Witam kolegów. Proszę o pomoc w dotarciu do ważnych informacji, których nie mogę znaleźć. Mam a4 b5 1.9 tdi 110 AFN. Niestety jestem zmuszony wymienić silnik bo prawdopodobnie mam coś z blokiem nie tak ( 3 raz padła mi uszczelka pod głowicą, głowica jest na 100% ok, innych usterek brak więc pada na blok) A teraz do rzeczy mam drugi silnik z małym przebiegiem tylko że to 90 konny tdi od audi 80. Z tego co się dowiadywałem to są to bliźniacze silniki, różniące się mocą i paroma gratami typu turbina ecu itp. Pytanie następujące : czy dało by rade wstawić ten silnik do a4 bez przeróbek oraz aby przełożyć z mojego afn do tego 90 konnego tdi moja głowicę i inne graty z mojego afn które różnią go od 90 konnego. Czy wszystko będzie pasować P&P? jakie są jeszcze różnice aby dokonać takiej transplantacji no i zęby było dalej 110km? a i zapomniałbym o łapach, czy są takie same?
Z góry bardzo dziękuje za wszelką pomoc.
[1.9 tdi afn]
-
- Forum Audi 80
[1.9 tdi afn]
Ostatnio zmieniony 04 sie 2010, 00:20 przez chwilowy gość, łącznie zmieniany 1 raz.
nie do końca bo np. alternator jest inaczej montowany w A4, trzeba by pewnie przerzucić przód silnika i może być trochę problem z łapą przy pompie wody ale to się da rozwiązać, głowica powinna być identyczna i kolektory powinny pasować bez problemu
jak chcesz 110KM to wtryski, turbo z kolektorami musi być od A4 i nie wiem jak z pompą czy nie wkładali większej do AFN, poza tym w B4 były dwa rodzaje silników więc pompa od B4 może nie pasować do A4 jeśli chodzi o nastawnik
jak chcesz 110KM to wtryski, turbo z kolektorami musi być od A4 i nie wiem jak z pompą czy nie wkładali większej do AFN, poza tym w B4 były dwa rodzaje silników więc pompa od B4 może nie pasować do A4 jeśli chodzi o nastawnik
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
Dzięki kolego fredi99vv bo już się martwiłem bo ciężko dostać afn w miarę normalnym stanie a ten 1z pochodzi z dawno rozbitej 80-tki z małym przebiegiem. Mieliśmy właśnie z moim mechanikiem zagadkę czy to podejdzie i się zgra w P&P, a nie chcieliśmy wszystkiego rozgrzebać i nagle stanąć z robotą z powodu jakiegoś problemu. Naprawdę wiele forów odwiedziłem i nikt nie potrafił mi na te pytania odpowiedzieć. Dopiero tutaj zostałem mile zaskoczony, nie dość że dokładnie mi opisaliście co i jak to jeszcze w tak krótkim czasie!! Wielkie dzięki chłopaki za wsparcie. Tematu jeszcze nie zamykajcie, jak zrobię przeszczep to opisze rezultaty co i jak było zrobione, może komuś się tutaj przyda. Przeszczep będzie zrobiony w przeciągu dwóch tygodni
Pozdrawiam
Pozdrawiam