Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ABK, AAD 2.0] Rorząd się przestawia.

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
realshot
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ABK, AAD 2.0] Rorząd się przestawia.

Post autor: realshot » 30 sie 2010, 16:34

Witam

Posiadam nie typowy problem z silnikiem 2.0 AAD, ale w ABK rorząd jest tak samo raczej.
Panowie na samym dole na wale pod kołami pasowymi jest zębatka, która jest przykręcona do wału i zabezpieczona stożkiem który nachodzi na wał. Zgadza sie?
Mój problem polega na tym iż owa zębatka rozwalila mi zewnętrzną strone wału. Wygląda to tak iz material zębatki(zamiennik bo w orginale stozek na zębatce sie sciol) jest chyba trwardszy niż wał. Więc rowek na wale "rozjechał" sie na dystansie 3 cm. Efekt był taki że rozrząd sie przestawiał znacznie.
Na szczęscie w miare wykrylem przyczyne auto pojechalo do mechanika ktory polecil wymiane wało ale to nie na moją kieszeń. Więc w wale został wyciety otwór na stożek zębatki po drugiej stronie. Nowa zębatka na to i ustawiony rozrząd. Po kilku godzinach pracy silnika slychac ze znowu zrobil sie tam luz i zębatka zaczyna " pukać "....ręce mi opadają..
Czy czeka mnie wymiana wału??? Panowie ratujcie..

Pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukaszbroz » 30 sie 2010, 17:21

Któryś z elementów ma bicie skoro na elementach metalowych dochodzi do tak szybkiego rozbicia. Warto pomierzyć osiowość tego czopa i jego bicie. Dziwne ze pasek wytrzymuje takie obciążenia.

Koło dobrze nachodzi na stożek, ciasno?? Co oznacza ze stożek się scioł??

realshot
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: realshot » 31 sie 2010, 08:22

Stożek poprzednio "ścioł się" w tym kole czy też zębatce jak zwał tak zwał. ona od wewnętrznej strony posiada mały wypukły stożek o szerokości 1 cm który nachodzi na wał.
Zewnętrzna strona wału jest troche już pościerana także minimalne bicie następuje...
Może zaspawać śrube to koła i wtedy przykręcić? ehh

Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukaszbroz » 31 sie 2010, 14:45

Rozumiem że ścięciu uległ klin, a w wyniku tego koło obracając się na stożku spowodowało jego uszkodzenie (tworzącej stożka). Ścięcie nastapiło w wyniku nieporzadanych sił w układzie korbowym, może jakieś luzy (koło zamachowe, luzy na panewkach).
O ile luzy układu korbowego czuć i słychać (np kontrolka) to w wypadku zamachu trzeba zbadać w celu wykrycia nieprawidłowości. Może jest tak że zamach obraca się po lekkim mimośrodzie.

Przyspawanie to tylko zlikwidowanie skutku, a nie przyczyny. Nikt w koncernie VAG nie spawał tych części do siebie, a auta pracują.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl