[80 B4 1,9 TDI] Strzaszne kopcenie
[80 B4 1,9 TDI] Strzaszne kopcenie
Przy przyspieszaniu z rury wydechowej wydobywa się czarny dym czym szybciej i energiczniej chce przyśpieszyć dymu jest coraz więcej. Czy ktoś wie może co to może być za usterka?
Ostatnio zmieniony 18 lip 2010, 19:55 przez dgbz, łącznie zmieniany 1 raz.
Zastosuj odpowiednie tagi bo temat poleci.
a co do kopcenia to jest wiele opcji, od zapchanego filtra powietrza do padającej turbiny włącznie. Jeśli kopci to ewidentnie brakuje mu powietrza do spalenia paliwa, albo też turbo już tak mocno olej puszcza (sprawdzić luz na wirniku, leciutki poprzeczny może być ale wdłużny niedopuszczalny. Ja mam AAZ więc mogę doradzić raczej tylko w kwestii mechanicznej. A Twojego można do vaga podpiąć i zobaczyć czy błędy nie wyskakują.
a co do kopcenia to jest wiele opcji, od zapchanego filtra powietrza do padającej turbiny włącznie. Jeśli kopci to ewidentnie brakuje mu powietrza do spalenia paliwa, albo też turbo już tak mocno olej puszcza (sprawdzić luz na wirniku, leciutki poprzeczny może być ale wdłużny niedopuszczalny. Ja mam AAZ więc mogę doradzić raczej tylko w kwestii mechanicznej. A Twojego można do vaga podpiąć i zobaczyć czy błędy nie wyskakują.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Nie ma co straszyć kolegi padniętą turbiną ,bo nawet padnięta turbina potrafi pompować tyle ile trzeba .Kolega dgbz, ma do sprawdzenia ciśnienie doładowania i ewentualnie dawkę paliwaJarek3601 pisze:a co do kopcenia to jest wiele opcji, od zapchanego filtra powietrza do padającej turbiny włącznie.
Jakby puszczało to kolor spalin byłby zgoła inny niż czarnyJarek3601 pisze:albo też turbo już tak mocno olej puszcza
Ale tak już było od "nowości" czy stało się to z dnia na dzień a wcześniej wszystko było ok? jeśli tak to dokładnie sprawdź dolot czy niema jakiejś nieszczelności. A stracił coś na sile? jeśli tak to raczej na pewno coś z dolotem.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2010, 20:54 przez dawid17, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Vag com to program który musisz mieć wgrany na laptopa program ten obsługuje twój sterownik w aucie.Możesz go również zakupić ,jak masz trochę gotówki Nie myl kabelka z vagiem ,kabelek służy do podłaczenia sterownika do kompa i nawet najtańsze chińskie z allegro po ok.40 zł chodzą bez problemów .Ale jak masz auto z przed lutego 94 roku na przepływce boscha to i kabelek i vag na nie wiele ci się przydadzą sterownik w autach na boschu jest dość ubogi. Widać tylko grupę 000 w której z ważniejszych rzeczy widać kąt wtrysku ,dawkę ,ciśnienie doładowaniadgbz pisze:A możecie polecić jakiegoś vag-a bo chciałbym kupić, a nie chciałbym kupić jakiegoś bubla.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2010, 22:27 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 3 razy.