Witam. Mam problem z słynnym gaźnikiem Pierburg 2EE. Auto ma założony gaz. Gdy jeżdżę na benzynie to po dodaniu gazu auto się najpierw dławi a później normalnie przyśpiesza, przy jeździe na gazie jest to nie odczuwalne. Doszedłem to wniosku że to wina przesłony wstępnej która steruje komputer. Kody migowe nie pokazują żadnych błędów. Auto jest jeżdżone w 99,999% na LPG. Poniżej zamieszczam link do filmiku który nagrałem. Widać na nim dokładnie jak przesłona po dodaniu gazu najpierw sie przymyka a później dopiero otwiera

i pewnie to zmienia skład mieszanki jaka dochodzi do silnika i auto się na początku dławi bo dostaje za ubogą mieszankę.
Pierburg 2EE przesłona wstępna
Korzystając z materiałów znalezionych na forum pomierzyłem rezystancję tego silnika krokowego który steruje tą przesłoną i wszystko jest w normie. Gdy włączę za pomocą tych kodów migowych testy diagnostyczne to przesłona działa super. Odrazu się otwiera i bez żadnego szarpania zamyka. Nie mam pojęcia co może być przyczyną, może ten silnik krokowy należy wymienić ??
Może ktoś miał już podobny problem. Dodam że gdy ręką otwieram i przymykam tą przesłonę nie czuję żeby coś ją blokowało. Z góry dziękuje za pomoc