Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 b2 1.6 DT] huczy skrzynia czy łożyska?

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
Gieru
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gieru » 11 kwie 2009, 08:44

Miałem ten sam problem. Wycie było czy jechałem na luzie czy przyśpieszałem, przy 80 cieżko było rozmawiać. Był luz na łożyskach, wystarczyło złapać reką za półoś i wyczówalny był luz, wg mnie najprostszy test. Skrzynia poszła do wymiany. I cisza ;-)
A też wiele osób sugerowało że to łozysko w kole i wymyślało co raz to nowe testy na sprawdzenie stanu tego łożyska.

Lewy89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lewy89 » 13 kwie 2009, 08:09

matt_s pisze:Ja tez sie podepne bo mam podobny problem. U mnie jest to bardziej gwizd, wraz ze zwiekszeniem predkosci głosniejszy, niezaleznie od tego czy jade na biegu czy na luzie. Łożyska oba wymieniane...
sluchaj ja mialem dokladnie ten sam problem w moim B3 quattro i co sie okazalo ze to jednak łozyska na pólośkach,a jakie ty wymieniłeś ???

Awatar użytkownika
Kokos
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kokos » 19 mar 2010, 17:25

grze pisze: Dotknij opon, felg, śrub od kół i zobacz czy się nie nagrzewają - to samo z każdym kołem.
czy mam to rozumieć tak że jak są ciepłe (gorące) to wtedy łożyska są do wymiany?

[ Dodano: 2010-03-19, 18:07 ]
i jeszcze jedno pytanie. może wydawać się głupie ale ja tego nie wiem i jestem ciekaw

ile łożysk jest w przednim kole? a ile w tylnim (hamulce bębnowe)?

Awatar użytkownika
skoti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: skoti » 19 mar 2010, 20:52

Na przód 2 szt po jednym na koło i na tył 4 szt, po 2 na koło

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 19 mar 2010, 21:42

to wtedy wiesz gdzie zacząć szukać

maryjann
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maryjann » 01 wrz 2010, 17:31

Witam, mam problem podobny jak wy, a mianowicie jak jadę prosto to od 50 na godzinę zaczyna lekko chuczeć a czym szybciej tym głośniej i nawet jak jadę na biegu też i jak puszczę gaz lecz nie wiem czy jak puszcze bieg i jadę na luzie ale to sprawdzę i jutro napiszę. A jak jadę do przodu to jest huk ale jak skręcam w lewo jest prawie 2 razy głośniejszy a jak w prawo to nie ma wcale. Co wy na to ? Byłem u mechanika i stwierdził że to łożysko w kole. Umówiłem się z nim na środę na wymianę obu chodź jedna strona 80zł wymiana i łożysko z SKF około120zł więc jak mi wymieni 2 to 400zł nie moje. A jak to nie będzie to ?

Awatar użytkownika
motowalus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: motowalus » 01 wrz 2010, 17:43

ja zrobilem najprostszy test - mi pomogl to i tobie pomoze. podnioslem przod na lewarkach i podlozylem po kobylce pod wahacze tak ze kola byly w powietrzu. zaciagnalem reczny i uruchomilem silnik. wlaczylem 5 bieg i zablokowalem gaz (moze ci pomoc druga osoba) na jakis 90km/h. nastepnie podszedlem raz pod jedno raz pod drugie kolo i sluchalem z ktorego slychac buczenie. zmieniajac predkosc kol mozna sie upewnic czy to na 100% dane kolo. moj sposob nic nie kosztuje. odradzam podnoszenie tylko jednej strony samochodu i wykonywania tego testu jak radza niektorzy bo mozna nabawic sie problemow z mechanizmem roznicowym (jedno kolo bedzie mialo prednosci rzedu 90km/h a drugie bedzie stalo w miejscu)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl