[B4 1.9 tdi] problem z moca
-
- Forum Audi 80
[B4 1.9 tdi] problem z moca
[1.9TDI 1Z] panowie jestem tutaj nowy mam ta sliczna audiczke Avanta ale mam do was dwie prosby pomozcie mi znalezc sam naprawiam do tego wlasnir modelu audi 1.9tdi 1Z.A druga sprawa czy czyscił ktorys z was kolektory ssace i wydechowe i czy turbine tez sie czysci.Bo cos mi osłabla moja "dama"a duzo slyszałem ze ten zawor EGR lubi zaslepic w znacznym stopniu dolot i wylot w kolektorach prosze pomozcie pozdrawiam wszystkich i czekam na porady
Ostatnio zmieniony 30 sie 2010, 15:09 przez rafal.skromny, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Raczej nie znajdzieszrafal.skromny pisze:[1.9TDI 1Z] panowie jestem tutaj nowy mam ta sliczna audiczke Avanta ale mam do was dwie prosby pomozcie mi znalezc sam naprawiam do tego wlasnir modelu audi 1.9tdi 1Z.
Czyściło wielu ale tam się nie zasyfia z dnia na dzień więc jak ci osłabła w krótkim czasie to na pewno nie z tego powodurafal.skromny pisze:A druga sprawa czy czyscił ktorys z was kolektory ssace i wydechowe
Nie czyści sie bo to zwykła turbina i nie ma czego czyścić ,czyści się i owszem turbiny ze zmienną geometrią a dokładnie to ich często zapiekające się kierownice spalin.Najprostrszym sposobem znalezienia przyczyny osłabienia twojego zetora jest podpięcie pod vaga i krótka przejażdżka ,czyli test dynamiczny ,powinno wyjść wszystko co go bolirafal.skromny pisze:czy turbine tez sie czysci.
-
- Forum Audi 80
panowie nie wyrazilem sie moze naj jasniej ona nie oslabla mi z dnia na dzien to bylo z czasem i gdy przyspieszam i turbina pracuje coraz intensywniej to tak to wyglada jakby cos ja trzymalo... chciala by isc idzie ale nie tak jak wczesniej.podam taki przyklad wczesniej jak zapakowalem 5 osob do auta pelny bak paliwa bagaze to szla a teraz tak jakby odebrali jej pare konikow...a kolega czyscil te kolektory tylko ze w innym aucie i czul rroznice.A ma ktos moze chociaz dokladny opis silnika tego wlasnie 1Z?
-
- Forum Audi 80
''Trzyma ją ''prawdopodobnie przeładowanie , komp tnie dawkę i mamy tryb awaryjny ,do sprawdzenia robiąc bajpas n75 ,omijasz zawór podpinając wężyk czerwony (ten idący z turbiny )bezpośrednio do gruchy WG .A z instrukcji i tak nic konkretnego w swoim przypadku się nie dowieszrafal.skromny pisze:to tak to wyglada jakby cos ja trzymalo...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Kontakt:
nic dodać nic ująć ja bym zaczął od n75 <ok>MUNIOR pisze:''Trzyma ją ''prawdopodobnie przeładowanie , komp tnie dawkę i mamy tryb awaryjny ,do sprawdzenia robiąc bajpas n75 ,omijasz zawór podpinając wężyk czerwony (ten idący z turbiny )bezpośrednio do gruchy WG .A z instrukcji i tak nic konkretnego w swoim przypadku się nie dowieszrafal.skromny pisze:to tak to wyglada jakby cos ja trzymalo...
-
- Forum Audi 80
panowie zaczalem dzisiaj rozbierac turbine poodkrecalem weze EGR-a i dzisiaj dalej bede robil przy tym.Nigdy tego nie rozbieralem ale chodzi mi o to czy jest bardzo zapchane bo niewiem z tego co zdazylem zobaczyc to jest taka maż czarna a EGR mial warstwe sadzy na sobie.jak rozbiore kolektory to bede wiedzzial jak tam z dolotowym i wylotowym...napewno mu to nie zaszkodzi...a i wezki z tego co zauwazylem ten czerwony wlasnie sa zgrebiale moze nie robic takiego podcisnienia jak trzeba??? te wezyki od gory co sa przy filtzre to wyminiłem to widzialem jeszcze kiedys a na te od dolu nie zwrocilem uwagi...powymieniam to wyczyszcze kolektory i napisze czy pomoglo.
[ Dodano: 2010-08-31, 04:59 ]
i jesli ten bajpas pomoze to co to oznacza bo nie rozumiem dokonca... :-|
[ Dodano: 2010-08-31, 04:59 ]
i jesli ten bajpas pomoze to co to oznacza bo nie rozumiem dokonca... :-|
-
- Forum Audi 80
Zostaw tą turbinę w spokoju bo rozbierając ją niczego nie naprawisz i możesz tylko popsuć ,dolot możesz wyczyścić ,ale bez czyszczenia kanałów dolotowych w głowicy nie ma to sensu .rafal.skromny pisze:panowie zaczalem dzisiaj rozbierac turbine
Oznacza że musisz kupić nowy zaworek n75 robiąc tzw.bajpas sprawdzamy czy n75 jest sprawny,ciśnienie doładowania jest wtedy trochę mniejsze ok.0,65-0,7 bara ,auto jest leciutko słabsze ale jeżdzi normalnie bez cięcia dawkirafal.skromny pisze:i jesli ten bajpas pomoze to co to oznacza bo nie rozumiem dokonca
-
- Forum Audi 80
mieliscie racje ze wykrecic turbo nie taka proasta sprawa... (brak odpowiednich kluczy)wyczyscilem tylko to co dalo sie i wyczyscilem pedzelkiem i benzyna ekstrakcyjna niewim czy to dobrze okresle przeplywke we filtrze powietrza i powiem wam ze lepiej sie zbiera... narazie pozostawiam to tak jak jest jest lepiej jak bylo teraz czeka mnie przygotowanie jej do zimy bo listwy mi na drzwiach sie poodklejaly trzeba ja troszke podmalowac i polerke zrobic...dziekuje panowie za rozjasninie mi tematu i ma pytanie do czego jest ten ze wlasnie precik we filtzr powietrza i w wezu od intercolera???????