[80 All] Wskazówka paliwa
[80 All] Wskazówka paliwa
Witam, mam taki problem od jakiegoś czasu że wskazówka od ilości paliwa po zapaleniu auta pokazuje mi pół baku a na 2 dzień 3/4. Niekiedy mam tak że pokazuje mi już przy tych czerwonych kreskach a za chwilkę że mam pół baku, wszystko ma prostej drodze i to nie na chwilkę tylko długi czas że się obawiam i chcę tankować a okazuję się że mam ropę. Od czego to może być ?
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
Gdy wyjmiesz tablicę zegarów to zauważysz z tyłu dokładnie za wskaźnikiem paliwa dwa łebki od śrubek (na śrubokręt płaski). Wykręć je, przeczyść to gniazdo w które je wkręcasz, przeczyść też same śrubki, możesz je posmarować jakąś pastą przewodzącą i wkręć z powrotem.
Gotowe - będzie działać.
Powodem tych dziwnych wskazań jest oksydacja na styku roboczym wskaźnika z płytką. Elementem obwodu są właśnie te śrubki.
Pozdro!
Gotowe - będzie działać.
Powodem tych dziwnych wskazań jest oksydacja na styku roboczym wskaźnika z płytką. Elementem obwodu są właśnie te śrubki.
Pozdro!
- percevalle
- Audi 80 Klub
Nie. Odkręcasz tylko osłonę kierownicy i masz dostęp do śrubek licznika a potem tylko delikatnie wyjmujesz licznik i odpinasz dwie kostki, i możesz go wyjąć. Przepatrz jak bedziesz mial go na wierzchu czy są dobre luty, bo czasem potrafi coś nie łączyć.maryjann pisze:a mam pytanie a żeby zdjąć tablice zegarów to muszę zdjąć kierownicę ?
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
Myślę że ok chodź jak jest zimno to pokazuje około 70stopni ale jak długo pojeżdżę to już 90stopni. A gdzie jest regulator napięcia ? A co do wskazówki paliwa to zaczęły się takie problemy jak elektryk mi wyciągnął zegary i wkładał żarówkę i sprawdzał bo miałem problem z niby ciśnieniem oleju bo kontrolka mi świeciła ale jest już ok.HeavenQueen pisze:U mnie w ABK są trzy kostki. Dwie duże żółte i jedna mniejsza biała. Howgh.percevalle pisze:odpinasz dwie kostki
[ Dodano: 2010-08-05, 00:41 ]
maryjann, a wskaźnik temperatury dobrze pokazuje? Bo jeśli też nie to może być niesprawny regulator napięcia.
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
nie chciałem by żarówki wymieniał tylko ten czujnik sprawdził bo ciśnienie w silniku mam ok ale kable posprawdzać on miał a żarówkę wymienił przy okazji
[ Dodano: 2010-08-19, 11:00 ]
Wykręciłem i nie ma tam tych śrubek tylko tak jak na tym zdjęciu
http://moto.allegro.pl/item1163169091_w ... f_vat.html
Dwie małe śrubki trzymają tą górę licznika z mechanizmem a 2 na klucz 7 do płyty ale żadnych nie ma na śrubokręt
[ Dodano: 2010-08-19, 11:00 ]
HeavenQueen pisze:Gdy wyjmiesz tablicę zegarów to zauważysz z tyłu dokładnie za wskaźnikiem paliwa dwa łebki od śrubek (na śrubokręt płaski). Wykręć je, przeczyść to gniazdo w które je wkręcasz, przeczyść też same śrubki, możesz je posmarować jakąś pastą przewodzącą i wkręć z powrotem.
Gotowe - będzie działać.
Pozdro!
Wykręciłem i nie ma tam tych śrubek tylko tak jak na tym zdjęciu
http://moto.allegro.pl/item1163169091_w ... f_vat.html
Dwie małe śrubki trzymają tą górę licznika z mechanizmem a 2 na klucz 7 do płyty ale żadnych nie ma na śrubokręt
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
- HeavenQueen
- Forum Audi 80