ok ale gdy puszcze pedal gazu slychac zgrzytanie i troche szarpie autem ale to chyba przez wyrobione poduszki silnika i czy nie sprawny przegub moze powodowac drgania na kierownicy i odczucia nie wywazonego kola ??
podczas skrecania ok i podczas jazdy tez ok ale gdy puszcze pedal gazu slychac zgrzytanie i troche szarpie autem ale to chyba przez wyrobione poduszki silnika i czy nie sprawny przegub moze powodowac drgania na kierownicy i odczucia nie wywazonego kola ??
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Wydaje mi się, że ta śruba nie pochodzi z samochodu, tylko znalazła się tam przypadkowo, bo jeszcze się w 80-tce z taką nie spotkałem.Marcin_89 pisze:Wie ktoś co to za śruba? Nie wiem czy to jakaś ważna część, czy może po prostu jakoś gdzieś się zapodziała, zawieruszyła, dostała,
5.8, oznacza twardość tej śruby.Marcin_89 pisze:Oznaczenia śruby na główce M YL 5.8.
- percevalle
- Audi 80 Klub
-
- Forum Audi 80
- Imię: tomek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
audi 80 b4[1z] strzelanie przegubu...
Witam. od pewnego czasu mam problem bo strzela mi ktorys przegub tylko teraz niewiem ktory... bo jak dostanie w po obrotach i kola sa skrecone w lewo to strzela. ale jeszcze jedna sprawa bo jak podniosłem przod i kolo było gorze i odpaliłęm samochod i właczyłęm jedynke i gaz. wtdy zaczałęm sie bawic tzn skrecajac kolami z lewo i prawo i nic niestrzela. osłony na przegubach zewnetrzncyh mam dobre bo sprawdzalem....
Obawiam sie ze to moze byc przegub wewnetrzny, tylko jak go sprawdzic....
Obawiam sie ze to moze byc przegub wewnetrzny, tylko jak go sprawdzic....
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
Re: audi 80 b4[1z] strzelanie przegubu...
To prawy strzela bo ma większe obciązenie wtedy.Tomcionerwus pisze: bo strzela mi ktorys przegub tylko teraz niewiem ktory... bo jak dostanie w po obrotach i kola sa skrecone w lewo to strzela. .
-
- Forum Audi 80
- Imię: tomek
- Nadwozie: Avant
Re: audi 80 b4[1z] strzelanie przegubu...
tzn prawy kierowcy czy pasazera??? najgorsze jest to ze gumy sa dobre . juz niewiem co myslec o tym wszystkim...Krzysiek 84 pisze:To prawy strzela bo ma większe obciązenie wtedy.Tomcionerwus pisze: bo strzela mi ktorys przegub tylko teraz niewiem ktory... bo jak dostanie w po obrotach i kola sa skrecone w lewo to strzela. .