[All] kierunkowskazy boczne przy haku ?
[All] kierunkowskazy boczne przy haku ?
witajcie,
wczoraj na przeglądzie dowiedziałem się że mając hak w samochodzie koniecznie auto musi być wyposażone w kierunki boczne (np. na błotnikach z przodu lub w zderzaku czy lusterkach).
Czy ktoś orientuje się w tym temacie? Czy jest na to jakiś konkretny przepis?
wczoraj na przeglądzie dowiedziałem się że mając hak w samochodzie koniecznie auto musi być wyposażone w kierunki boczne (np. na błotnikach z przodu lub w zderzaku czy lusterkach).
Czy ktoś orientuje się w tym temacie? Czy jest na to jakiś konkretny przepis?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, 21:57 przez szoton, łącznie zmieniany 1 raz.
tu w zasadzie gość też nie robił problemu, ale powiedział ze tak powinno być. Podobno jest jakiś przepis który mówi ze auto z przyczepką (czyli zestaw) powyżej jakiejś tam długości musi mieć te kierunki boczne, ale samochód z hakiem to nie zestaw przecież bo nie ma przypiętej przyczepki a hak możesz mieć np do mocowania uchwytu na rowery nie? - nie wiem czy sobie ten diagnosta nie nad interpretował czegoś.putinn pisze:Ja już w kilku autkach miałem hal legalny, i na przeglądach nie było
problemu
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
gdyby nadinterpretowal to by Cie nie puscil na przegladzie, uczulil Cie ze jak bedziesz jechal z przyczepka, a policja Cie zatrzymie, a bedzie chciala sie uczepic to ma prawo uczepic sie do tego ze nie masz tych kierunkow i zabiora dowod, niestety w tym przypadku nie wiem jak by wygladlo odebranie tego dowodu bo co innego jak wezma go za wystajace kola (zmieniam i po sprawie) czy xenon (zakladam zwykla zarowke), a tak to chyba by trzeba bylo uzbroic auto w takie kierunki, albo odczepic hak (o ile to mozliwe)
czyli z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że kierunki są wymagane jedynie w przypadku jeżeli jedziesz z przyczepką, a jak samym autem ale z hakiem to policja nie ma nic do tego i kierunki nie są wymagane?Kolczat pisze:gdyby nadinterpretowal to by Cie nie puscil na przegladzie, uczulil Cie ze jak bedziesz jechal z przyczepka, a policja Cie zatrzymie, a bedzie chciala sie uczepic to ma prawo uczepic sie do tego ze nie masz tych kierunkow i zabiora dowod
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Kontakt:
w moim odczuciu przepisow ruchu drogowego zadna czesc nie moze wystawac poza obrys samochodu, hak zaliczalbym jako wystajacy przedmiot, a zarazem uznac moge ze hak powinnien byc odczepialny, gdyby wystepowala taka mozliwosc to po co miec zamocowany hak skoro sie z niego nie korzysta? wiec odczepiam go i policja raczej nie schyla sie pod zderzak tylni, a nawet gdyby trzymalbym sie wersji o uchwycie rowerowym przymocowanym do haka, ponoc dobra wymowka to polowa sukcesu ;]
reasumujac, jak policjant bedzie chcial to i tak Ci wezmie ten dowod a Ty nawet nie pierdniesz, taka prawda, w takim kraju zyjemy i tyle na ten temat ;]
reasumujac, jak policjant bedzie chcial to i tak Ci wezmie ten dowod a Ty nawet nie pierdniesz, taka prawda, w takim kraju zyjemy i tyle na ten temat ;]
Koledzy temat był kiedyś poruszany i jeśli chodzi o A80 to takich kierunków nie trzeba.
owszem masz rację ale jeśli przepisy mówią o czymś wyraźnie a on zabierze Ci dowód to u diagnosty i tak ci go oddadzą, fakt musisz poświęcić na to wszystko troszkę czasu i wydać parę groszy na przegląd.Kolczat pisze:jak policjant bedzie chcial to i tak Ci wezmie ten dowod a Ty nawet nie pierdniesz
witam
też kiedyś o tym słyszałem, że musi być kierunek z boku samochodu, że to może dotyczyć głównie konkretnej długości zestawu (A80+przyczepka; laweta).
ALE:
-jak wiemy kierunki przód i tył dość mocno wystają na błotniki i prawie tyle samo klosza jest z tyłu/przodu i z boku zamochodu i tu jak będzie inteligentny policjant to można podyskutować.
-druga żecz to można sie powołać na diagnoste, skoro mamy ważny przegląd i wbity hak w dowód to powinno być ok.
pozdrawiam
też kiedyś o tym słyszałem, że musi być kierunek z boku samochodu, że to może dotyczyć głównie konkretnej długości zestawu (A80+przyczepka; laweta).
ALE:
-jak wiemy kierunki przód i tył dość mocno wystają na błotniki i prawie tyle samo klosza jest z tyłu/przodu i z boku zamochodu i tu jak będzie inteligentny policjant to można podyskutować.
-druga żecz to można sie powołać na diagnoste, skoro mamy ważny przegląd i wbity hak w dowód to powinno być ok.
pozdrawiam
Chyba ze się ma hak nie odczepiany taki jak w moim wypadku, diagnosta obejrzał i stwierdził ze jest to "hak oryginalny" cokolwiek to znaczy.Kolczat pisze:w moim odczuciu przepisow ruchu drogowego zadna czesc nie moze wystawac poza obrys samochodu, hak zaliczalbym jako wystajacy przedmiot, a zarazem uznac moge ze hak powinnien byc odczepialny, gdyby wystepowala taka mozliwosc to po co miec zamocowany hak skoro sie z niego nie korzysta?
Czy może były wersje AVANT z hakami montowanymi w fabryce????
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Kontakt:
napewno byly fabrycznie montowane, a nikt wtedy nie myslal ze w przyszlosci w jakijs tam pllsce ktos bedzie wymagal kieurnku na blotniku od samochodow z hakiem, wiec ich nie montowal, ale tak jak pisze policja moze sie do wszystkiego przyczepic jak ja zdenerwujesz...
podam przyklad, kiedys jeden z facecik co mi sprzedawal jedno auto opowiadal jak polska policja w latach 90tych zlapala go za nielegalne trzecie swiatlo stopu, wtedy byl to rarytas na zachodzi a w polsce sie czepiano, na szczescie sie wytlumaczyl ze tak to juz maja takie nowe mercedesy i pojechal z dowdem w reku, ale fakt faketm jest tak jak pisze wyzej, policja to wladza i niektorzy policjanci lubia z niej korzystac
pozdro
podam przyklad, kiedys jeden z facecik co mi sprzedawal jedno auto opowiadal jak polska policja w latach 90tych zlapala go za nielegalne trzecie swiatlo stopu, wtedy byl to rarytas na zachodzi a w polsce sie czepiano, na szczescie sie wytlumaczyl ze tak to juz maja takie nowe mercedesy i pojechal z dowdem w reku, ale fakt faketm jest tak jak pisze wyzej, policja to wladza i niektorzy policjanci lubia z niej korzystac
pozdro
no tak, ale jeżeli auto miało seryjnie montowany hak (nie wiem czy na pewno w moim tak jest - być może dało by się ro wyczytać z oznaczeń na naklejce gdzie jest m.in. kod silnika) a nie miało seryjnych kierunkowskazów bocznych - to wg mnie jest to ta sama sytuacja co z pasami z tyłu - jak auto nie miało seryjnych to nie musisz ich montować i policja Ci może, wiesz co ... .Kolczat pisze:napewno byly fabrycznie montowane, a nikt wtedy nie myslal ze w przyszlosci w jakijs tam pllsce ktos bedzie wymagal kieurnku na blotniku od samochodow z hakiem, wiec ich nie montowal, ale tak jak pisze policja moze sie do wszystkiego przyczepic jak ja zdenerwujesz...
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Kierunkowskazy nie były wymagane do aut z hakiem.
Ten przepis wszedł w życie później.
I teraz po zamontowaniu haka jedziesz na Stację żeby wbić w dowód hak. Jak nie masz kierunków to cię nie przepuści.
Więc sprawa wygląda tak.
Jak masz wbity w dowód hak i nie masz kierunków to cię mogą ugryźć. Jeżeli montujesz hak po dniu wejścia w życie ustawy nakładającej obowiązek posiadania kierunkowskazów bocznych przy aucie wyposażonym w hak holowniczy to musisz je zamontować bo cię na przeglądzie nie puści (przeglądzie na którym wbijają ci hak).
Prawo nie działa wstecz więc wprowadzając ustawę o obowiązkowym kierunku bocznym przy haku pół Polski które ma hak nie będzie przecież montować sobie tych kierunków.
Ten diagnosta jakiś niedoczytany chyba był.
Ja u siebie mam hak i nie mam kierunkowskazów i już 3 przeglądy odwiedziłem na stacji diagnostycznej (wojewódzkiej) i nikt się nie czepiał. A światła pozostałe w aucie mi sprawdzali więc jak by trzeba było rzeczywiście mieć te kierunki to by mi powiedzieli przy okazji.
To się tyczy aut w których dopiero zamontowano hak więc przy braku kierunków diagnosta rzeczywiście ma prawo cofnąć auto.
Ten przepis wszedł w życie później.
I teraz po zamontowaniu haka jedziesz na Stację żeby wbić w dowód hak. Jak nie masz kierunków to cię nie przepuści.
Więc sprawa wygląda tak.
Jak masz wbity w dowód hak i nie masz kierunków to cię mogą ugryźć. Jeżeli montujesz hak po dniu wejścia w życie ustawy nakładającej obowiązek posiadania kierunkowskazów bocznych przy aucie wyposażonym w hak holowniczy to musisz je zamontować bo cię na przeglądzie nie puści (przeglądzie na którym wbijają ci hak).
Prawo nie działa wstecz więc wprowadzając ustawę o obowiązkowym kierunku bocznym przy haku pół Polski które ma hak nie będzie przecież montować sobie tych kierunków.
Ten diagnosta jakiś niedoczytany chyba był.
Ja u siebie mam hak i nie mam kierunkowskazów i już 3 przeglądy odwiedziłem na stacji diagnostycznej (wojewódzkiej) i nikt się nie czepiał. A światła pozostałe w aucie mi sprawdzali więc jak by trzeba było rzeczywiście mieć te kierunki to by mi powiedzieli przy okazji.
To się tyczy aut w których dopiero zamontowano hak więc przy braku kierunków diagnosta rzeczywiście ma prawo cofnąć auto.