Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ALL] trzepanie auta pzy ruszaniu z miejsca

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 05 paź 2007, 00:59

siwusek216 pisze:przeguby wewnetrzne trzepia autkiem przy ruszaniu
Mogę mieć luz i łomotnąć przy puszczaniu sprzęgła. Mogę terkotać przy jeździe na wprost, ale nie będą biły silnikiem podczas ruszania. Ewidentnie jest to docisk sprzęgła lub tarcza , ewentualnie poduszki.

szantis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szantis » 05 paź 2007, 09:45

Miałem u siebie sytuację z zablokowanym przegubem wewnętrznym . Efekt skrzynia chodziła na strony oraz "kręciło" kierownicą. Zdarzało się to sporadycznie 2-3 razy po kilka sek właśnie przy niskich prędkościach , w pewnym momencie przestało. Potem raz sie zdarzyło przy wyższej prędkości i dokonałem przeglądu na podniesionych kołach . Wyszło blokowanie przegubu w jednej pozycji po rozbiórce okazało się ,że częściowo kulki powypadały i koszyk się blokował.

Awatar użytkownika
janes100
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: janes100 » 07 paź 2007, 15:06

Sprawdzil bym laczniki stabilizatora to popularna usterka w naszych niuniach i od tego tez bedzie trzepac autkiem zycze powodzenia

Awatar użytkownika
IC69
Przyjaciele
Przyjaciele
Imię: Irek
Nadwozie: Avant quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: IC69 » 07 paź 2007, 16:27

Możliwe, że powodem tego "trzepania" mogą być zużyte przednie amortyzatory.

mariusz8282
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mariusz8282 » 28 wrz 2010, 16:33

Pisze tu bo i mi trzepie autem przy ruszaniu. Sprawa wyglada tak ze to dość dziwne ale u mnie trzepanie (szarpanie) całą budą zaczyna sie jak auto jest zagrzane dosc dobrze, czyli np jazda w korku najlepszy przykład. Jak chce ruszyc z dodaniem wiecej gazu szarpie nie tylko budą ale i kołem prawym. Aby uniknąc duzego szarpania ruszam praktycznie bez dodawania gazu (bardzo delikatnie) ale i tak cos szarpnie. Dodam ze jak silnik jest zimny to tego szarpania wogóle nie ma. W czasie jazdy na trasie (nawet jak nagrzany) to nic mi nie szarpie, tylko przy ruszaniu. Ja obstawialem jak do tej pory ze to wina sprzegla, ktore juz bierze pod koniec i na wylaczonym silniku przy naciskaniu slychac cos jak skrzypniecie. No ale mowicie ze mogą to byc tez przeguby w przypadkach szarpania lub stabilizatory. Czy jest mi ktos w stanie po moim opisie wskazac co jest najbardziej prawdopodobna przyczyna tych szarpnieć?

Awatar użytkownika
Gr3sio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gr3sio » 29 wrz 2010, 17:47

Miałem podobnie w a3. Amorki miałem takie wysłużone , ze az olej puściły .. wymieniłem je. Do tego poszły do wymiany przeguby wewnętrzne (zamiennik około 100zł) i jak ręką odjął .. zero szarpania. Dlatego wskocz pod auto , złap za przegub i zobaczysz czy nie masz tam luzów no chyba , że do diagnosty .. pozdrawiam

Awatar użytkownika
ciechan
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ciechan » 29 wrz 2010, 21:23

siwusek216 - co do szarpania autem przez przegub wewn. - czy temu towarzyszy terkotanie przy mocniejszym dodawaniu gazu?

mariusz8282
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mariusz8282 » 30 wrz 2010, 08:08

ciechan - siwusek216 pewnie nie odpisze bo posta zamiescil w 2007r :) Natomiast co do mnie nie mam zadnych objawów terkotania, poprostu trzepie autem.
Gr3sio - dzieki za odpowiedz, jak tylko bede mial mozliwosc skorzystania z kanalu to wskocze pod auto, a jak nie to do diagnozy :)

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 30 wrz 2010, 19:34

mariusz8282 pisze:Aby uniknąc duzego szarpania ruszam praktycznie bez dodawania gazu (bardzo delikatnie) ale i tak cos szarpnie. Dodam ze jak silnik jest zimny to tego szarpania wogóle nie ma. W czasie jazdy na trasie (nawet jak nagrzany) to nic mi nie szarpie, tylko przy ruszaniu. Ja obstawialem jak do tej pory ze to wina sprzegla,
No i dobrze obstawiałeś ,miałem dokładnie takie same objawy,po zagrzaniu telepało budą niemiłosiernie przy ruszaniu ,na zimnym też ale mniej .Ale ja wiedziałem że to sprzęgło ,po wymianie jak ręką odjął .Nie kombinuj z przegubami i innymi rzeczami bo to fałszywe tropy.

mariusz8282
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mariusz8282 » 30 wrz 2010, 20:42

MUNIOR, zgadza sie, niepotrzebne dodatkowe wydatki :) Dzis sie dowiedzialem od mechanika ze to sprzeglo bedzie, no a dodatkowo Twoja odpowiedz mnie utwierdziła w tym :) Tego mi było trzeba. Powiedz mi jeszcze czy wymieniales sprzeglo wczesniej czy dopiero jak padło calkiem? Bo jestem ciekaw ile na takim mozna pojezdzic, albo inaczej - ile zycia mu pozostało :P

Awatar użytkownika
Niki20
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Niki20 » 30 wrz 2010, 21:10

mariusz8282, mnie podobnie trzepie całą budą i także prawdopodobnie jest to sprzęgło... :-/

Awatar użytkownika
tomekk666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomekk666 » 30 wrz 2010, 21:17

Koledzy podłącze się pod temat, bo mam podobną sytuację :-/ Również trzepie mi budą jak ruszam ale tylko na zimnym silniku, na ciepłym nie ma tego zjawiska. Jestem już po wymianie sprzęgła i nie wiele się poprawiło. Co może być przyczyną tego szarpania :?:

mariusz8282
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mariusz8282 » 30 wrz 2010, 23:58

Niki20 - no to tak jak i mnie czeka Cie zmiana sprzegla. Juz na 90% sie zdecydowalem ze zaloze sprzeglo Sachsa bo dobre (cena ok.450zł) i po opiniach widze ze dobre. Na Luka sie nie szarpne bo i tak go pewnie nie zajeżdze :P

tomekk666 - ja sie nie znam na mechanice wiec nie doradze, natomiast proponuje przeczytac caly post dlatego ze moga byc i inne przyczyny "trzepania" autem np. padniete przeguby, stabilizator itp. U mnie jak napisalem trzepie dopiero jak sie zagrzeje mocno, a u Ciebie na zimnym wiec odwrotnie. A sprzeglo jakiej firmy zalozyles? I czy cale kąpletne czy tylko np tarcze lub docisk wymieniales? Moze koledzy beda mogli cos jeszcze doradzic :)

Awatar użytkownika
tomekk666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomekk666 » 01 paź 2010, 11:05

mariusz8282 pisze:A sprzeglo jakiej firmy zalozyles?
Sprzęgło założyłem z Sachs'a, wymienione zostały (tarcza, docisk i łożysko oporowe).Do tej pory wymieniłem poduszki pod skrzynia, łączniki stabilizatorów, gumy na stabilizatorze. Mam zamiar podjechać do mechanika i sprawdzić poduszki pod silnikiem i przeguby. Poduchy wygladają ok, nie ma żadnych nie pokojących wycieków czy czegoś podobnego, guma tez wygląda dobrze, ale pod skrzynią też wyglądały na dobre puki się ich nie zdemontowało :-/ Dodam, ze tego trzepania budą nie ma ciągle, zdarza się raz na jakiś czas :roll: Nie ma znaczenia przy ruszaniu; czy ruszę dość energicznie, czy przytrzymam ją na sprzęgle.

mariusz8282
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mariusz8282 » 01 paź 2010, 17:09

tomekk666 - no to sporo powymieniales w sumie, no i sprzeglo niezle, przynajmniej po opiniach tak mozna stwierdzic. Mowisz ze trzepie Ci tylko na zimnym, wiec w takim wypadku gdyby to byla wina przegubów czy poduszek (ktorych jeszcze nie wymieniales) to by trzepalo niezaleznie czy cieply czy zimny. Mi trzepie na zagrzanym tak jak juz pisalem i jest to na 99,9% wina sprzegla, wiec i u Ciebie (mimo ze sprzeglo wymienione) moze to byc przyczyna. Warto to wziasc pod uwage i probowac jakos zdiagnozowac jesli juz bedziesz u mechanika. A sprzeglo nowe zalozyles czy uzywane? Jeden wniosek jaki mi sie nasuwa: warunkiem trzepania autem jest temperatura (zimny albo cieply) w moim przypadku cieply, w twoim - zimny, i wydaje mi sie ze trzeba by sie tego trzymac bo moze to miec zwiazek z fizyka, czyli kurczenie i rozszerzanie materiału pod wplywem temp. Nic wiecej mi po głowie nie chodzi w tej chwili, a pogdybac zawsze mozna i wziasc pod uwage rózne warianty. Moze ktos ma jakis pomysl jeszcze, bo wiem ze to wkurzajace jak sie doklada do auta a usterka dalej jest.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl