[b4 Cabrio] Pranie tapicerki
[b4 Cabrio] Pranie tapicerki
Więc od początku.
Mam białą bądź też beżową czy coś w tym kierunku, ale strasznie upaćkaną.
Ponadto fotel drivera jest już tak wygnieciony, że się nie da usiedzieć.
Znalazłem fotele w zielonym welurze - kolor identyczny jak lakieru.
Jutro pewnie po nie jadę jednak to bardzo prowizoryczne rozwiązanie, bo raz że tylko te dwa fotele będą zielone (są też drzwi ale te znowu wykończone plastykowym drzewem więc odpada) a dwa, że welur w kabrio... mam stres, że jeśli mi napada to ten welur nigdy nie wyschnie . Poza tym wciąż zostaje upaćkana tylna kanapa. Za czyszczenie tapicerki chcą 3 razy więcej niż zapłacę za te dwa fotele.
Wymyśliłem więc sobie tak:
założę te zielone - chyba są nówki bo śladu na nich nie ma - będę więc miał wygodne niewysiedziane fotele też z wersji cupe. Z tych starych zdejmę tapicerkę i wrzucę do pralki Tylko teraz nie wiem czy materiał jest podszyty gąbką czy też nie?? czy da zdjąć się tapicerkę tak, żeby jej nie zniszczyć?
Jeśli ten plan by się powiódł, to wtedy zakładam na te zielone spowrotem oryginalne szmaty i wtedy wrzucam do pralki tylną kanapę.
Co Wy o tym myślicie? A może macie jakieś sprytniejsze rozwiązanie?
Mam białą bądź też beżową czy coś w tym kierunku, ale strasznie upaćkaną.
Ponadto fotel drivera jest już tak wygnieciony, że się nie da usiedzieć.
Znalazłem fotele w zielonym welurze - kolor identyczny jak lakieru.
Jutro pewnie po nie jadę jednak to bardzo prowizoryczne rozwiązanie, bo raz że tylko te dwa fotele będą zielone (są też drzwi ale te znowu wykończone plastykowym drzewem więc odpada) a dwa, że welur w kabrio... mam stres, że jeśli mi napada to ten welur nigdy nie wyschnie . Poza tym wciąż zostaje upaćkana tylna kanapa. Za czyszczenie tapicerki chcą 3 razy więcej niż zapłacę za te dwa fotele.
Wymyśliłem więc sobie tak:
założę te zielone - chyba są nówki bo śladu na nich nie ma - będę więc miał wygodne niewysiedziane fotele też z wersji cupe. Z tych starych zdejmę tapicerkę i wrzucę do pralki Tylko teraz nie wiem czy materiał jest podszyty gąbką czy też nie?? czy da zdjąć się tapicerkę tak, żeby jej nie zniszczyć?
Jeśli ten plan by się powiódł, to wtedy zakładam na te zielone spowrotem oryginalne szmaty i wtedy wrzucam do pralki tylną kanapę.
Co Wy o tym myślicie? A może macie jakieś sprytniejsze rozwiązanie?
Niedawno całkiem przypadkowo natknąłem się na ciekawą stronkę, polecam poczytać: http://lederzentrum.pl/czeste-pytania/t ... mochodowa/
ja właśnie wziąłem się za zdejmowanie szmat z fotela i... no i zonk właściwie - to chyba najbardziej skomplikowany fotel samochodowy jaki rozbierałem a nowicjuszem nie jestem. Rozebrać to luz, ale złożyć oparcie bez pistoletu i maszyny do szycia się nie uda. Chyba trzeba będzie przypomnieć sobie jedną ze sprawności zdobytych dawno temu jaką jest tapicerstwo... szybciej było by skórą obszyć chyba...
Tak czy inaczej będę walczył ale jakoś nie wróżę nic dobrego. Szkoda tylko że nowe fotele są niebieskawo zielone (uj wie jaki to kolor) i że są z weluru... bo tak bym olał sprawę. może jutro uda się to rozpakować to wrzucę do pralki i sprawdzę co z niej wyjmę.
Tak czy inaczej będę walczył ale jakoś nie wróżę nic dobrego. Szkoda tylko że nowe fotele są niebieskawo zielone (uj wie jaki to kolor) i że są z weluru... bo tak bym olał sprawę. może jutro uda się to rozpakować to wrzucę do pralki i sprawdzę co z niej wyjmę.
kolego i jak wyszlo ci pranie w pralce tapicerki :?:
jak mialem golfa sciagnelem z niego pokrowce a tam co tora kuzu wlepionego w ten fotel poprostu skorupa, tapicera tez byla w nim jasna, wiec dlugo sie niezastanawialem i kupilem vanish do prani dywanow i oblecialem te fotele nim , i wyszlo to super wsystko sie dopralo i obeszlo sie bez pralki <ok>
jak mialem golfa sciagnelem z niego pokrowce a tam co tora kuzu wlepionego w ten fotel poprostu skorupa, tapicera tez byla w nim jasna, wiec dlugo sie niezastanawialem i kupilem vanish do prani dywanow i oblecialem te fotele nim , i wyszlo to super wsystko sie dopralo i obeszlo sie bez pralki <ok>
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH