Ostatnio zamontowałem alarm do swojego auta i mam następujący problem. Lampka wewnętrzna nie zawsze gaśnie po zamknięciu centralnego i pali się ok. 36-40s. Opóźnienie w alarmie na czujniki drzwiowe jest ustawione na 35s, ale ten czas jest za krótki bo lampka świeci dłużej i alarm odbiera to jako otwarte drzwi i zaczyna wyć. Mam kilka pytań:
1) Czy prawidłowo lampka powinna zawsze gasnąć po zamknięciu centralnego czy palić się jeszcze przez jakiś czas?
2) Od czego zależy że lampka od razu gaśnie lub świeci jeszcze przez jakiś czas? (Przeważnie gaśnie po zamknięciu centralnego, ale czasem pali się przez te ok. 40s i nie zauważyłem żadnej reguły)
3) Czy da się skrócić czas przez jaki świeci lampka po zamknięciu lub wstawić układ gaszący ją?
4) Czy na którymś kablu w wiązce centralnego zamka(tej z 10-cioma przewodami) pojawia się 12V, lub zanika(ale po otwarciu cały czas jest) dzięki któremu mógłbym przekaźnikiem gasić lampkę?
[B4 all] pompka centralnego i sterowanie lampką wewnętrzną
[B4 all] pompka centralnego i sterowanie lampką wewnętrzną
Ostatnio zmieniony 28 lip 2010, 18:22 przez Karol_90, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
nie pamiętam koloru ale wykręć wyłącznik na słupku i będą dwa przewody jeden do buzera drugi na lampkę. Odłączając je kolejno wyeliminujesz przewód od buzera a w ten drugi się wepniesz i powino być ok. Tak jest u mnie. W momencie włączania alarmu i zamykania się centralnego zamka gasi mi od razu lampkę.
Jakiś czas temu zmieniałem prawą krańcówkę, i tam przewód był na tyle krótki, że nie dało rady go odłączyć. No ale zobaczy się tutaj, jakoś poradzę. Jeszcze raz dzięki
[ Dodano: 2010-08-02, 20:19 ]
No i problem rozwiązany
Co do gaśnięcia lampki już wiem jak to jest. Jeśli najpierw wyjmie się kluczyk ze stacyjki, a dopiero potem otworzy drzwi, wtedy lampka od razu gaśnie po zamknięciu centralnego. Natomiast jeśli najpierw otworzymy drzwi, a dopiero potem wyjmiemy kluczyk, lampka będzie świecić przez ok. 30-40s.
[ Dodano: 2010-08-02, 20:22 ]
Nawiążę jeszcze do wypowiedzi kolegi putinn, z tego co mi się wydaje wyłączenie lampki nic nie daje ponieważ rozłącza tylko styk w lampce, a masa czy lampka jest włączona czy nie jest zawsze gdy ona ma świecić. Także alarm mimo wyłączenia lampki będzie zachowywał się tak samo - a nawet jeśli to pomoże - to nie w taki sposób rozwiązuje się problemy
[ Dodano: 2010-08-02, 20:19 ]
No i problem rozwiązany
Co do gaśnięcia lampki już wiem jak to jest. Jeśli najpierw wyjmie się kluczyk ze stacyjki, a dopiero potem otworzy drzwi, wtedy lampka od razu gaśnie po zamknięciu centralnego. Natomiast jeśli najpierw otworzymy drzwi, a dopiero potem wyjmiemy kluczyk, lampka będzie świecić przez ok. 30-40s.
[ Dodano: 2010-08-02, 20:22 ]
Nawiążę jeszcze do wypowiedzi kolegi putinn, z tego co mi się wydaje wyłączenie lampki nic nie daje ponieważ rozłącza tylko styk w lampce, a masa czy lampka jest włączona czy nie jest zawsze gdy ona ma świecić. Także alarm mimo wyłączenia lampki będzie zachowywał się tak samo - a nawet jeśli to pomoże - to nie w taki sposób rozwiązuje się problemy