[80 B4 Wszystkie] Woda na progach, listwach i w drzwiach
[80 B4 Wszystkie] Woda na progach, listwach i w drzwiach
Witam,
Pozwoliłem sobie założyć osobny tamat. Wiem, że sprawa przecieków była poruszana już wiele razy ale tym razem dotyczy to drzwi.
Otóż, po deszczu, bardzo długo - nawet kilka godzin po- utrzymuje mi się woda w różnych zakamarkach drzwi. Po ich otwarciu widać wodę stającą na progach i równoczesnie leci ona ciurkiem po dolnych listwach.
Przykład na ponizszych zdjęciach. Czerwone strzałki to miejsca spływania wody. Czerwone kółka to miejsca gdzie woda stoi na progach.
Dodam, że jest to drugie Audi 80 B4, którym śmigam i wczesniej nie miałem takich ekscesów. Utrzymująca się woda powoduje brzydki zapach.
Zauważyłem, że patrząc od spodu na dzrwi są tam takie 2 fabryczne otwory którymi moim zdanie ta woda ścieka na listwę.
- Czy jest to normalne ???
- Czy jest to zwykły odpływ dla wody, która spływając z dachu, po bocznych szybach własnie tam tędy powinna się wydobywać???
Na poniższym zdjęciu zaznaczyłem czerwonymi strzałkami otworki przez które spokojnie może sobie wlecieć woda do drzwi. Hmm powinno tak być? Duża zielona strzałka to wiadomo otwór pod metalową listwą słupka który nie budzi moich wątpliwości.
Mam taki pomysł aby uszczelnić listwy przy bocznych szybkach klejem uszczelniaczem SOUDAL bez silikonu (?)
Sorry za wiele pytań ale jestem perfekcjonistą jesli chodzi o wnętrze. Mam do wykonania jeszcze dużo pracy ze swoim autkiem a ta wilgoć i jej zapach bardzo mnie wnerwia.
Pozwoliłem sobie założyć osobny tamat. Wiem, że sprawa przecieków była poruszana już wiele razy ale tym razem dotyczy to drzwi.
Otóż, po deszczu, bardzo długo - nawet kilka godzin po- utrzymuje mi się woda w różnych zakamarkach drzwi. Po ich otwarciu widać wodę stającą na progach i równoczesnie leci ona ciurkiem po dolnych listwach.
Przykład na ponizszych zdjęciach. Czerwone strzałki to miejsca spływania wody. Czerwone kółka to miejsca gdzie woda stoi na progach.
Dodam, że jest to drugie Audi 80 B4, którym śmigam i wczesniej nie miałem takich ekscesów. Utrzymująca się woda powoduje brzydki zapach.
Zauważyłem, że patrząc od spodu na dzrwi są tam takie 2 fabryczne otwory którymi moim zdanie ta woda ścieka na listwę.
- Czy jest to normalne ???
- Czy jest to zwykły odpływ dla wody, która spływając z dachu, po bocznych szybach własnie tam tędy powinna się wydobywać???
Na poniższym zdjęciu zaznaczyłem czerwonymi strzałkami otworki przez które spokojnie może sobie wlecieć woda do drzwi. Hmm powinno tak być? Duża zielona strzałka to wiadomo otwór pod metalową listwą słupka który nie budzi moich wątpliwości.
Mam taki pomysł aby uszczelnić listwy przy bocznych szybkach klejem uszczelniaczem SOUDAL bez silikonu (?)
Sorry za wiele pytań ale jestem perfekcjonistą jesli chodzi o wnętrze. Mam do wykonania jeszcze dużo pracy ze swoim autkiem a ta wilgoć i jej zapach bardzo mnie wnerwia.
Powiem więcej, ja nie tylko mam to posprawdzane co całkwicie wymienione. Cała tapicerka podłogi + wygłuszenia zostały wymienione na nowe. Własnie z tego powodu, że ciekła woda przez wentylację pod nogi pasażera z przodu.kokolino1 pisze:Jak pisze kacper. Posprawdzaj dikładnie pod duwanem z tłu z przodu jak bedzie sucho yo sprawdz dokładnie czy nie zalegaja jakies stare zawilgocone liście pod podszybiem plastykowym. Do tego może błache ale filtr przeciw pyłkowy też lubi sobie fajnie pachnieć.
Przednia i tylna szyba wklejone zostały ponownie. Filtr kabinowy jest nowy i podszybie uszczelnione i sprawdzone. Nagrzewnica szczelna. Fotele wymontowane i wyczyszczone.
Okolice linki do maski nie ciekną.
Tak więc teraz eliminuję kolejne punkty, które mogą być powodem wilgoci i jej zapachu. Mimo wszystko sprawdzę te drzwi jutro. Dodatkowo uszczelnię tylne trójkątne boczne szybki.
Jeśli to nie to będę sprawdzał podsufitkę i szyberdach.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
a co ty dokładnie chcesz uszczelnić i czemu ma to służyć?? przecież woda która masz na progach wydobywa się z także z wnętrza drzwi a dostaje się tam przez otwory które są między bocznymi szybami a drzwiami,przez lusterko,przez klamki.to wszytko też uszczelnisz?? drzwi w środku są puste i woda ścieka z góry po krawędziach aż na sam dół na przez dolne otwory na listwy.pomiędzy boczną blachą drzwi a wewnętrzną tapicerką masz jeszcze blachę na której jest zamocowany mechanizm szyb a woda cieknie właśnie między zewnętrzna blachą a ta blachą trzymającą szybę.moim zdaniem nie masz czego szukać w drzwiach... druga sprawa to woda która tam stoi na pewno nie jest powodem brzydkiego zapachu wewnątrz.ja listwy mam zawsze mokre i niezbyt czyste a nic w środku nie śmierdzi.ja bym raczej poszukał przyczyny wewnątrz samochodu.czy na pewno wszytko masz suche?? czy pod gumowymi dywanikami nie masz wilgotnej wykładziny?? wystarczy że wejdziesz kilka razy z mokrymi butami i już śmierdzi... ale na pewno mokre listwy nie są temu winne... co do podsufitki to jeśli była by mokra to byś to zauważył bo w tych miejscach zrobiły by ci się plamy.szyberdach tez ma swoje odwodnienia (otwory w rogach szyberdachy) i jak by były zatkanie to po deszczu miał byś w środku powódź...Pio80tr pisze:Mam taki pomysł aby uszczelnić listwy przy bocznych szybkach klejem uszczelniaczem SOUDAL bez silikonu (?)
tu masz wszystko wyjasnione nic nie wskurasz uszczelnieniem drzwi b4 jak wyjechało z fabryki było skazane na mokre listwy wszyscy tak mamy problemów z zapachem szukaj gdzie indziej moim zdaniem to typowy dla b4 problem z cieknacym szyberdachem
dodam ze podsufitka wcale nie musi byc mokra sprawdz po deszczu czy są mokre progi od wewnątrz bądz boki deski
dodam ze podsufitka wcale nie musi byc mokra sprawdz po deszczu czy są mokre progi od wewnątrz bądz boki deski
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
taka jest konstrukcja i tyle.większość samochodów starszego typu ma takie odprowadzenia jak u nas i mokre listwy i progi.druga spraw jest taka że nie warto tak uszczelniać samochodu bo po pierwsze nic to nie da a po drugie możesz mieć później większe problemy w stylu pleśń i grzyb który bardzo lubi się tworzyć w bardzo szczelnych pomieszczeniach.musi być jakaś mikro wentylacja.przykład może trochę z innej beczki ale kumpel miał problem z nieszczelnymi oknami PCV.w końcu tak je poustawiał i po uszczelniał że na suficie zaczął mu się robić grzyb.to samo może być w twoim samochodzie więc nie przesadzaj tylko ciesz się jazdą a przykrego zapachu jak mówiłem szukaj gdzie indziej <ok>
Zapach - gdzie stoi auto - w garażu ? jeśli w garażu to zawsze go otwieraj na noc z bagażnikiem włącznie - uwaga na żarówkę by nie zjadła akumulatora
Ta cieknąca woda z drzwi - u mnie jest tak samo
Te szpary przy szybach - w prawie każdej 80 uszczelki się wstąpiły i woda leje się przez te szpary - można uciąć kawałek uszczelki i wsunąć tak by tworzyły one całość
Ta cieknąca woda z drzwi - u mnie jest tak samo
Te szpary przy szybach - w prawie każdej 80 uszczelki się wstąpiły i woda leje się przez te szpary - można uciąć kawałek uszczelki i wsunąć tak by tworzyły one całość