Witam
Ostatnimi czasy mam problemy ze stacyjką prawdopodobnie kostka ale pewny nie jestem w każdym razie jak przekrecę na zapłon to wszystko jest ok ale dalej jak juz ma być rozruch to czasami załapie a czasami cisza tak jakby coś nie stykało. Pomyślałem sobie że fajnie byłoby zrobić sobie rozruch z przycisku (starter) mam znajomego elektryka - automatyka który może mi to zrobić jednak potrzebuję parę informacji zanim się za to zabiorę, przedewszystkim czy ktoś już takie cuś robił?, jaki prąd płynie podczas rozruchu od stacyjki do rozrusznika?(potrzebne dla doboru startera) i jakby ktoś miał jakieś schematy lub informację na których przewodach zamontować starter. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
pozdrawiam
[b3 1.8] Rozruch starterem
[b3 1.8] Rozruch starterem
Ostatnio zmieniony 01 cze 2011, 17:02 przez Mały John, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Przewód czerwono-czarny przy kostce idzie do rozrusznika prąd jest podawany z czerwonego. Spore przez niego idzie natężenie bo po drodze nie ma żadnego przekaźnika.
Kiedyś myślałem jak coś takiego zrobić i na prosty układ starczyłyby dwa przekaźniki jeden z podtrzymaniem przez diodę a drugi (podłączony np. do kontrolki ładowania) który by rozłączał pierwszy z podtrzymaniem gdy silnik by odpalił. Jednak lepiej by było zrobić coś z wykrywaniem obrotów oraz zabezpieczeniem czasowym.
Kiedyś myślałem jak coś takiego zrobić i na prosty układ starczyłyby dwa przekaźniki jeden z podtrzymaniem przez diodę a drugi (podłączony np. do kontrolki ładowania) który by rozłączał pierwszy z podtrzymaniem gdy silnik by odpalił. Jednak lepiej by było zrobić coś z wykrywaniem obrotów oraz zabezpieczeniem czasowym.