[ B4 2.0 16V ] Problem z rozrusznikiem
[ B4 2.0 16V ] Problem z rozrusznikiem
Witam. Mam następujący problem: przy odpalaniu rozrusznik wydaje takie dziwne dźwięki jakby coś ocierało, zgrzytało..... Nie wiem czy ma to jakiś związek z tym ale ostatnio wjechałem w sporą kałużę i od tego momentu mam z tym problem. Auto pali normalnie tak jak kiedyś tylko że ten dziwny dźwięk mnie martwi... Może zębatka z rozruszniku do wymiany? Czy może ma to jakiś związek z tą kałużą? Proszę o rady
Właśnie o to chodzi że po odpaleniu silnika nic się nie dzieje. Ten zgrzyt ustaje. To jest taki dźwięk jakby coś o coś ocierało i dzieje się to tylko podczas uruchamiania silnika a nie po uruchomieniu. Jestem umówiony na piątek na naprawe to się okaże co poleciało ale raczej tak jak napisał Fox, to raczej te tulejki i wirnik trze o obudowe. Jak zrobie to dam znać co to było. Dzięki za zainteresowanie
Zasadniczo moi poprzednicy wskazali wszystkie możliwe uszkodzenia. Ja ze swojej strony dodam tylko, że podobne objawy moga występować w sytuacji gdy rozrusznik jest zbyt lekko przykręcony do silnika i skrzyni. Proponuję dokręcić śruby rozrusznika i sprawdzić ponownie. Ponadto zalecam sprawdzic szpilki rozrusznika czy sie nie poluzowaly.
Jeżeli po dokręceniu dziwne odgłosy pracy nie ustana niestety trzeba będzie rozrusznik całkowicie wymontować z auta i sprawdzic ulozyskowanie i bendix. Czasami wystarcza nasmarowanie i jest ok, ale to juz trzeba ocenic po wymontowaniu.
Jeżeli po dokręceniu dziwne odgłosy pracy nie ustana niestety trzeba będzie rozrusznik całkowicie wymontować z auta i sprawdzic ulozyskowanie i bendix. Czasami wystarcza nasmarowanie i jest ok, ale to juz trzeba ocenic po wymontowaniu.
- krzysiek11
- Forum Audi 80