ObcY pisze:witam Was mam pytanko chce kupic felgi a mam okazjek upic tanio. tylko nie iwem czy beda pasowaly do coupe opony 225/45/16 felga 9J/16" ET 25 . prosil bym o jakies informacje kto sie na tym zna;] wydaje mi sie ze przy takich rozmiarach trzeba bedzie zalozyc sprezyny sportowe ale najbardziej mnie zastanawia czy nie bedzie tarlo o blodnik itp
;]
Wg wcześniejszej wiadomosci którą napisalem odnośnie ET
Jeśli Twoje auto ma następujące rozstawy kół w mm 1448/1471 (dane zaczerpnięte ze strony Centrum dla B4 ABK Sedan)
tj
os przednia 144,8 cm
oś tylnia 147,1 cm
i tolerancja dla ET wynosi 1% czyli możesz zwiekszyć lub zmniejszyć ET o max 14 mm
Jeżeli Auto seryjne felgi ma ET37 to teoretycznie można założyć ET51 lub ET23
Teraz dochodzi inna kwestia tzn to, że chcesz zamiast 6J15"(ori stalówki) założyć 9J16"
czyli felga będzie szersza o 3 cale (ok 7,5 cm) i większa o 1 cal (ok 2,5cm)
teraz zrób mały test. (koła wyprostowane)
do seryjnej felgi stalowej z oponą tj 6J15" et37 195/65/15
Przyłóż suwmiarkę (lub metrówkę) do rantu felgi stalowej i wysuń suwmiarkę(lub metrówkę) i dodaj wymiar
12 mm (twoje nowe ET25) oraz 38mm (połowa róznicy szerokosci felg 6J i 9J)
Czyli do rantu felgi stalowej dołóż 50mm i zobacz czy koło będzie mogło uderzyć o błotnik.
Weź też pod uwagę to, że zmieniasz wielkość felgi i opony o 1 cal (opona będzie bliżej błotnika i nadkola o 12,5mm)
przy oponie 225/45 wysokość opony wynosi 101 mm
przy oponie 195/65 wysokość opony wynosi 126 mm
Jak na moje oko ciężko będzie upchnąć takie koło. Ja to wszystko liczyłem łopatologicznie. Pozatym autko na takich felgach i oponach bedzie sie ruszało jak wóz z węglem (bez obrazy ale znam z autopsji) opory toczenia będą naprawdę duże, do tego dochodzi głośność kół i rzecz jasna większe spalanie. Nie mówie juz tutaj o tym że zawieszenie będzie się szybciej zużywało (z racji niższego profilu i większej szerokosci) a jazda na takich kołach w koleinach pełnych wody to sama przyjemność :roll:
Aha przy zmianie kół weź pod uwage przekłamanie licznika predkości
różnica 35mm na obwodzie koła daje jakieś +5,5% szybciej (niż na predkościomierzu)
(Nowe koła mają mniejszą średnice i obracają się szybciej)
Już nie bede się tak rozpisywał o róznicach opon 15" i 16" zobaczysz na ceny i sam zauważysz różnice.
Pozdrawiam Widmo