Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 coupe all]Rozwiązanie problemu trzeszczącej klapy :)

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

[b4 coupe all]Rozwiązanie problemu trzeszczącej klapy :)

Post autor: shellah » 30 cze 2009, 23:04

Witam to nie jest żadne rezanko tylko jak w prosty sposób można sobie naprawić problem skrzypiącej klapy na nierównościach podczas jazdy-bardzo częsta przypadłość w naszych coupetach ;-)

Odpowiedzialne są za to nie wiem jak nawet nazwać "nóżki"-"krańcówki" czy też odbijaki poprawcie mnie jeśli źle to nazywam mianowicie chodzi o te elementy :-P

Obrazek

który ociera o to:

Obrazek

Po jakimś czasie trzpień wbija się mocniej ponieważ imbus który go trzyma luzuje się

na początku należy zdjąć gumkę i dobrać się do tej śróbki na imbus

Obrazek

i odkręcamy do końca

Obrazek

wyciągamy śróbkę

Obrazek

Możemy wyciądnąć całą plastikową obudowę żeby zobaczyc czy syf się w niej nie zebrał i nie bedzie blokował chociaż nie jest to konieczne ;-)

Obrazek

Obrazek

Następnie bierzemy miarkę i mierzymy ile ma ten dzyndzel z drugiej strony aby ustawić nasz opadnięty-zakładam że auto nie miało dzwona i nie było przekoszone :-P

Obrazek

I składamy wszystko w odwrotnej kolejności :-D
Jeśli dalej skrzypi to możemy do woli regulować aż się znajdzie odpowiednią wysokość ;-)
Powodzenia <piwo>
Ostatnio zmieniony 09 lip 2009, 17:30 przez shellah, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
papaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: papaj » 09 lip 2009, 14:04

u mnie tez skrzypiało ale okazało się ze to nie jest to tylko skrzypiał zamek klapy, ten rygiel, to tak na wypadek gdyby komuś się przydao

Awatar użytkownika
GreenGreen
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: GreenGreen » 09 lip 2009, 15:38

ja u siebie obniżyłem zamek w klapie i też pomogło

Awatar użytkownika
papaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: papaj » 09 lip 2009, 16:18

a mogłbyś opisać po krótce jak to zrobić? bo ja aktualnie naklejam kawałek filcu na klkape i to pomaga z tym ze po kilkunastu otwarciach musze "opatrunek" zmieniac :(

Awatar użytkownika
GreenGreen
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: GreenGreen » 09 lip 2009, 18:58

ściągnąłem plastiki zamka otworzyłem klapę poluzowałem dwie śruby zamka trzasnąłem klapą przez co zamek się maksymalnie obniżył dokręciłem śruby sprawdziłem jak pracuje klapa znowu poluzowałem śruby i śrubokrętem o ułamki milimetra przesuwałem w dół zamek i dokręcałem aż w końcu znalazłem pozycję na granicy maksymalnego uchwytu a zamknięcia klapy. Teraz klapą trzeba trzasnąć ciut mocniej ale już od wielu miesięcy nie wiem co to pisk klapy

Awatar użytkownika
Mat_Abra
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mat_Abra » 01 sie 2010, 21:13

shellah, - dobre fotostory.

Ale dorzucę coś od siebie:
U mnie odbojniki klapy były już dość wyślizgane i po kilku zamknięciach klapy chowały się do wnętrza i skrzypienie powracało.
Co zrobiłem? Wyjąłem odbojniki (jak w Twoim opisie), następnie wyciąłem z gumy (grubość gumy zależy od tego jak bardzo odbojniki mają wystawać) kwadraciki o długości boku odpowiadającej szerokości szczeliny w którą wkładany jest odbojnik.
Teraz wystarczy tylko umieścić gumowe kwadraty w szczelinie i normalnie zamontować odbojnik.
Po włożeniu odbojnika na swoje miejse i wkręceniu śrubki, gumowe elementy zostały zablokowane, co zapobiega samoczynnemu wsuwaniu się odbojników.

Nie polecam wykorzystywania jako "dystansów" elementów metalowych - mogą uszkodzić odbój lub nawet klapę. Polecam gumę! ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl