[b4 1.9 tdi 1Z] Piszczący pasek
[b4 1.9 tdi 1Z] Piszczący pasek
Koledzy zwracam się do Was z problemym, piszczy pasek przy odpalaniu zimnego silnika,tak 3,4 minuty. Troche poczytałem tu na forum w tym temacie,często piszecie ze jest to wina koła pasowego wału.Koło zaznaczylem białym flamastrem,przejechałem 100km. nic sie nie przestawiło,znaki pasują idealnie,pasek tez niedawno wymieniony na Contitech,Przebieg 160 tys, na 90%pewny,po takim przebiegu chyba jeszcze nie powinno to koło byc do wymiany,zresztą wygląda dobrze.Tylko jeszcze pytanie, czy to znaczenie koła to ma byc tylko to od paska napędzającego alternator, czy znaczy się oba to znaczy to co napędza pompe wody .Psikałem tez po nim takim preparatem co ma zapobiegac piszczeniu, tez nic.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2010, 20:58 przez bimber20, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi 80
Więc tak,problem juz rozwiązany,tzn.przyczyne piszczenia juz znam,jeszcze tylko kupić nowe cześći i zamontować.Do wymiany jest cały kompletny napinacz,jego ośka ,tulejki i rolka.Okazało sie ze poluzowały się dwie śruby tego elemętu do którego jest przymocowany napinacz i alternator,pasek to wszystko naciągał i rolka chodzila po letkim skośie.Jakiej firmy radzicie kupic częśći,zeby za kilka mieśiecy znów nie kupować nowych ?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
U mnie też popiskuje ale kilkadziesiąt sekund ,w zimie na mrozie znacznie dłużej ,pasek niby nowy ale gates ,koło pasowe a przynajmniej kwestia bicia na pewno ok.bo nie ma najmniejszego .Natomiast nie wiem jak zużycie rowków w kole.Napinacz w porządku bo odkręcałem i działa jak trzeba .Ale zauważyłem pewną prawidłowość ,raz że im zimniej tym głośniej i dłużej popiskuje ,dwa że opór paska (alternator ,klima )również wpływa na bardziej intensywne popiskiwanie ,co by potwierdzało poślizg paska i słabe trzymanie paska w rowkach przez zużyte koło.Podobno paski gates piszczą bo mają ciut mniejsze kliny wchodzące w rowki koła :?: :roll: Trzeba by było wyrzucić nowy pasek gates i załozyć drugi nowy pasek contitech ,jakbym był pewien że to pomoże to bym pewnie wymienił ale nie jestem i mi się nie chcebimber20 pisze:Koledzy zwracam się do Was z problemym, piszczy pasek przy odpalaniu zimnego silnika,tak 3,4 minuty.
-
- Forum Audi 80