Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] kierunkowskazy boczne przy haku ?

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[All] kierunkowskazy boczne przy haku ?

Post autor: szoton » 14 wrz 2010, 10:59

witajcie,
wczoraj na przeglądzie dowiedziałem się że mając hak w samochodzie koniecznie auto musi być wyposażone w kierunki boczne (np. na błotnikach z przodu lub w zderzaku czy lusterkach).
Czy ktoś orientuje się w tym temacie? Czy jest na to jakiś konkretny przepis?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, 21:57 przez szoton, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
putinn
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: putinn » 14 wrz 2010, 11:05

Ja już w kilku autkach miałem hal legalny, i na przeglądach nie było problemu

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 14 wrz 2010, 11:12

putinn pisze:Ja już w kilku autkach miałem hal legalny, i na przeglądach nie było
problemu
tu w zasadzie gość też nie robił problemu, ale powiedział ze tak powinno być. Podobno jest jakiś przepis który mówi ze auto z przyczepką (czyli zestaw) powyżej jakiejś tam długości musi mieć te kierunki boczne, ale samochód z hakiem to nie zestaw przecież bo nie ma przypiętej przyczepki a hak możesz mieć np do mocowania uchwytu na rowery nie? - nie wiem czy sobie ten diagnosta nie nad interpretował czegoś.

Awatar użytkownika
marcinGD
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marcinGD » 14 wrz 2010, 11:20

Tez kiedyś o czymś takim słyszałem, ale osobiście odpukać jeszcze nikt mi uwagi nigdy nie zwrócił a hak mam

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 14 wrz 2010, 12:11

gdyby nadinterpretowal to by Cie nie puscil na przegladzie, uczulil Cie ze jak bedziesz jechal z przyczepka, a policja Cie zatrzymie, a bedzie chciala sie uczepic to ma prawo uczepic sie do tego ze nie masz tych kierunkow i zabiora dowod, niestety w tym przypadku nie wiem jak by wygladlo odebranie tego dowodu bo co innego jak wezma go za wystajace kola (zmieniam i po sprawie) czy xenon (zakladam zwykla zarowke), a tak to chyba by trzeba bylo uzbroic auto w takie kierunki, albo odczepic hak (o ile to mozliwe)

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 14 wrz 2010, 12:33

Kolczat pisze:gdyby nadinterpretowal to by Cie nie puscil na przegladzie, uczulil Cie ze jak bedziesz jechal z przyczepka, a policja Cie zatrzymie, a bedzie chciala sie uczepic to ma prawo uczepic sie do tego ze nie masz tych kierunkow i zabiora dowod
czyli z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że kierunki są wymagane jedynie w przypadku jeżeli jedziesz z przyczepką, a jak samym autem ale z hakiem to policja nie ma nic do tego i kierunki nie są wymagane?

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 14 wrz 2010, 12:58

w moim odczuciu przepisow ruchu drogowego zadna czesc nie moze wystawac poza obrys samochodu, hak zaliczalbym jako wystajacy przedmiot, a zarazem uznac moge ze hak powinnien byc odczepialny, gdyby wystepowala taka mozliwosc to po co miec zamocowany hak skoro sie z niego nie korzysta? wiec odczepiam go i policja raczej nie schyla sie pod zderzak tylni, a nawet gdyby trzymalbym sie wersji o uchwycie rowerowym przymocowanym do haka, ponoc dobra wymowka to polowa sukcesu ;]
reasumujac, jak policjant bedzie chcial to i tak Ci wezmie ten dowod a Ty nawet nie pierdniesz, taka prawda, w takim kraju zyjemy i tyle na ten temat ;]

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 14 wrz 2010, 13:02

Koledzy temat był kiedyś poruszany i jeśli chodzi o A80 to takich kierunków nie trzeba.
Kolczat pisze:jak policjant bedzie chcial to i tak Ci wezmie ten dowod a Ty nawet nie pierdniesz
owszem masz rację ale jeśli przepisy mówią o czymś wyraźnie a on zabierze Ci dowód to u diagnosty i tak ci go oddadzą, fakt musisz poświęcić na to wszystko troszkę czasu i wydać parę groszy na przegląd.

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 14 wrz 2010, 13:04

ysiul, nawet jak przepis wyraznie mowi (kola wystajace poza obrys) to i tak mozesz to obejsc, ale chodzi o samo zabranie dowodu, nawet jezeli nie ma racji to i tak moze Ci wziac i nic mu nie zrobisz

maca
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maca » 14 wrz 2010, 13:15

witam
też kiedyś o tym słyszałem, że musi być kierunek z boku samochodu, że to może dotyczyć głównie konkretnej długości zestawu (A80+przyczepka; laweta).
ALE:
-jak wiemy kierunki przód i tył dość mocno wystają na błotniki i prawie tyle samo klosza jest z tyłu/przodu i z boku zamochodu i tu jak będzie inteligentny policjant to można podyskutować.
-druga żecz to można sie powołać na diagnoste, skoro mamy ważny przegląd i wbity hak w dowód to powinno być ok.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 14 wrz 2010, 13:34

Kolczat pisze:w moim odczuciu przepisow ruchu drogowego zadna czesc nie moze wystawac poza obrys samochodu, hak zaliczalbym jako wystajacy przedmiot, a zarazem uznac moge ze hak powinnien byc odczepialny, gdyby wystepowala taka mozliwosc to po co miec zamocowany hak skoro sie z niego nie korzysta?
Chyba ze się ma hak nie odczepiany taki jak w moim wypadku, diagnosta obejrzał i stwierdził ze jest to "hak oryginalny" cokolwiek to znaczy.
Czy może były wersje AVANT z hakami montowanymi w fabryce????

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 14 wrz 2010, 22:32

napewno byly fabrycznie montowane, a nikt wtedy nie myslal ze w przyszlosci w jakijs tam pllsce ktos bedzie wymagal kieurnku na blotniku od samochodow z hakiem, wiec ich nie montowal, ale tak jak pisze policja moze sie do wszystkiego przyczepic jak ja zdenerwujesz...
podam przyklad, kiedys jeden z facecik co mi sprzedawal jedno auto opowiadal jak polska policja w latach 90tych zlapala go za nielegalne trzecie swiatlo stopu, wtedy byl to rarytas na zachodzi a w polsce sie czepiano, na szczescie sie wytlumaczyl ze tak to juz maja takie nowe mercedesy i pojechal z dowdem w reku, ale fakt faketm jest tak jak pisze wyzej, policja to wladza i niektorzy policjanci lubia z niej korzystac
pozdro

Awatar użytkownika
szoton
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szoton » 14 wrz 2010, 22:48

Kolczat pisze:napewno byly fabrycznie montowane, a nikt wtedy nie myslal ze w przyszlosci w jakijs tam pllsce ktos bedzie wymagal kieurnku na blotniku od samochodow z hakiem, wiec ich nie montowal, ale tak jak pisze policja moze sie do wszystkiego przyczepic jak ja zdenerwujesz...
no tak, ale jeżeli auto miało seryjnie montowany hak (nie wiem czy na pewno w moim tak jest - być może dało by się ro wyczytać z oznaczeń na naklejce gdzie jest m.in. kod silnika) a nie miało seryjnych kierunkowskazów bocznych - to wg mnie jest to ta sama sytuacja co z pasami z tyłu - jak auto nie miało seryjnych to nie musisz ich montować i policja Ci może, wiesz co ... .

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 15 wrz 2010, 10:14

swieta racja poza zdaniem
szoton pisze:i policja Ci może, wiesz co ... .
bo policjant na drodze nie ma wiedzy czy to auto spelnia wymogi bezpieczenstwa, wiec odsyla Cie na stacje diagnostyczna zabierajac dowod rejestracyjny ;]

Awatar użytkownika
eSPe
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sławek
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: eSPe » 15 wrz 2010, 14:39

Kierunkowskazy nie były wymagane do aut z hakiem.
Ten przepis wszedł w życie później.

I teraz po zamontowaniu haka jedziesz na Stację żeby wbić w dowód hak. Jak nie masz kierunków to cię nie przepuści.

Więc sprawa wygląda tak.
Jak masz wbity w dowód hak i nie masz kierunków to cię mogą ugryźć. Jeżeli montujesz hak po dniu wejścia w życie ustawy nakładającej obowiązek posiadania kierunkowskazów bocznych przy aucie wyposażonym w hak holowniczy to musisz je zamontować bo cię na przeglądzie nie puści (przeglądzie na którym wbijają ci hak).

Prawo nie działa wstecz więc wprowadzając ustawę o obowiązkowym kierunku bocznym przy haku pół Polski które ma hak nie będzie przecież montować sobie tych kierunków.

Ten diagnosta jakiś niedoczytany chyba był.
Ja u siebie mam hak i nie mam kierunkowskazów i już 3 przeglądy odwiedziłem na stacji diagnostycznej (wojewódzkiej) i nikt się nie czepiał. A światła pozostałe w aucie mi sprawdzali więc jak by trzeba było rzeczywiście mieć te kierunki to by mi powiedzieli przy okazji.

To się tyczy aut w których dopiero zamontowano hak więc przy braku kierunków diagnosta rzeczywiście ma prawo cofnąć auto.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl