Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 / B4 All] Obejście spalonego przełącznika świateł.

ODPOWIEDZ
maca
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 / B4 All] Obejście spalonego przełącznika świateł.

Post autor: maca » 29 lip 2010, 19:29

Wiatm szanownych kolegów
Nie działają światła mijania, powód spalony pająk, czekam na nowy a mam jutro pilny wyjazd.
Czy domowym spobem da sie połączyc odpowiednie przewody (mam wszystko odpięte kierownica zdjęta) np zasilania świteł drogowych i mijania (X- czarno-żółty ) z przewodem (56b - zółtym) od świateł mijania. Dałbym jakis kabel na przedłużenie i jakiś włącznik, taka prowizorka byle by działało do czasu aż przyjdzie paczka z allegro.

pozdrawiam i prosze o opinie o moim pomysle ewentualnie jak to zrobić inaczej żeby bylo dobrze.

Awatar użytkownika
PICEK1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PICEK1 » 29 lip 2010, 19:49

Jeśli to tylko chwilowe to każdy sposób dobry,pamiętać tylko aby po jeździe wyłączyć-hehe.
Ten włącznik też nie jakiś byle byle żeby się przypadkiem też nie wyjarał.

Awatar użytkownika
Jarek3601
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarek3601 » 29 lip 2010, 20:21

U kumpla w astrze robiliśmy tak że kable skręcaliśmy na tzw. "ryja" działało ok. na bardzo krótka metę wystarcza :mrgreen:

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 29 lip 2010, 21:01

Spokojnie tak powinno działać. Tylko możesz mieć problem z przełączeniem na drogowe.
Ale zazwyczaj w pająku psuję się tylko załączanie świateł mijania. A długie można włączyć normalnie pająkiem. Jest jedno ale bo jeśli będą włączone mijania na obejściu a długie włączy się na pająku to będą się świecić dwa włókna jednocześnie co spowoduje szybsze zużycie żarówek i lamp.
Na krótką metę jak najbardziej powinno działać, tylko sprawdź czy pająk włącza światła pozycyjne i podświetlania tablicy wskaźników i tablicy rejestracyjnej.

Awatar użytkownika
pandamix
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: pandamix » 29 lip 2010, 21:05

podłącz mijania żeby Ci się zapalały po odpaleniu silnika a jeśli pająk nie będzie chciał przerzucać drogowych to dasz do tego oddzielny włącznik pod półeczką,ja miałem tak zrobione w poprzednim audiku,przynajmniej nigdy nie zapomniałem wałczyć świateł:D

maca
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maca » 29 lip 2010, 21:43

Dziękuje koledzy za szybkie i konkretne odpowiedzi
wsumie to tylko swiatła mijania nie działają reszta świateł i podświetlanie działa ok.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
pandamix
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: pandamix » 29 lip 2010, 21:50

to jesteś w sytuacji do wyjścia...rób tak jak masz opisane,w razie problemów z kabelkomanią wal na forum,chłopy pomogą gdzie co ciulnąć

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 01 sie 2010, 12:06

pandamix pisze:podłącz mijania żeby Ci się zapalały po odpaleniu silnika a jeśli pająk nie będzie chciał przerzucać drogowych to dasz do tego oddzielny włącznik pod półeczką,ja miałem tak zrobione w poprzednim audiku,przynajmniej nigdy nie zapomniałem wałczyć świateł:D
najlepsze rozwiązanie bo kiedyś też tak miałem :-P i spory czas jeździłem a jeśli masz dobre żarówki to nie powinny ucierpieć ;-)

pitaaaa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pitaaaa » 01 sie 2010, 13:22

shellah pisze:
pandamix pisze:podłącz mijania żeby Ci się zapalały po odpaleniu silnika a jeśli pająk nie będzie chciał przerzucać drogowych to dasz do tego oddzielny włącznik pod półeczką,ja miałem tak zrobione w poprzednim audiku,przynajmniej nigdy nie zapomniałem wałczyć świateł:D
najlepsze rozwiązanie bo kiedyś też tak miałem :-P i spory czas jeździłem a jeśli masz dobre żarówki to nie powinny ucierpieć ;-)
Potwierdzam :-) teraz mam tak u siebie zrobione. Nie mogę włączyć mijania, a reszta śmiga git majonez. Podłączenie w odpowiednie kable i po przekręceniu zapłonu zapalają sie mijania :-D Dobra rzecz dla zapominalskich <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl