[80 B4] stuki -wymiana gumy
[80 B4] stuki -wymiana gumy
witam. zauważyłem mocne zużycie gumy zaznaczonej na załączonym zdjęciu. Na przeglądzie mi też mi radzili ją wymienić. Czy można to zrobić samemu - czy po odkręceniu tego łączenia ("przegubu") trzeba ustawiać zbieżność? Jak mocno dokręcić nową gumę? Czy ta guma jest jakoś znormalizowana do tego typu łączeń (różnych samochodów) - czy musi być dokładnie do tego modelu audi i do tego połączenia? Proszę o rady.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2007, 21:20 przez andrzej1, łącznie zmieniany 1 raz.
To jest łącznik stabilizatora. Jeśli Ci stuka to kup 2 i....
1. Podnieś jedną stronę autka i na kołek.
2. poluźnij łącznik na górze i na dole
3. podnoś drugą stronę aż łącznik z tamtej strony z której już poluzowałeś będzie luźny, nie napięty. :roll: nie wiem czy mnie rozumiesz ale dalej druga strona tak samo.
Geometrii nie trzeba robić.
Kup łączini na klucze metrycznie, nie na imbus :!:
1. Podnieś jedną stronę autka i na kołek.
2. poluźnij łącznik na górze i na dole
3. podnoś drugą stronę aż łącznik z tamtej strony z której już poluzowałeś będzie luźny, nie napięty. :roll: nie wiem czy mnie rozumiesz ale dalej druga strona tak samo.
Geometrii nie trzeba robić.
Kup łączini na klucze metrycznie, nie na imbus :!:
jutro będę wymieniał.dam znać jak poszło. Dzięki za wypowiedzi.
[ Dodano: 2007-07-15, 16:21 ]
Było tak jak pisaliście. Poluzowałem, potem podnosząc drugą stronę znalazłem moment gdzie łącznik zrobił się luźny i łatwo go wymieniłem. Stary na jednym przegubie miał duży luz. Na nowym stuki, które było słychać w środku samochodu przy jeździe nawet na niewielkich nierównościach ucichły. W końcu nic nie stuka. Teraz to mogę jeździć po nierównych drogach . pozdrawiam i dzięki za rady.
[ Dodano: 2007-07-15, 16:21 ]
Było tak jak pisaliście. Poluzowałem, potem podnosząc drugą stronę znalazłem moment gdzie łącznik zrobił się luźny i łatwo go wymieniłem. Stary na jednym przegubie miał duży luz. Na nowym stuki, które było słychać w środku samochodu przy jeździe nawet na niewielkich nierównościach ucichły. W końcu nic nie stuka. Teraz to mogę jeździć po nierównych drogach . pozdrawiam i dzięki za rady.