Witam, ostatnio praktycznie nie mam czasu, ale chcę przywrócić auto do dobrego stanu.
Chodzi o coś z zawieszeniem. Problem wygląda tak:
Jadę i od około 80-90 km/h zaczyna latać trochę kierownica (nie są to jakieś wielkie odchyły, ale widać, że się trzęsie na boki) oraz trzęsie całym autem, jakby, ja wiem, cały czas podskakiwało na czymś. Chyba nie muszę mówić, że jedzie się wtedy bardzo nieprzyjemnie.
Sworzeń wahacza oraz osłonę przegubu z lewej strony są wymienione.
Wiem, że mam wywaloną tuleję tylnej belki z prawej strony i chyba jakąś tuleję na amortyzatorze również prawy tył. Wczoraj jak jechałem, to jak siedziałem z tyłu, to też było jakby czuć/słychać, jakby taki ciągły stukot właśnie z okolic prawego tylnego koła, nie wiem czy to ma związek z trzęsącą się budą.
Może koła są nie wyważone, ale zamieniałem przód tył i jest to samo.
Dodam jeszcze tylko, że czasem tego nie ma, jedzie się normalnie, ale rzadko się to zdarza.
[80 B3] Trzęsie budą, lata kierownica
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
dokładnie, Kolega Bloku słusznie stwierdził co może powodować takie objawy, z własnego doświadczenia dodam, że dość niedawno u mego brata występowały podobne objawy w jego b3 tylko, że gdy jechał pow. 100km/h kierownica mu drgała i słychać było dziwny szum dochodzący z przody auta, winowajcą okazały się opony, po zmianie opon i wyważeniu wszystko wróciło do normy.
A więc dałem bratu auto, pojechał na wyważenie kół i jest ok, jeszcze czasami trochę czuć lekkie bicie, ale już jedzie się normalnie.
Potem podjechał na stację diagnostyczną i do wymiany w zawieszeniu:
1) tuleje wahacza prawego i lewego oś przednia
2) końcówka drążka kierowniczego lewa strona
3) tuleje stabilizatora oś przednia
4) łożysko mcphersona koło lewe przednie.
Potem podjechał na stację diagnostyczną i do wymiany w zawieszeniu:
- percevalle
- Audi 80 Klub
Heh, po tym co napisałeś dziwisz sie jeszcze że trzęsie budą?Marcin_89 pisze:Potem podjechał na stację diagnostyczną i do wymiany w zawieszeniu: