[B3 all]Nagłe pogorszenie hamulców
[B3 all]Nagłe pogorszenie hamulców
Witam.
Powiedzcie mi Panowie o co chodzi :?:
Rano odpaliłem żelazo, pojeździłem chwile i wszystko było dobrze.Zostawiłem auto na ok. godzinkę -wsiadam a tu niespodzianka. Prawie wcale nie ma hamulców. Pedał leci prawie do końca - dopiero pompowanie mu pomaga -ale na krótką chwilę. Wrażenie, jakby nieszczelny układ. Przewody całe, niedawno wymieniane, odpowietrzone i zmieniony płyn. Nigdzie nic nie ucieka. Co może odpowiadać za to? Serwo :?: Proszę o rady
Powiedzcie mi Panowie o co chodzi :?:
Rano odpaliłem żelazo, pojeździłem chwile i wszystko było dobrze.Zostawiłem auto na ok. godzinkę -wsiadam a tu niespodzianka. Prawie wcale nie ma hamulców. Pedał leci prawie do końca - dopiero pompowanie mu pomaga -ale na krótką chwilę. Wrażenie, jakby nieszczelny układ. Przewody całe, niedawno wymieniane, odpowietrzone i zmieniony płyn. Nigdzie nic nie ucieka. Co może odpowiadać za to? Serwo :?: Proszę o rady
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Głupota jeżeli mówimy o uszkodzeniu pompki i uszczelniaczach na tłoczkach w pompce Wcale płyn nie musi być w serwie. Poprostu nie bedzie pompować płyn bedzie przechodził między sekcjami pompy wewnątrz pompy.. I wcale nie musi być w serwie płyn.Satar pisze:Właśnie się wziąłem za rozbierankę. Wydaje mi się, że jakby pompka to w serwie miałbym płyn(nieszczelny simering) a tak nie jest ale nie jestem mechanikiem
[ Dodano: 2010-09-19, 09:51 ]
Serwo suche - czyli ono leży :?:
Czy są jakieś inne opcje :?:
A odnośnie wiekszych obrotów na biegu jałowym i wciśnięciu serwa to membrama serwa prawdopodobnie uszkodzona pęknięta.
Ten objaw miałem ze 2-3 lata. Myślałem, że mam gdzieś nieszczelność na podciśnieniu.Jarewa pisze:A odnośnie wiekszych obrotów na biegu jałowym i wciśnięciu serwa to membrama serwa prawdopodobnie uszkodzona pęknięta
Punkt dla Ciebie. Nie ma co dalej rozprawiać o samej pompce, bo ze składziku wykopałem całe serwo z pompką. wymienię całość i gitara.
Jarewa,
Normalnie ot
photokom, Wymieniłem samo serwo i pompa została ta, co była. Lata, gada - pełen serwis . Zaoszczędziłem czasu na odpowietrzaniu
Poza tym jakby padła pompa to odpowietrzanie miałbym przypisane z urzędu - więc skoro serwo miałem i tak do wymiany to był czas na jakiegoś " dzikiego"
Normalnie ot
photokom, Wymieniłem samo serwo i pompa została ta, co była. Lata, gada - pełen serwis . Zaoszczędziłem czasu na odpowietrzaniu
Poza tym jakby padła pompa to odpowietrzanie miałbym przypisane z urzędu - więc skoro serwo miałem i tak do wymiany to był czas na jakiegoś " dzikiego"
Słuchaj. Jak Ci pedał wpadł do środka to nie jest to wina serwa. Uszkodzone serwo objawia się brakiem wspomagania hamulców. Jeśli pompa byłaby OK i układ odpowietrzony to pedał nie ma prawa wpaść do podłogi. być może coś poruszyłeś przy wymianie i pompa chwilowo złapała szczelność, ale ja bym na twoim miejscu nie ryzykował. W końcu to hamulce i nie chciałbyś chyba, żeby taka sytuacja się powtórzyła gdy będziesz dojeżdżał rozpędzony do skrzyżowania.