[80 B3] Szybkie długie nie działają
[80 B3] Szybkie długie nie działają
Witam. Od kiedy posiadam swoje Audi 80 nie działają mi szybkie długie (gałka od kierunków do siebie). Próbowałem coś znaleźć na ten temat żeby to naprawić, ale nic nie znalazłem. Wszystkie kierunki działają, światła tak samo; nie działa tylko szybkie długie. Może miał ktoś już taki problem albo wie jak go rozwiązać.
Czekam na pomoc
Czekam na pomoc
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Kontakt:
U mnie w B3 też kiedyś to nie działało. WD40 załatwił sprawę. Widocznie w moim przypadku ktoś tego nie używał i styki albo zaśniedziały, albo się zabrudziły. Spróbuj najpierw WD40 zanim zaczniesz to rozbierać, bo ciężko to później złożyć. Sam się o tym przekonałem jak kiedyś popsuły mi się kierunki. Niestety też musiałem wtedy wymienić tą część pająka.
dokładnie tak, u mnie też nie działały a po zastosowaniu WD40 wszystko jest OK.Labiel pisze:U mnie w B3 też kiedyś to nie działało. WD40 załatwił sprawę. Widocznie w moim przypadku ktoś tego nie używał i styki albo zaśniedziały, albo się zabrudziły. Spróbuj najpierw WD40 zanim zaczniesz to rozbierać, bo ciężko to później złożyć. Sam się o tym przekonałem jak kiedyś popsuły mi się kierunki. Niestety też musiałem wtedy wymienić tą część pająka.
U mnie było to samo ale z pomocą tego tematu https://audi80.pl/b3-b4-8b-naprawa-p ... t25173.htm rozebrałem ten przełącznik, przeczyściłem styki, złożyłem i wszystko działa. :mrgreen:Labiel napisał/a:
U mnie w B3 też kiedyś to nie działało. WD40 załatwił sprawę. Widocznie w moim przypadku ktoś tego nie używał i styki albo zaśniedziały, albo się zabrudziły. Spróbuj najpierw WD40 zanim zaczniesz to rozbierać, bo ciężko to później złożyć. Sam się o tym przekonałem jak kiedyś popsuły mi się kierunki. Niestety też musiałem wtedy wymienić tą część pająka.
dokładnie tak, u mnie też nie działały a po zastosowaniu WD40 wszystko jest OK.
Jeżeli jesteś cierpliwy i nie boisz się ze coś popsujesz to możesz rozebrać te przełączniki, złożenie tego nie jest takie trudne tylko trzeba uważać na sprężynki żeby ich nie zgubić.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Kontakt:
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Nie ciesz się za wczasów ten cud może nie trwać długo.
Tak tylko od siebie dodam bo trochu kumam to.
Styki są przyśniedziałe przy zwieraniu/rozwieraniu pewnie się zwęgliło trochu.
WD- olej w spreyu niestety nie nadający się do styków bo zawsze zostanie warstwa ochronna tak podaje jego specyfikacja.Dodatkowo jest izolatorem.
Owszem czasami zdziała cuda, nie przeczę.
Ale czy na długo? Styk mający jakiś tam opór będzie się grzał i grzał aż potopi plastik obudowe albo się od gorącego skrzywi.
Pytanie zawsze jest zasadnicze jak gługo świecą światła- bo od tego zależy to wszystko jeżeli 5min to może jeszcze jakość ujść ale jak 1godz wiecej będzie się styk grzał.
Kontakt-Środek czyszczący mocno zabrudzone i utlenione styki. Szczególnie przydatny przy regeneracji skorodowanych i mocno zużytych styków.
Przywraca niską rezystancję złącza.
Nie wchodzi w reakcje z materiałami używanymi w elektronice.
Ja nie twierdzę że to tobie siądzie. Może i pare lat wytrzymać wszystko zależy od warunków jak i od zużycia styków.
Tak tylko od siebie dodam bo trochu kumam to.
Styki są przyśniedziałe przy zwieraniu/rozwieraniu pewnie się zwęgliło trochu.
WD- olej w spreyu niestety nie nadający się do styków bo zawsze zostanie warstwa ochronna tak podaje jego specyfikacja.Dodatkowo jest izolatorem.
Owszem czasami zdziała cuda, nie przeczę.
Ale czy na długo? Styk mający jakiś tam opór będzie się grzał i grzał aż potopi plastik obudowe albo się od gorącego skrzywi.
Pytanie zawsze jest zasadnicze jak gługo świecą światła- bo od tego zależy to wszystko jeżeli 5min to może jeszcze jakość ujść ale jak 1godz wiecej będzie się styk grzał.
Kontakt-Środek czyszczący mocno zabrudzone i utlenione styki. Szczególnie przydatny przy regeneracji skorodowanych i mocno zużytych styków.
Przywraca niską rezystancję złącza.
Nie wchodzi w reakcje z materiałami używanymi w elektronice.
Ja nie twierdzę że to tobie siądzie. Może i pare lat wytrzymać wszystko zależy od warunków jak i od zużycia styków.