[B3] Montaż wspomagania a wahacze
- lagobluerabbit
- Forum Audi 80
- Kontakt:
[B3] Montaż wspomagania a wahacze
Nosze się z zamiarem montażu wspomagania w 80 b3.
O tym że maglownice z B3 i B4 pasują wymiennie to już wiem natomiast powiedzcie mi Koledzy jak wygląda sprawa przednich wahaczy ? Przeglądając serwisówkę dowiedziałem się że w B3 w wersjach ze wspomaganiem są inne wahacze i końcówki wahaczy w odniesieniu do wersji bez wspomagania. Szczerze mówiąc intryguje mnie to również że podobno są inne kąty przedniego zawieszenia i zastanawiam się w takim razie co potrzebuję do montażu wspomagania. Czy ktoś z forum zakładał kiedyś wspomaganie do B3 ?
Zwracaj proszę uwage na pisownię.
O tym że maglownice z B3 i B4 pasują wymiennie to już wiem natomiast powiedzcie mi Koledzy jak wygląda sprawa przednich wahaczy ? Przeglądając serwisówkę dowiedziałem się że w B3 w wersjach ze wspomaganiem są inne wahacze i końcówki wahaczy w odniesieniu do wersji bez wspomagania. Szczerze mówiąc intryguje mnie to również że podobno są inne kąty przedniego zawieszenia i zastanawiam się w takim razie co potrzebuję do montażu wspomagania. Czy ktoś z forum zakładał kiedyś wspomaganie do B3 ?
Zwracaj proszę uwage na pisownię.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2010, 08:15 przez lagobluerabbit, łącznie zmieniany 2 razy.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- percevalle
- Audi 80 Klub
Skoro wahacze i sworznie są inne to inny jest też stabilizator, a skoro tak, to inny jest też łącznik stabilizatora i tuleje. Nie wiem też czy sama kolumna nie jest inna? Pytanie tylko czy da sie zrobić wspomaganie tak, żeby nie trzeba było tego wszystkiego zmieniać.darekb pisze:Wahacze do wersji ze wspomaganiem są inne ,sworznie tez.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2010, 08:16 przez percevalle, łącznie zmieniany 1 raz.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Nadwozie: Avant quattro
Wiem, że jest różnica w tulejkach wahaczy, w zależności od wersji bez i z wspomaganiem. Czy same wahacze się czymś różnią, tego nie wiem.lagobluerabbit pisze:jak wygląda sprawa przednich wahaczy ?
Zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem kwestia rocznika, ponieważ B trójki z ostatniego wypustu miały już zmodyfikowane przednie zawieszenie, które później zastosowano w B4.lagobluerabbit pisze:Przeglądając serwisówkę dowiedziałem się że w B3 w wersjach ze wspomaganiem są inne wahacze i końcówki wahaczy w odniesieniu do wersji bez wspomagania. Szczerze mówiąc intryguje mnie to również że podobno są inne kąty przedniego zawieszenia
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2010, 08:16 przez IC69, łącznie zmieniany 1 raz.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Witam. Ja dość niedawno z bratem (również posiadaczem A80 B3) montowałem wspomaganie w mojej Audi i tak moja Audi jest z końca produkcji 1991roku, i wahacze nie różnią się niczym oprócz tulejek, sprawdzałem w brata Audi, jego auto też jest z 1991r. Tak więc my zmontowaliśmy wspomaganie, tzn. maglownicę, i wszystkie elementy aż do samej kierownicy, pompę, koło pasowe na wał, zbiorniczek i przewody i sprawdziłem w warsztacie geometrię i wszystko jest ok. Tak więc Kolego z wahaczami bym nie kombinował, jak już coś to tylko tulejki...
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Si. U mnie w B3 z 90 stabilizator łączył się za pomocą łącznika z kolumną. W wersjach wcześniejszych łączył się natomiast z wahaczem.IC69 pisze:ponieważ B trójki z ostatniego wypustu miały już zmodyfikowane przednie zawieszenie, które później zastosowano w B4.
Różnica jest pewnie jedynie w sworzniu, ma większą średnicę. Ale to nie powinno mieć takiego znaczenia. Ludzie wkładali wspomaganie do B3 bez wspomagania i z tego co pamiętam nic więcej w zawieszeniu nie zmieniali.No nie wiem te do wspomagania są wzmocnione,
- Fighter001
- Forum Audi 80
Mam B3 ze wspomaganiem i bez, wahacze sa takie same natomiast stabilizator jest inaczej montowany. W wersji bez wspomagania jest pod wahaczem a ze wspomaganiem jest przykrecony lacznikiem od gory wahacza innych roznic nie zauwazylem. Dodam ze oba auta sa z 89r.
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2010, 08:18 przez Fighter001, łącznie zmieniany 1 raz.
- lagobluerabbit
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Montaz wspomagania a wachacze
Z tego co pamietam starsze zawieszenie 09.86-07.89
nowsze...08.89-91.
nowsze...08.89-91.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Kolego ja jak zakładałem wspomaganie do swojego Audi to nie zmieniałem wahaczy. Dużo pomógł mi kolega Motowalus, rozwiał sporo mich wątpliwości, też tak jak Ty zastanawiałem się nad wymianą wahaczy, bądź samych tulei czy sworzni, dołożyłem tylko wspomaganie, i nic złego się nie dzieje. Serdecznie polecam montaż wspomagania :mrgreen:
- lagobluerabbit
- Forum Audi 80
- Kontakt: